Σελίδες

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Είναι δείγμα πολιτισμού η προστασία των ζώων

Επιστολή του Συλλόγου Φιλοζωικής Ρόδου προς την εφημερίδα Δημοκρατική

Από το Σύλλογο Φιλοζωικής Ρόδου μας απεστάλη προς δημοσίευση η ακόλουθη επιστολή:
Αξιότιμε κ. Διευθυντά,
Για μια ακόμη φορά ερχόμαστε να Σας παρακαλέσουμε για την δημοσίευση μιας επιστολής μας στην έγκριτη εφημερίδα Σας . Όπως Σας είναι γνωστό, καθώς και στους Συμπολίτες μας,...

στις 16 Ιανουαρίου 2011 υπήρξε μια συνάντηση στο Ε.Κ. Ρόδου όλων όσων δραστηριοποιούνται εθελοντικά στο Νησί μας για την φροντίδα των αδέσποτων, με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας και με συμμετοχή του αρμοδίου αντιδημάρχου κ. Διακοσταματίου, εκπροσώπων : της Ιεράς Μητρόπολης, της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, του ΠΡΟΤΟΥΡ, και πολλών εθελοντών που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ νοιάζονται για τα άμοιρα αδέσποτα.
Οι αποφάσεις που πάρθηκαν σ' αυτή την συνάντηση ήταν πάρα πολύ ελπιδοφόρες για την αντιμετώπιση του προβλήματος : βελτίωση του ήδη υπάρχοντος Κυνοκομείου με σκοπό την όσο το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία του, σύμφωνα με τον νόμο 3170/2003 (τότε) σε συνεργασία με τον Σύλλογό μας (όπως επί δημαρχίας κ. Γιαννόπουλου), την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Συμπολιτών μας, και το σπουδαιότερο τη δημιουργία Νέου Σύγχρονου Κυνοκομείου, με όλες τις προδιαγραφές που προβλέπει ο Νόμος για να μπορεί να επιδοτείται από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και την Ε.Ο.Κ.
Από την επομένη 17/01/2011 οι εθελοντές μας ανέλαβαν την φροντίδα των αδέσποτων του Δημοτικού Κυνοκομείου.
Βέβαια αυτό που αντικρίσαμε ήταν σοκαριστικό που με λόγια δεν περιγράφεται! Πάνω από 250 ζώα, αρκετά απ' αυτά υποσιτισμένα, χωρίς την στοιχειώδη Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άρρωστα από ΚΑΛΑΖΑΡ, ΕΡΛΗΧΕΙΑ, ΣΤΑΦΥΛΛΟΚΟΚΟ, πολλά στο τελικό στάδιο της αρρώστιας, (υπάρχουν σχετικές γνωματεύσεις από κτηνιάτρους), ζώα με αποικίες από παράσιτα στο σώμα τους.
Αμέσως άρχισαν Ιατρικές εξετάσεις (αιματολογικές και Κλινικές), αποπαρασίτωση μέσα-έξω, χορήγηση θεραπείας, αλλαγή τροφής με βελτιωμένη και καταγραφή σε ειδικό μητρώο.
Συγχρόνως, άρχισε η απολύμανση των χώρων, απεντόμωση, μυοκτονία και καθαρισμό, για τη βελτίωση διαβίωσης των ζώων αλλά και της εργασίας του προσωπικού και των εθελοντών.
Τοποθετήθηκαν δύο θερμοσίφωνες, ένας ηλιακός και ένας ταχυθερμοσίφωνας, για την παροχή άφθονου ζεστού νερού που είναι απαραίτητο.
Βελτιώθηκαν εσωτερικά οι κτιριακές εγκαταστάσεις, ΑΛΛΑ το σπουδαιότερο βελτιώθηκαν οι χώροι διαβίωσης των ζώων.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 500 αιμοληψίες, για έλεγχο των ζώων, έχει χορηγηθεί η απαραίτητη θεραπεία σε 250 ζώα, έχουν στειρωθεί 169 ζώα, έχουν εμβολιαστεί 250 ζώα και το σπουδαιότερο έχουν υιοθετηθεί 176 ζώα.
Όπως είναι κατανοητό η διαχείριση ενός καταφυγίου ζώων είναι ένα εγχείρημα πολύπλοκο, και συνάμα πολύ ευαίσθητο, γιατί έχει να κάνει με πλάσματα ταλαιπωρημένα, τραυματισμένα ψυχικά και σωματικά, και μόνο άνθρωποι που πραγματικά έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σ' αυτόν τον τομέα, με ευαισθησία ψυχής και καρδιάς, με περισσή υπομονή, επιμονή και πείρα μπορούν να φέρουν εις πέρας ένα τέτοιο καθήκον! Γιατί για μας όλους τους εθελοντές είναι υποχρέωση, είναι σκοπός ζωής!
Για όλα τα παραπάνω καταβλήθηκε από τον Σύλλογό μας το ποσό των ΕΥΡΩ 94.746,64!!!!
Από τα οποία 9.921,45 ΕΥΡΩ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (τεστ, επεμβάσεις, στειρώσεις, θεραπείες, εμβολιασμός, κλπ), 35.423,95 ΕΥΡΩ για τροφές και είδη καθαριότητος. Για έξοδα κίνησης και συντήρησης αυτοκινήτου, αποζημιώσεις προσωπικού, βελτίωση χώρων κυνοκομείου (μέσα-έξω), απολύμανση και μυοκτονία, αγορά σπιτιών για ζώα κλπ. ΕΥΡΩ 49.401,24.
Η επιχορήγηση από τον Δήμο Ρόδου ήταν ΕΥΡΩ 70.000,00 βάσει της 383/2011 απόφασης του Δ.Σ. του Δήμου, από αυτά εκταμιεύθηκαν μόνο 46.666,66 ΕΥΡΩ . Οι εισφορές φίλων , μελών, συνδρομές κλπ σύνολο 22.296,63 ΕΥΡΩ δηλαδή σύνολο εσόδων 69.281,29 ΕΥΡΩ.
Το ταμείο του Συλλόγου μας λοιπόν παρουσιάζει έλλειμμα 25.465,00 ΕΥΡΩ δηλαδή περίπου το ποσόν της τρίτης δόσης της επιχορήγησης από το Δήμο ύψους ΕΥΡΩ 23.333,33 η οποία δεν εκταμιεύθηκε εντός του 2011, ποσόν το οποίο οφείλεται σε προμηθευτές και κτηνιάτρους.
Στο τελευταίο Δ.Σ. του Δήμου προτάθηκε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Διακοσταματίου, η επιχορήγηση του Συλλόγου μας για το 2012 με ποσόν ΕΥΡΩ 100.000,00 συν το υπόλοιπο της επιχορήγησης του 2011. Εγκρίθηκε μόνο το ποσόν των ΕΥΡΩ 80.000,00!
Όπως είναι γνωστό σε όλους βάσει του νέου Νόμου 4039/2012, κύριος, αρμόδιος, υπεύθυνος και υπόλογος για τα αδέσποτα ζώα είναι ο Δήμος σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία, τα οποία συνδράμουν επικουρικά το Δήμο.
Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι την νέα χρονιά η επιχορήγηση από το Δήμο θα είναι αυτή που πρέπει για να μπορέσουμε να κρατήσουμε το Κυνοκομείο έτσι όπως πρέπει να είναι, με χώρους καθαρούς και ζώα υγιή και ευτυχισμένα. Ένα δείγμα πολιτισμού προς τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του Νησιού μας, οι οποίοι γνωρίζουν την ύπαρξη του Κυνοκομείου και το επισκέπτονται.
Εμείς σαν Σύλλογος που μοναδικό σκοπό έχει την προστασία των αδέσποτων, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν! Θέλουμε όμως τη συμπαράσταση, στήριξη και συνεργασία του Δήμου, σαν κύριος αρμόδιος για τη διαχείριση των αδέσποτων.
Επίσης θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους συμπολίτες μας να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, όταν αποκτάς ένα ζώο πρέπει να το θεωρείς μέλος της οικογένειας. Τους παρακαλούμε να φροντίζουν τα ζώα τους και προπάντων να τα στειρώνουν για να αποφεύγεται η αύξηση των αδέσποτων. Εξάλλου ο νέος Νόμος προβλέπει αυστηρότατες ποινές για την εγκατάλειψη και κακοποίηση ζώου.
Αυτό που προέχει όμως είναι να μην φοβόμαστε αλλά να αλλάζουμε νοοτροπία απέναντι στα ζώα.
Για άλλη μια φορά θέλουμε να επισημάνουμε ότι το υπάρχον Κυνοκομείο έχει πλέον κορεσθεί. Γι' αυτό χρειάζεται επειγόντως η Δημιουργία Νέου και η αδειοδότηση-επέκταση του ήδη υπάρχοντος.
Πρίν κλείσουμε αυτή μας την επιστολή θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν σ'αυτή μας την προσπάθεια τον κ.Δήμαρχο, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Διακοσταματίου, τον κ. Κανελλάκη, τους Κτηνιάτρους της Πόλης μας, τις κυρίες Παντελίδη και Πολυχρόνη, τους εθελοντές, το προσωπικό, τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας.
Ευχαριστούμε και Εσάς για τη φιλοξενία!
Με τιμή
Η Πρόεδρος του
Συλλόγου
Αναστασία Σταματίου
Τα Μέλη και οι Φίλοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: