Σελίδες

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Εναλλακτική λύση η δημιουργία Δημοτικού κτηνιατρείου

Ζωοφιλικός Σύλλογος Ελευσίνας

Συνέντευξη με την κ. Ροζίνα Χριστοδουλάτου,Μυρτώ Απαλού και τη Γαρυφαλιά Γαλή, από το 'Ζωοφιλικό Σύλλογο Ελευσίνας'. Διαβάστε την :




-8 χρόνια μετρά ο Ζωοφιλικός Σύλλογος Ελευσίνας και με δυσκολία φιλοξενεί αδέσποτα σε υποτυπώδεις εγκαταστάσεις. Γιατί πιστεύετε ότι οι Δήμοι αγνοούν τις υποχρεώσεις τους από το νόμο; Έχετε δεχτεί οποιαδήποτε μορφή βοήθειας από το κράτος;

Η Ελευσίνα βρίσκεται στην «άκρη» της πόλης, συνδυάζοντας βιομηχανικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες με εγκαταστάσεις πληθυσμών χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Τα αδέσποτα ζώα και η φιλοζωϊκή παιδεία δυστυχώς δεν απασχολούν την πλειοψηφία.
Πράγματι ο χώρος που αποκαλούμε 'καταφύγιο' διαθέτει υποτυπώδεις εγκαταστάσεις, όμως απουσία καλύτερης λύσης, εξαιτίας των περιορισμένων εσόδων παλεύουμε με ό,τι έχουμε στην προσπάθεια να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό στα ζώα που φιλοξενούμε, προωθώντας τα για υιοθεσία με ζήλο, ελπίζοντας ολόψυχα να μην περάσουν όλη τους την ζωή εκεί και να βρουν όλα σύντομα ανθρώπους που θα τα αγαπήσουν και θα θελήσουν να τους προσφέρουν μια όμορφη σκυλίσια ζωή.

Ο ΖΣΕ δεν δέχεται καμιά μορφή βοήθειας από κρατικό ή δημόσιο φορέα. Ο Δήμος Ελευσίνας επιδεικνύει ένα σχετικό ενδιαφέρον στο θέμα των αδέσποτων εφαρμόζοντας πρόγραμμα στειρώσεων, οι οποίες -προς τιμήν των αρμοδίων που έλαβαν υπόψιν την έκκληση μας- αυξήθηκαν φέτος αλλά δυστυχώς και πάλι δεν επαρκούν.

Ακόμα ένα θετικό στοιχείο είναι η έγκριση εφέτος για πρώτη φορά κονδυλίου για ενημέρωση, που φοβόμαστε όμως πως δεν θα μπορέσει να καλύψει μια ολοκληρωμένη καμπάνια με αποτελέσματα. Οι καμπάνιες πρέπει να είναι συνεχείς και επαναλαμβανόμενες για να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται αφοσίωση, πυγμή και συνέπεια, στοιχεία που χρειάζονται περαιτέρω βελτίωση από την πλευρά του Δήμου και στα οποία ελπίζουμε να καταφέρουμε να δουλέψουμε μαζί σύντομα.

Παρ'όλα αυτά όμως η συντήρηση του καταφυγίου, των όποιων εγκαταστάσεων και φυσικά των ζώων, κατά 99% επιβαρύνει αποκλειστικά την ομάδα μας.

Ίσως η πιο σημαντική 'επένδυση' που θεωρούμε πως θα μπορούσε να επιλέξει ο Δήμος θα ήταν η δημιουργία ενός δημοτικού κτηνιατρείου όπου θα διεξάγονταν προγράμματα στειρώσεων, όπως αυτό που με τεράστια επιτυχία διεξήχθη πρόσφατα στον γειτονικό Δήμο Μεγάρων. Μία πραγματικά ελπιδοφόρα κίνηση με πρωτοβουλία της Ζωοφιλικής Κίνησης Μεγάρων - Ν. Περάμου σε συνεργασία με το GAR (Greek Animal Rescue) και εθελοντές κτηνιάτρους, όπου σε τέσσερις ημέρες στειρώθηκαν 200 ζώα!!

Η δημιουργία ενός τέτοιου χώρου, θα μπορούσε να διευκολύνει δραματικά ΚΑΙ όμορους άκρως 'προβληματικούς' Δήμους (που επηρεάζουν όμως και την Ελευσίνα), όπως του Ασπροπύργου ή της Μάνδρας: εκτάσεις τεράστιες, με πολυάριθμους πληθυσμούς αδέσποτων ζώων όπου οι ελάχιστοι -αναλογικά- εθελοντές παλεύουν σκληρά και σχεδόν μάταια να περισώσουν την κατάσταση, αφού οι Δήμοι δεν εφαρμόζουν μέχρι στιγμής προγράμματα στειρώσεων. Είναι αυτονόητο πως οι γειτονικοί δήμοι είναι αλληλένδετοι σε αυτό, αφού τα ζώα μετακινούνται συνεχώς.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως η ενημέρωση και οι στειρώσεις (αδέσποτων ΚΑΙ δεσποζόμενων) είναι ΟΙ δύο βασικές προϋποθέσεις για να μειωθεί ο αριθμός των ζώων που υποφέρουν στο δρόμο.

-Η κρίση έχει επηρεάσει όλους τους τομείς, σαφώς και τις υιοθεσίες ζώων. Τι ισχύει για τα ζώα που φροντίζει ο ΖΣΕ;

Οι κακοποιήσεις και κυρίως οι εγκαταλείψεις είναι συνεχείς. Η αναλογία υιοθεσιών και εισερχόμενων ζώων (στην πλειοψηφία εγκαταλειμμένων κουταβιών) στο καταφύγιο είναι σχεδόν 1 προς 5.
Με την ισχύουσα νοοτροπία όπου η απόκτηση ενός ζωντανού πλάσματος είναι αποτέλεσμα ενδεχόμενης πίεσης από τα παιδιά, μόδας ή παρόρμησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται, έρχεται να προστεθεί και η απάνθρωπη πράξη της εγκατάλειψης ως «αποδεκτή δικαιολογία» απέναντι στην οικονομική κρίση.

-Ποιοί είναι κυρίως οι πόροι σας; Ανταποκρίνονται τα μέλη σας; Τι θα ζητούσατε από τον κόσμο;

Οι πόροι μας προέρχονται αποκλειστικά από δωρεές εθελοντών, των ανθρώπων που είναι πλάι μας και μας στηρίζουν και που χωρίς τη βοήθειά τους λίγα πράγματα θα μπορούσαμε να κάνουμε.
Δωρεές σε είδος ή χρηματικές (φάρμακα, σκυλόσπιτα, εικονικές υιοθεσίες, αγορές προϊόντων, κουμπαράδες κ.α.) από ανθρώπους που προσπαθούν να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή με οποίον τρόπο μπορούν. Επιπλέον κάποιες χορηγίες σε είδος από ιδιωτικούς φορείς ή εταιρείες.

Επιθυμία μας είναι ο κόσμος να ενημερωθεί για τις υποχρεώσεις του απέναντι στα αδέσποτα αλλά και τα δεσποζόμενα ζώα, οι ιδιοκτήτες ζώων να στειρώνουν τα ζώα τους μιας και η πλειοψηφία των κουταβιών προέρχεται από σπίτια και τέλος να συνδράμει διαδίδοντας την υπερ-προσπάθεια των συλλόγων και των καταφυγίων, προτρέποντας φίλους και γνωστούς να υιοθετούν σκυλάκια από καταφύγια, όχι να αγοράζουν από pet shop ή να ζητούν κουταβάκια από την γέννα της σκυλίτσας κάποιου φίλου. Θεωρούμε πως μια πράξη πραγματικής αγάπης προς τα ζώα είναι η υιοθεσία ενός αδέσποτου ή ενός ζώου που βρίσκεται σε καταφύγιο.

-Το σκυλάκι της καρδιάς μας όπως τον αναφέρετε στο site σας, ο Τόνι (φωτό) βρέθηκε πυροβολημένος και χρειάστηκαν πολλά χειρουργεία. Σε τι κατάσταση βρίσκεται τώρα; Έχει υιοθετηθεί;
O Τόνυ ήρθε να προστεθεί ως ένα ακόμη παράδειγμα της σκληρής αδέσποτης καθημερινότητας στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου (Ελευσίνα και όμορες περιοχές). Βρισκόταν στην περιοχή της Μάνδρας και από εκεί τον περισυλλέξαμε όταν μας ειδοποιήσαν. Είχε πυροβοληθεί εξ επαφής και κυκλοφορούσε με μεγάλη τρύπα στην μουσούδα του (σε σήψη).

Είναι πλέον ένα υγιέστατο και απίστευτα χαρούμενο ζώο, πρωτίστως χάρη στον κόσμο που κινητοποιήθηκε και βοήθησε ποικιλοτρόπως. Φιλοξενείται στον χώρο φίλης μας (την οποία θερμά ευχαριστούμε), και με την βοήθεια Αγγλικού υπέρ-δραστήριου σωματείου που στο πλαίσιο των πολλαπλών δράσεων του έχει κατά καιρούς ασχοληθεί με πολλά ακραία περιστατικά, πρόκειται να 'μετοικίσει' στην Αγγλία τον Φεβρουάριο όπου θα συναντήσει επιτέλους την δική του οικογένεια και θα ζήσει ευτυχισμένος.

Λυπούμαστε που το λέμε, αλλά δυστυχώς μία τρομακτικά βίαιη εμπειρία ενός ζώου ή θα το σκοτώσει ή θα το τοποθετήσει στην λίστα των πολύ τυχερών πλασμάτων που θα ζήσουν μία ονειρεμένη ζωή. Τα υπόλοιπα απλώς ελπίζουν κάποια μέρα να χαμογελάσει η τύχη και σε αυτά...

-Τι συμβουλεύετε όσους θέλουν να υιοθετήσουν ένα ζώο αλλά διστάζουν λόγω της οικονομικής κατάστασης τους;

Η υιοθεσία ενός ζώου δεν απαιτεί πολλά χρήματα, χρειάζεται όμως να υπάρχει η ευχέρεια να του αγοράσεις ένα πιατάκι τροφή και να μπορέσεις να ανταποκριθείς στα ετήσια ιατρικά του έξοδα, που δεν είναι επίσης πολλά, είναι όμως αναγκαία για να μπορείς να έχεις το συντροφάκι σου δίπλα σου για πολλά-πολλά χρόνια. Εάν λοιπόν μπορείς να του παρέχεις αυτά τα δυο και ΚΥΡΙΩΣ λίγο χρόνο καθημερινά για τις βολτίτσες του και τα χάδια του, τότε η ανταπόδοση είναι υπερβολικά μεγάλη. Ένα ζωάκι μπορεί να σου δώσει τόση πολλή αγάπη, χωρίς όρους και συντροφικότητα που δύσκολα βρίσκεις στις σχέσεις σου με άλλους ανθρώπους.


ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ:
Υιοθετήστε ένα σκυλάκι από το ΖΣΕ ~ Κάντε μία δωρεά στο ΖΣΕ ~ Γίνετε εθελοντές στο ΖΣΕ με διάφορους τρόπους

adespotyo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: