Σελίδες

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Χωρίς Κτηνίατρο τα αδέσποτα στην Κατερίνη

Ανήσυχοι οι φιλόζωοι για κυνοκομείο και υγειονομική περίθαλψη

Έντονη είναι η ανησυχία στους κύκλους των φιλόζωων ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα του κυνοκομείου και της κτηνιατρικής κάλυψης του δήμου Κατερίνης. Οι κτηνίατροι με τους οποίους υπήρχε συνεργασία έχουν διακόψει για το λόγο ότι ...

ο δήμος δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, ενώ παρά την αρχική προθεσμία που υπήρχε για αδειοδότηση του κυνοκομείου, κάποιες προϋποθέσεις δεν έχουν ακόμα ικανοποιηθεί.

Το κυνοκομείο, μπορεί να αποτελεί ένα νέο κτίσμα που εν δυνάμει αποτελούσε πρότυπο, ωστόσο η λειτουργία του είναι προβληματική. Οι φιλόζωοι έχουν αναφέρει επανειλημμένως ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί ώστε να λάβει οριστική άδεια λειτουργίας, με την προθεσμία που είχε δοθεί να έχει εκπνεύσει με το τέλους του Οκτωβρίου.

Αυτές οι προϋποθέσεις έχουν να κάνουν με την έλλειψη κτηνιάτρου, φαρμάκων, εμβολιασμών, βιβλίου εξόδου-εισόδου ζώων, μη ύπαρξη τριμελούς επιτροπής με σκοπό την επιτήρηση του κυνοκομείου κτλ. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες οι υπάλληλοι του δήμου που απασχολούνται στο κυνοκομείο είναι απλήρωτοι για εφτά μήνες.

Πέραν του κυνοκομείου, προσφάτως προέκυψε πλήγμα και στην υγειονομική περίθαλψη αδέσποτων στο δήμο Κατερίνης, καθώς η κτηνίατρος Ασημίνα Λιμπανοβνού που συνεργαζόταν με το δήμο αποφάσισε να διακόψει, καθώς δεν είχε πληρωθεί από την αρχή της σύμβασης. Η κα Λιμπανοβνού έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα σχετική επιστολή στο δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο και πλέον έχει σταματήσει στειρώσεις και θεραπείες, έχοντας να πληρωθεί εδώ και τρία χρόνια.

Πλέον θα αντιμετωπίζονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά, ενώ το τι θα γίνει με τις καθημερινές ανάγκες είναι άγνωστο. Όσοι ασχολούνται καθημερινά με τα αδέσποτα ζώα ξέρουν ότι τα περιστατικά που παρουσιάζονται είναι πολλά και πλέον είναι ανάστατοι.

Με το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και τις καταγγελίες από ζωόφιλους, έχει κινητοποιηθεί και το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, ζητώντας διευκρινήσεις για τους όρους αντιμετώπισης των αδέσποτων. Αιτία υπήρξε και η επιστολή του κτηνιάτρου, Ιορδάνη Χουτουρίδη, που εστάλη στους αρμόδιους φορείς στις 12 Ιουλίου 2011, και κατήγγελιε την επιλεκτική σωτηρία σκυλιών στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κατερίνης ... λόγω οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για κάτι που είχε αναφερθεί και από τον Θανάση Πλεύρη, βουλευτή του ΛΑΟΣ σε σχετική ερώτησή του.

Για τη λειτουργία του κυνοκομείου οι φιλόζωοι αντιπαραθέτουν την εποχή του παλιού κυνοκομείου με την τωρινή. Τότε, επί εφτά χρόνια η ετήσια επιχορήγηση ήταν 57.000 ευρώ, τα ζώα 230 περίπου και υπήρχε μέχρι και θέρμανση για το χειμώνα. Τώρα, από τα μέσα του 2008 έχουν δοθεί λίγο λιγότερο από 230.000 ευρώ για 130 ζώα που διαχειρίζεται η Ολυμπιακή Αναπτυξιακή. Τότε υπήρχαν τρεις κτηνίατροι τώρα κανένας και με το χειμώνα να έρχεται τα σκυλιά κοιμούνται στα τσιμέντα.

Φωνές ακόυγονται και για αρκετούς θανάτους ζώων μετά τη στείρωσή τους, λόγω έλλειψης εμβολιασμού. Η κατάσταση από την μετεγκατάσταση και έπειτα, το Σεπτέμβρη του 2010, δημιουργεί απορίες στους φιλόζωους γιατί θα πρέπει μια εταιρεία που δεν συστάθηκε για αυτό το σκοπό να έχει τη διαχείριση των ζώων.

Θεωρούν ότι η σύγκριση ευνοεί τη δική τους διαχείριση και το παλιό κυνοκομείο παραθέτοντας δηλώσεις του κ. Αμοιρίδη, «τα ζώα στους φιλόζωους. Είναι κάτι που μπορούν να διαχειριστούν» και του κ. Σατραζέμη «κυνοκομεία σαν το συγκεκριμένο πρέπει να αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση».

Το παλιό κυνοκομείο είχε, εκτός από θέρμανση και μεγάλο χώρο όπου αυλίζονταν τα ζώα που βρίσκονταν εκεί, το επισκέπτονταν σχολεία και δεχόταν ετήσιους ελέγχους από επιτροπή της κτηνιατρικής υπηρεσίας για έγγραφα και την γενική κατάσταση του χώρου.



olympio-bima


Δεν υπάρχουν σχόλια: