Σελίδες

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Επιστολές και ανακοινώσεις ζωοφιλικών σωματείων

Στη Ζωοφιλική Εκπαίδευση σε Σχολεία "Συμβιώνω με τα Ζώα" αναφέρεται το Δελτίο Τύπου του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου. Επίσης οι ΠΣΕΖΣ και ΠΦΠΟ δημοσιοποίησαν Δελτία Τύπου για τις Νέες Πολιτικές Εξελίξεις και το προς Ψήφιση Νομοσχέδιο για τα Ζώα, καθώς και για τη Ζωοφιλική Εκπαίδευση σε Σχολεία "Συμβιώνω με τα Ζώα". Τέλος, επιστολή απέστειλαν ζωοφιλικές ενώσεις και σωματεία προς τους Αρμόδιους Δημάρχους για Αιφνίδιους Θανάτους στο ΔΙΚΕΠΑΖ.
Αναλυτικότερα :



ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ
αρ. μητρ. Πρωτ. Χίου 467/30-09-96
Τ.Θ. 41, Χίος, τηλέφωνο: 6980470162
1996-2011 ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΥΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ»

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, της οποία μέλος είναι και ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της συμπεριφοράς των ανθρώπων απέναντι στα υπόλοιπα έμβια όντα διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια με ειδικά εκπαιδευμένα άτομα σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Τα σεμινάρια γίνονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η Προστασία των Ζώων».
Το διάστημα 14-25 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν στη Χίο σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με την ευγενική χορηγία της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, του Δήμου Χίου και των κυρίων Τάσου Χατζελένη και Γιάννη Λινού.

Τι περιλαμβάνει το σεμινάριο
Οι επισκέψεις στα σχολεία διαρκούν μια διδακτική ώρα και περιλαμβάνουν τρία διαφορετικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στην ηλικία των μαθητών:
1) Νηπιαγωγείο, Α’ και Β’ τάξεις Δημοτικού, πρόγραμμα για μικρές ηλικίες με εικοσάλεπτη παρουσίαση οπτικού υλικού για τα ζώα συντροφιάς στο σπίτι και την ασφαλή αντιμετώπισή τους έξω από αυτό. Κατόπιν οι μαθητές ζωγραφίζουν γάτες και σκύλους και όσα χρειάζονται για να ζήσουν ευτυχισμένα. Στόχος είναι να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας υπεύθυνης στάσης απέναντι στα ζώα, μέσα από τη σωστή πληροφόρηση.
2) Γ’, Δ’, Ε’ και Στ’ τάξεις Δημοτικού. Παρουσίαση σχετικά με τις αρχές της συμπεριφοράς και της βιολογίας των ζώων συντροφιάς, τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους. Μέσα από παραδείγματα μαθαίνουμε πώς μπορούμε να φροντίζουμε και πως να συμπεριφερόμαστε όταν συναντάμε ζώα στο δρόμο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης γίνεται αναφορά σε εξωτικά είδη και σε είδη που βρίσκονται σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους. Τα σχολεία που επιθυμούν μπορούν να αναλάβουν με την υποστήριξη του Συλλόγου να διοργανώσουν τη δική τους εκστρατεία για να ενημερώσουν τους συμμαθητές, την οικογένεια και τη γειτονιά τους.
3) Γυμνάσιο-Λύκειο. Παρουσίαση σχετικά με του μύθους γύρω από τα ζώα με αναφορές στη βιολογία και στη συμπεριφορά τους και μέσα από συζήτηση εξετάζεται η σχέση του ανθρώπου με αυτά. Στη συνέχεια, εφόσον ο χρόνος το επιτρέπει, μέσα από παιχνίδι ρόλων οι μαθητές καλούνται μέσα στο ελεγχόμενο πλαίσιο της τάξης να βιώσουν σχετικά ζητήματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία.
Τί προετοιμασία χρειάζεται για την ενημερωτική επίσκεψη σχολείο
Ορίζεται έγκαιρα η ημερομηνία της επίσκεψης. Το ενδιαφερόμενο σχολείο επικοινωνεί με κοντινά σχολεία που ίσως ενδιαφέρονται, ώστε να συνδυαστούν οι επισκέψεις. Το σχολείο πρέπει να διαθέτει βιντεοπροβολέα και υπολογιστή ή διαφανοσκόπειο για την προβολή εικόνων. Ο αριθμός των μαθητών ανά παρουσίαση δεν πρέπει να ξεπερνά τους 50 και η κάθε ομάδα να αποτελείται από μαθητές περίπου ίδιας ηλικίας. Οι δάσκαλοι θα πρέπει να έχουν ενημερώσει τους μαθητές για την επίσκεψη και να έχει προηγηθεί σχετική συζήτηση μέσα στην τάξη. Η παρουσία των εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη. Η επίσκεψη δεν περιλαμβάνει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές και τα σχολεία.






Οι νέες Πολιτικές Εξελίξεις και το προς Ψήφιση Νομοσχέδιο για την Προστασία των Ζώων

Υπό το φως των νέων δεδομένων και εξελίξεων στο πολιτικό στάτους της χώρας, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ζώα, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά τη διαβούλευση, παραδόθηκε από την κα Αποστολάκη κατά την αναχώρησή της από το υπουργείο, και συμπληρώθηκε κατά την τελευταία συνάντηση των τριών Ομοσπονδιών με τον κ. Δριβελέγκα.

Το εν λόγω νομοσχέδιο σαφώς και δεν αποτελεί τομή για τα ελληνικά δεδομένα της φιλοζωίας. Περιέχει, ωστόσο, αρκετές θετικές διατάξεις που θα βελτιώσουν κάπως την κατάσταση και θα μας εφοδιάσουν με νέα όπλα.

Θεωρούμε ότι η μέχρι τώρα ολιγωρία που επιδεικνύουν επί σειρά ετών οι καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς πρέπει να προβληματίσει τη νέα κυβέρνηση σοβαρά πλέον και να θέσει δίχως άλλη καθυστέρηση το νομοσχέδιο προς ψήφιση.

Ευθύνες αναλογούν βεβαίως και σε φιλοζωικούς φορείς για το γεγονός ότι σήμερα δεν έχει ψηφιστεί ακόμη το νομοσχέδιο.

Επίσης, θα προγραμματιστούν εκ νέου συναντήσεις για να προωθηθούν ζητήματα που εντάσσονται στις αρμοδιότητες των υπουργείων της μεταβατικής κυβέρνησης: Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης.

Με τη σταθερή κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της άνοιξης, ευελπιστούμε ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να προωθήσουμε και να αγωνιστούμε για περαιτέρω κατακτήσεις στο φιλοζωικό γίγνεσθαι και για πολύ σοβαρά θέματα που άπτονται όλων των ζώων, καθώς και για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών, που η χώρα μας δεν εφαρμόζει.


Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων





ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


Φιλοζωική Εκπαίδευση στα Σχολεία «Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου»

Μία απαραίτητη όσο και ενδιαφέρουσα ενημερωτική δράση πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στα σχολεία της Λέσβου που επιθυμούν και τους επιτρέπεται από τους αρμόδιους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. H εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αποτελεί μια πρωτοβουλία μελών του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» και της ΜΚΟ Ζωφόρος Ηρακλείου και είναι βασισμένη στην πεποίθηση ότι οι κακοποιήσεις των ζώων, συχνό φαινόμενο και στη Λέσβο, θα σταματήσουν μόνο όταν στη θέση της απάθειας καλλιεργήσουμε το σεβασμό στη ζωή και στη διαφορετικότητα, και όταν μάθουμε να στεκόμαστε στο πλευρό όσων αδικούνται.

Με αυτό το σκεπτικό η εκστρατεία που ξεκίνησε στα Χανιά πριν από τρία χρόνια στα Χανιά και επεκτάθηκε πέρσι στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα, στην Αμοργό, στη Νάξο, στη Σχοινούσα, στο Κουφονήσι, στην Ηρακλειά, στη Σαντορίνη, στη Σύρο, στη Μήλο και στην Ίο, ενημερώνοντας στην περιοχή 4800 μαθητές και 150 εκπαιδευτικούς. Φέτος η προσπάθεια συνεχίζεται στα σχολεία της Λέσβου και της Χίου, και με τη στήριξη των Δήμων Μυτιλήνης και Χίου, της Nel Lines, των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των δύο νησιών και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

Οι ενημερωτικές συναντήσεις, που διεξάγονται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, διαρκούν μια διδακτική ώρα και είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία των μαθητών. Μέσα από αφήγηση και ζωγραφική για τους πιο μικρούς, διάλογο και παραδείγματα, μαθητές και εκπαιδευτικοί πληροφορούνται, εκφράζονται και προβληματίζονται πάνω στη σχέση μας με τα ζώα, προσεγγίζουν με ένα διαφορετικό τρόπο τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, αλλά και τις ευθύνες και υποχρεώσεις μας απέναντί τους. Επιπλέον στις μεγαλύτερες ηλικίες γίνεται αναφορά στις κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές προεκτάσεις του ζητήματος των ζώων και προσπάθεια να καταρριφθούν σχετικοί μύθοι.

Πρωτοφανής και άκρως εντυπωσιακή είναι η απουσία των γυμνασίων και λυκείων στα οποία απαγόρευσε ουσιαστικά να συμμετάσχουν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, παρά το γεγονός ότι γυμνάσια και λύκεια δήλωσαν συμμετοχή. Το αρμόδιο υπουργείο στη φετινή έγκριση εύλογα όπως κάθε χρόνο επισημαίνει ότι η παρουσίαση «θα πραγματοποιηθεί χωρίς να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων και μετά από συνεννόηση με τους διευθυντές/ριες των σχολικών μονάδων και των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή των Υπευθύνων Καινοτόμων Δράσεων». Σε αντίθεση με τους υπευθύνους των προαναφερθεισών περιοχών διεξαγωγής του προγράμματος, στην περίπτωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου η διατύπωση αυτή ερμηνεύεται ως απαγορευτική για τη διεξαγωγή της παρουσίασης τις ώρες λειτουργίας του σχολείου! Αποκλείει ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή όλων των γυμνασίων και λυκείων του νησιού, παρόλο που οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται μέσα στα σχολεία δεν εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα παρακώλυε αλλά αντίθετα θα συμπλήρωνε και θα εμπλούτιζε το έργο τους.

Σε μια εποχή όπου μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς αγωνίζονται και διεκδικούν δωρεάν παιδεία, εθελοντικές πρωτοβουλίες που με πολλή προσπάθεια βρίσκουν τους πόρους για να διοργανώσουν δράσεις όπως η συγκεκριμένη εκστρατεία θα πρέπει να στηρίζονται και όχι να βρίσκουν πόρτες κλειστές. Η ενασχόληση με το ζήτημα των ζώων και της κακοποίησης τους μέσω της εκπαίδευσης, ακόμα και σε τέτοιους καιρούς, δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά τον πιο ουσιαστικό τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου και των αιτιών που βρίσκονται σε βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις για τη σχέση μας με τα άλλα έμβια όντα και τελικά την διαφορετικότητα.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

www.pansyn.org
pfpomospondia@gmail.com








Προς τους
Δήμους που συμβλήθηκαν με το ΔΙΚΕΠΑΖ
για την περισυλλογή των αδέσποτων



Αιφνίδιοι Θάνατοι στο ΔΙΚΕΠΑΖ

Κύριοι,

Ο Δήμος σας συμμετέχει στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων, ΔΙΚΕΠΑΖ, στα πλαίσια της περίθαλψης των αδέσποτων ζώων, που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου.

Καθημερινά έχουμε καταγγελίες Δημοτών για αιφνίδιους θανάτους ζώων στο ΔΙΚΕΠΑΖ από άγνωστη ασθένεια και παράλληλα απότομη εκκένωση του κέντρου από ζώα που δεν πρόλαβαν να στειρωθούν παρόλο που η παραμονή τους είχε φτάσει τον ένα μήνα, ακόμη και σε ζώα που ήταν άρρωστα και επανατοποθετήθηκαν χωρίς να έχουν προλάβει να θεραπευτούν.

Για το λόγω αυτό παρακαλούμε και προκειμένου να προχωρήσουμε σε περαιτέρω να μας ενημερώσετε για τα κάτωθι:

1. Τον ακριβή αριθμό των ζώων, που προέρχονται από τον Δήμο σας και που πέθαναν εξ αιτίας αυτού του μη κατονομαζόμενου ιογενούς νοσήματος.

2. Ποιο είναι αυτό το ιογενές νόσημα από τι προήλθε και γιατί η έκτασή του είναι τόσο μεγάλη, γεγονός που υποδηλώνει ασύγγνωστη τουλάχιστον αμέλεια εκ μέρους των αρμοδίων;

3. Τα ζώα που επανατοποθετήθηκαν, ελέχθησαν πριν από κτηνιάτρους, έγιναν οι κατάλληλες εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι υγιή, πριν επανατοποθετηθούν και πως αποδεικνύεται κάτι τέτοιο;

4. Γιατί οι αρμόδιοι του ΔΙΚΕΠΑΖ δεν συνεργάστηκαν με εξωτερικά κτηνιατρεία ή με πανσιόν μεταφέροντας τα ζώα για να εξεταστούν, και να θεραπευτούν ή εφόσον ήταν υγιή να στειρωθούν , πριν βγουν και πάλι στον δρόμο;

5. Ο μη κατάλληλος κτηνιατρικός έλεγχος ενέχει τον κίνδυνο τα ζώα αυτά να νοσήσουν μετά την επανατοποθέτησή τους και να πεθάνουν αβοήθητα καθώς και να μεταδώσουν το ιογενές αυτό νόσημα σε άλλα υγιή ζώα;

6. Για ποιο λόγο ζώα που είχαν περισυλλέγει δεν στειρώθηκαν αφού παρέμειναν για πάνω από μήνα μέσα στο ΔΙΚΕΠΑΖ;

7. Για ποιο λόγο δεν ενημέρωσαν τα φιλοζωικά σωματεία και τις φιλοζωικές ομάδες πριν προβούν σε τέτοιου είδους ενέργειες όπως εξάλλου ορίζει το ΥΑ 280239/2003 (ΦΕΚ 1712Β΄/19-11-2003);

8. Για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει το ΔΙΚΕΠΑΖ κλειστό;

Τέλος ζητάμε για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να παραμείνει το κέντρο κλειστό για να απολυμανθεί, ζώα που περισυλλέγονται από εθελοντές φιλόζωους και χρήζουν μεγάλης ανάγκης θεραπείας ή στείρωσης να μετακομίζονται σε κτηνιατρεία και τα έξοδα να τα αναλάβουν οι υπόχρεοι φορείς.

Παρακαλούμε το παρόν έγγραφο να απαντηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα μιας και μιλάμε για ζωές που αυτή τη στιγμή περιμένουν αβοήθητες στο δρόμο.

Ευκαιρίας δοθείσης επαναφέρουμε για συζήτηση και απάντηση το θέμα της αδιαφάνειας των ενεργειών της Διοίκησης του ΔΙΚΕΠΑΖ σε κάθε επίπεδο, παρά το ότι Σωματεία και Δευτεροβάθμιοι Φορείς έχουν επιμόνως ζητήσει την έναρξη διαλόγου προκειμένου να συζητηθούν και διευθετηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα θέματα της διαβίωσης , περίθαλψης, περισυλλογής και φροντίδας των ζώων του ΔΙΚΕΠΑΖ.

Με λύπη αλλά και με οργή όμως διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά ότι ο Πρόεδρος του ΔΙΚΕΠΑΖ ζητά "δηλώσεις μετανοίας" από τους Φιλοζωικούς Φορείς προκειμένου να προχωρήσει σε διάλογο, καταδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι παραμένει θιασώτης φασιστικών απόψεων που ο ελληνικός λαός έβαλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας εδώ και πολλά χρόνια.

Θεωρούμε ότι, ο Δήμος σας στο βαθμό που δεν αντιδρά στα όσα σας έχουμε καταγγείλει και γραπτώς για την κατάσταση στο ΔΙΚΕΠΑΖ, ότι είναι συμμέτοχος και συνυπεύθυνος.

Ως εκ τούτου ζητάμε να εισαχθεί άμεσα ως τακτικό θέμα συζήτησης στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού σας Συμβουλίου με την παρουσία των φιλοζωικών σωματείων και ομάδων της περιοχής του Δήμους σας.

Οι Φορείς:
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων
Ζωοφιλική Ομοσπονδία Αττικής-Σαρωνικού

Τηλ.επικοιν: 6976489349, 6938209651, 6948257095
Φαξ: 2104904190
mail: ma.te.al@hotmail.com




Δεν υπάρχουν σχόλια: