Σελίδες

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Αυξήθηκε ο αριθμός των ζώων που περιέθαλψε η ΑΝΙΜΑ

Αύξηση κατά 24% της εισαγωγής άγριων ζώων, στον σταθμό της ΑΝΙΜΑ σημειώθηκε το 2011. Συγκεκριμένα τη χρονιά που μας πέρασε εισήχθησαν στο Κέντρο Περίθαλψης του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, στα Καλύβια Αττικής, 1.927 άγρια ζώα, έναντι...

1.552 το 2010 (αύξηση 24%), σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΝΙΜΑ.

Τα ζώα προέρχονται τόσο από την Αττική, όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα και τα περισσότερα έχουν δεχτεί πυροβολισμό, έχουν πέσει θύματα δηλητηρίασης ή έμειναν ορφανά.

Αλεπούδες, σκαντζόχοιροι, χελώνες, φίδια, ελαφάκια, πουλιά όλων των ειδών και άλλα ζώα φιλοξενούνται στο κέντρο της ΑΝΙΜΑ, μέχρι να μπορέσουν να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στα στρουθιόμορφα (σπουργίτια, χελιδόνια, κοκκινολαίμηδες, κοτσύφια και άλλα) που προέρχονται από αστικές περιοχές. Επίσης αυξήθηκε από 84% σε 91% το ποσοστό των αρπακτικών που δέχτηκαν πυροβολισμό.

Η συντονίστρια δράσεων της ΑΝΙΜΑ, Μαρία Γανωτή, αναφέρει στο ΑΜΠΕ πως κάθε χρόνο, από το 2005 που λειτουργεί ο σύλλογος, αυξάνονται τα άγρια ζώα που περιθάλπονται. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο για τον αριθμό των εισαγωγών και σημειώνει πως τα στοιχεία είναι ενδεικτικά και όχι αποδεικτικά για το τι συμβαίνει στη φύση.

«Η αύξηση καταρχάς, σημαίνει πως οι άνθρωποι γνωρίζουν και εμπιστεύονται την ΑΝΙΜΑ όλο και περισσότερο, ότι είμαστε διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο. Η άνοδος των εισαγωγών από αστικές περιοχές, όπως η ανατολική Αττική που οικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια, δείχνει πως υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί κάποιο ζώο, μιας και υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που μπορεί να το δουν, όμως δημιουργούνται και περισσότεροι κίνδυνοι για τα ζώα, όπως αυτοκίνητα, ψηλά κτίρια, τζάμια κλπ», επισημαίνει η κ. Γανωτή.

Οι καιρικές συνθήκες, όπως και το πότε πέφτει κάθε χρόνο το Πάσχα, επηρεάζουν τα στοιχεία εισαγωγών κάθε χρόνο. Το 2011 παρατηρήθηκε αύξηση των νεοσσών, επειδή ήταν μία καλή χρονιά για τα ζώα. Έβρεξε πολύ, άρα είχαν τροφή και γέννησαν περισσότερα μωρά. «Τα άγρια ζώα ρυθμίζουν την αναπαραγωγή τους σχετικά με την διαθεσιμότητα της τροφής. Μία καλή χρονιά θα γεννήσουν, για παράδειγμα έξι μωρά, μία άσχημη δύο», εξηγεί η κ. Γανωτή. Ο ανθρώπινος παράγοντας και η λαθροθηρία αποτελούν μεγάλο πλήγμα για τα πουλιά στην επαρχία. «Αν το Πάσχα συμπέσει προς το μέσον της άνοιξης, τα πυροβολημένα και τραυματισμένα ζώα αυξάνονται κατά κόρον», συμπληρώνει.

Στην Ελλάδα λειτουργούν κέντρα περίθαλψης άλλων ομάδων στην Αίγινα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάρο. Στόχος της ΑΝΙΜΑ, λέει η κ. Γανωτή, είναι η συνεργασία όλων και η θέσπιση ενός κοινού πρωτοκόλλου λήψης και καταγραφής δεδομένων των κέντρων περίθαλψης, ώστε να δημιουργηθεί μία βάση πληροφοριών για καλύτερη εικόνα της άγριας ζωής στον ελλαδικό χώρο και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ζώων που χρειάζονται βοήθεια.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: