Σελίδες

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Αρκτική: Σκύλοι θα ανιχνεύουν πετρελαιοκηλίδες κάτω από τους πάγους;

Το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές περιμένει ο όμιλος Shell για να αρχίσει τις ερευνητικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο στην Αρκτική, πιθανότατα τον Ιούνιο, μόλις οι πάγοι αρχίσουν να λιώνουν. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι...

οι προετοιμασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο πετρελαϊκός κολοσσός κατέθεσε -προληπτικά- αγωγή εναντίον όσων αντιτίθενται στις υπεράκτιες γεωτρήσεις στην Αρκτική, π.χ. περιβαλλοντικών οργανώσεων, δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει τα σχέδιά του.

Πώς όμως προετοιμάζεται η πετρελαϊκή βιομηχανία για μια πετρελαιοκηλίδα κάτω από τους πάγους, στο βορειότερο σημείο της Γης; Σύμφωνα με το βρετανικό Guardian, η Shell μαζί με άλλες πετρελαϊκές εταιρίες και κυβερνητικούς ερευνητικούς οργανισμούς, χρηματοδότησαν πριν από λίγα χρόνια την εκπαίδευση τριών σκύλων - ενός ντάξχουντ και δύο κόλεϋ των συνόρων- από το ανεξάρτητο ίδρυμα ερευνών Sintef της Νορβηγίας προκειμένου να εντοπίζουν πετρελαιοκηλίδες κάτω από χιόνι και πάγο.

Οι σκύλοι εκπαιδεύτηκαν ανοιχτά του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, στο πλαίσιο πειραμάτων με στόχο των εντοπισμό και καθαρισμό τέτοιων πετρελαιοκηλίδων στα πρώτα κιόλας στάδια. Το ντάξουντ Τάρα και τα κόλεϋ Τζίπι και Μπλουζ κατόρθωσαν να μυρίσουν πετρέλαιο σε απόσταση 5 χιλιομέτρων. Οι σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις ωστόσο, θα πραγματοποιηθούν... στη μέση του πουθενά, στη Θάλασσα Τσότσκι του Αρκτικού και σε απόσταση 1.600 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη βάση της ακτοφυλακής.

Οι ερευνητές του Sintef προειδοποιούν στην έκθεσή τους ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί κανείς να βασίζεται ούτε σε προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμό. Αλλωστε, όπως γράφουν οι συντάκτες, «σήμερα, δεν υπάρχει κανένα δοκιμασμένο σύστημα ανίχνευσης πετρελαιοκηλίδων καλυμμένων με χιόνι και/ή πάγο ή κρυμμένων κάτω από ιζήματα των ακτών.»

«Θλιβερό»

Παράλογη χαρακτηρίζει η Greenpeace τη λύση να επιστρατευτούν σκύλοι για έναν τόσο σοβαρό σκοπό. «Το γεγονός ότι δίνουν τόσα χρήματα για να καταλήξουν στα σοβαρά σε αυτήν την επιλογή, δείχνει πόσο τους παιδεύει η εξεύρεση μιας λύσης», λέει ο Μπεν Έιλιφ από την οικολογική οργάνωση.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η Μέριλιν Χέιμαν από το Pew Environment Group, χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης θλιβερά και ντροπιαστικά για την πετρελαϊκή βιομηχανία. «Είναι θλιβερό το γεγονός ότι οι σκύλοι που οσφραίνονται πετρέλαιο είναι η καλύτερη τεχνολογία που έχουμε για τον εντοπισμό πετρελαιοκηλίδων κάτω από τον πάγο», λέει η Χέιμαν. «Η βιομηχανία πρέπει να επενδύσει σε έρευνες για την ανίχνευση πετρελαίου κάτω από πάγο, αλλά και να βελτιώσει σημαντικά τις δυνατότητες αντιμετώπισης μιας πετρελαιοκηλίδας στον πάγο πριν της επιτραπούν οι γεωτρήσεις» σε τέτοιες συνθήκες.

Εκπρόσωπος της Shell ξεκαθάρισε ότι ο όμιλος δεν σχεδιάζει να στείλει σκύλους στην Αλάσκα και, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν έχουν γίνει άλλες μελέτες σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί μια διαρροή, πρόσθεσε ότι το επικρατέστερο σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη ειδικού στόλου πλοιαρίων και την κατασκευή ενός συστήματος που θα «αιχμαλωτίζει» και θα αποθηκεύει το πετρέλαιο.

naftemporiki


Δεν υπάρχουν σχόλια: