Σελίδες

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Διαμαρτυρίες ζωοφιλικών σωματείων

για παραβίαση νόμου σχετικά με αριθμό ζώων συντροφιάς
και για κυνηγημένο κοπάδι αγριογούρουνων

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία απέστειλαν επιστολή προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για παραβίαση του νόμου περί διατήρησης συγκεκριμένου αριθμού ζώων συντροφιάς σε κατοικίες , ενώ παράλληλα εξέδοσαν Δελτίο Τύπου για το κυνηγημένο κοπάδι αγριογούρουνων που έπεσε σε κανάλι σε περιοχή των Σερρών :


Προς τον
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Κώστα Σκανδαλίδη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Υφυπουργό
κ.. Ιωάννη Δριβελέγκα
Διευθύντρια Γραφείου Υφυπουργού κα Μολώνη
Υπηρεσία Κ.Α.Φ.Ε.

Θέμα : Παραβίαση νόμου από Δ/σεις Υγιεινής κατ΄ εντολή των υπηρεσιών του Υπουργείου

Ως Συντονιστική Επιτροπή 110 Φιλοζωικών Σωματείων ανά την Ελλάδα και ως Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία δεχόμαστε κατ΄ επανάληψη παράπονα φιλόζωων πολιτών ότι, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, οι κατά τόπους Δ/σεις Υγιεινής των Νομαρχιακών και ήδη Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, βεβαιώνουν παραβάσεις περί διατήρησης μεγαλύτερου του επιτρεπομένου αριθμού ζώων συντροφιάς σε αυλές μονοκατοικιών, όταν ανευρίσκουν σε αυτές άνω των 2 ζώων συντροφιάς.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την από μέρους των Υπηρεσιών αυτών κατάφορη παραβίαση της νομοθεσίας και των δικαιωμάτων φιλόζωων πολιτών οι οποίοι «σύρονται» στα Δικαστήρια για δήθεν παραβίαση του άρθρου 17 παρ. 2 της ΥΙβ/2000/1995 Υγειονομικής Διάταξης, αδίκημα που ουδέποτε διέπραξαν.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί ζώων συντροφιάς (άρθρο 6 ν. 3170/2003) επιτρέπεται η διατήρηση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς στους ανοιχτούς χώρους μονοκατοικιών ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ υπό τις εξής προϋποθέσεις : α) Δεν παραβιάζονται οι διατάξεις του άρθρου 1 περί ευζωίας τους (τα ζώα συντροφιάς πρέπει να τυγχάνουν εκ μέρους των κατόχων τους της δέουσας στοργής και μεταχείρισης με την χορήγηση κατάλληλης και επαρκούς τροφής και νερού και με την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης τους καταλύματος) και β) οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας. Ετέρα, τρίτη προϋπόθεση, τίθεται από Υγειονομικές διατάξεις και αφορά την λήψη μέτρων από μέρους του ιδιοκτήτη για την τήρηση καθαριότητος στο περιβάλλον όπου διαβιούν τα ζώα.

Σχετικά με όλα τα παραπάνω επικαλούμαστε το σκεπτικό της υπ΄ αριθμ. 165/2009 απόφασης του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, η οποία ερμηνεύει οριστικά, χωρίς καμιά περαιτέρω αμφιβολία την ως άνω διάταξη του άρθρου 6 και την οποία απόφαση σας κοινοποιούμε συνημμένα με την παρούσα επιστολή μας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της παραπάνω απόφασης, από την αντιπαραβολή των διατάξεων του άρθρου 17 παρ. 1 της ως άνω Υγειονομικής Διάταξης και του άρθρου 6 του ν. 3170/2003, προκύπτει ότι ρυθμίζουν αντίστοιχα, η μεν πρώτη το ζήτημα διατήρησης κατοικίδιων ζώων (σκύλων, γατών κλπ) σε κατοικίες, διαμερίσματα πολυκατοικιών και κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, η δε δεύτερη το ζήτημα της διατήρησης ζώων συντροφιάς στους ανοιχτούς χώρους μονοκατοικιών. Τα σκυλιά και οι γάτες, ως ζώα συντροφιάς, όσον αφορά τον αριθμό που επιτρέπεται να διατηρεί κάποιος στην αυλή του, εμπίπτουν, τόσο στη ρύθμιση της πρώτης, όσο και στη ρύθμιση της δεύτερης ως άνω διάταξης. Η διάταξη όμως του άρθρου 6 ν. 3170/2003), με την οποία επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς στους ανοιχτούς χώρους μονοκατοικιών χωρίς να τίθεται αριθμητικός προσδιορισμός, είναι ως προς το σημείο αυτό, επιεικέστερη της διάταξης του άρθρου 17 παρ. 2 της ΥΙβ/2000/1995 Υγειονομικής Διάταξης, ως μεταγενέστερη αυτής, αλλά και αφού ρητά με το άρθρο 15 εδαφ. ε του 3170/2003 έχει καταργηθεί.

Κατά συνέπεια, η εμμονή των κατά τόπους Δ/σεων Υγιεινής να αγνοούν προκλητικά τον νόμο και να τον παραβιάζουν συστηματικά. εφαρμόζοντας το άρθρο 17 παρ. 1 της Υγειονομικής διάταξης Υ1β/2000/95, αντί του ορθού άρθρου 6 εδαφ. δ του ν. 3170/2003, καταγράφοντας παράβαση σε περίπτωση εντοπισμού άνω των 2 σκύλων (ή γάτων) σε αυλές μονοκατοικιών, είναι παράνομη και αυθαίρετη, με όσες συνέπειες αυτό συνεπάγεται.

Επειδή στις συνεχείς διαμαρτυρίες μας για την ακολουθούμενη αυτή παράνομη συμπεριφορά των Δ/σεων Υγιεινής, ενημερωνόμαστε ότι αυτές οι οδηγίες έχουν δοθεί από την αρμόδια κεντρική Διοίκηση του ΥΠΑΑΤ (Τμήμα ΚΑΦΕ) .

Σας καλούμε όπως με άμεση διευκρινιστική σας εγκύκλιο προς τις κατά τόπους Δ/σεις Υγιεινής διορθώσετε την εσφαλμένη ως άνω εφαρμογή του νόμου προς αποφυγή παράνομων διώξεων σε βάρος φιλόζωων πολιτών.

Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 113 Φιλοζωικών Σωματείων

Βάσω Τάκη
Δικηγόρος
6932726576







ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21 Σεπτεμβρίου 2011


ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟ ΚΟΠΑΔΙ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΩΝ ΕΠΕΣΕ
ΣΕ ΚΑΝΑΛΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ


Το πρωί της Τρίτης 20 Σεπτεμβρίου ένα κοπάδι μεταξύ 30 και 50 αγριογούρουνων έπεσε σε αρδευτικό κανάλι ύψους δύο μέτρων στην περιοχή των δημοτικών διαμερισμάτων Δημητριτσίου και Βέργης του Δήμου Βισαλτίας του Νομού Σερρών. Τα αγριογούρουνα τρομοκρατημένα διέσχισαν το όρος Βερτίσκο και αφού κατευθύνθηκαν προς τα πεδινά, κατέληξαν στο μεγάλο κανάλι.

Στην περιοχή συνέρρευσαν κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών και Νιγρίτας, υπάλληλοι του Δασαρχείου και της Θηροφυλακής, κάτοικοι της περιοχής, καθώς και μέλη του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών. Αργά το απόγευμα κατέφθασε και η ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης. Κατεβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σωθούν τα ζώα τα περισσότερα των οποίων εντέλει σώθηκαν, ενώ κάποια από αυτά κατέληξαν από πνιγμό, στρες, εξάντληση και ανακοπή. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των διασωθέντων και των μη διασωθέντων. Οι μέδοδοι διάσωσης που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ένα αυτοσχέδιο μεταλλικό κλουβί και ένα πλέγμα, ενώ φτιάχτηκαν αναχώματα και ράμπες ξύλινες και ρίχτηκαν στο κανάλι κορμοί από δένδρα προκειμένου να φράξουν την είσοδο των ζώων προς τις χοάνες και τους σωλήνες του καναλιού.

Τα δύστυχα ζώα κολυμπούσαν εξαντλημένα όλη μέρα έχοντας τα μικρά τους στη μέση για προστασία. Η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου κα Ζωή Κοντού προσπαθούσε από το πρωί να επικοινωνήσει με τη Δ/νση Κτηνιατρικής εις μάτην. Μόνο αργά το βράδυ έκανε την εμφάνισή του ένας κτηνίατρος ο οποίος χωρίς να εξετάσει τα τρία ζώα που είχαν καταφέρει να βγουν εξαντλημένα, αποφάνθηκε, κάνοντας διάγνωση εξ αποστάσεως, ότι είναι καλά. Όπως όμως είναι φυσικό μια τέτοια διάγνωση δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να είναι έγκυρη και τα τρία ζώα, μετά από όλη αυτή την εναγώνια προσπάθεια διάσωσης, αφέθηκαν να πεθάνουν αβοήθητα χωρίς να τους χορηγηθεί καμία απολύτως ιατρική βοήθεια.

Επίσης, ειδοποιήθηκαν και οι Πρόεδροι των Κυνηγετικών Συλλόγων της περιοχής. Ο Πρόεδρος του Κ. Σ. Σερρών έλαμψε δια της απουσίας του, ενώ αντίθετα ο Πρόεδρος του Κ. Σ. Νιγρίτας όχι μόνο έσπευσε στον τόπο του μαρτυρίου, αλλά βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις όλη μέρα.

Μετά από παρέμβαση του Φιλοζωικού Ομίλου, το Δασαρχείο εξήγγειλε την άρση του κυνηγιού για δέκα ημέρες μέχρι να συνέλθουν τα αγριογούρουνα και να μπορέσουν «με την ησυχία τους» να κυνηγηθούν από τους παγανιέρηδες και τους ιχνηλάτες κυνηγούς. Διότι μπορεί για την ώρα να σώθηκαν από τον πνιγμό, όμως σε δέκα ημέρες τα αναμένει νέο καρδιοχτύπι και πολλά από αυτά θα καταλήξουν ως λαχταριστό πιάτο στις ταβέρνες και μάλιστα παράνομα, ήτοι χωρίς τιμολόγια αγοράς.

Εμείς διερωτιόμαστε ποιά ήταν η αιτία που τα οδήγησε να πέσουν αρχικά στο κανάλι. Τι να ήταν άραγε αυτό που τα φόβησε και ξαμολήθηκαν έτσι κυνηγημένα. Να είναι τυχαίο το



γεγονός ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το κυνήγι του τριχωτού θηράματος; Ένα είναι σίγουρο. «...Τα ζώα έχουν μάθει προ πολλού να σωπαίνουν στο πλησίασμά του, να αποφεύγουν, σαν τον χειρότερο λεηλατητή, το πλάσμα εκείνο που σκοτώνει παρά φύση, χωρίς να του το υπαγορεύει η ανάγκη επιβίωσης» (Stephane Audeguy).

Επίσης ρωτάμε τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Νιγρίτας, τον οποίο και συγχαίρουμε για την ενεργή συμμετοχή του στη διάσωση του κοπαδιού, να μας πει με τι καρδιά θα σηκώσει τώρα το όπλο να πυροβολήσει τα ζώα που πριν από λίγο έσωσε όταν ένιωσε την αγωνία και την τρομάρα που προκαλεί ο αγώνας για την επιβίωση.

Σε κάθε πλάσμα...

Σε κάθε γωνιά της γης...


Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ


Πληροφορίες: 6975-309846

Δεν υπάρχουν σχόλια: