Σελίδες

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Γιώργος Αμυράς : οι θέσεις του για τα ζώα

Οι θέσεις του υποψήφιου Δημάρχου Αθήνας
Γιώργου Αμυρά - "Επιμένουμε Αθήνα"

για την προστασία των αδέσποτων ζώων

Ο κ. Γιώργος Αμυράς απαντά στα ερωτήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων :1.. Ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα σε ενημερωτική καμπάνια που να προωθεί την προστασία των ζώων, να ενημερώνει και να προάγει τη φιλοζωία στην περιοχή του, κάτι απολύτως απαραίτητο για να αλλάξουν οι αντιλήψεις των δημοτών για το συγκεκριμένο θέμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ:Θα προωθήσετε και με ποιο συγκεκριμένο τρόπο τέτοιου είδους ενημερωτικές καμπάνιες και σε ποιες ειδικότερα κοινωνικές ομάδες ( σχολεία, αγρότες, κτηνοτρόφους, εκπαιδευτικούς κλπ)
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θεωρούμε αυτονόητο ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να προαάγει διαρκώς ένα σχέδιο αλλά και ένα πρόγραμμα για να προστατεύονται τα ζώα που συντροφεύουν τους κατοίκους της πόλης μέσα στον αστικό ιστό. Το πρόγραμμα αυτό θα ενημερώνει και θα εκπαιδεύει τους δημότες ώστε και η διαβίωση των ζώων να είναι η σωστή αλλά και η πόλη να μην επιβαρύνεται με τους γνωστούς τρόπους από την παρουσία και δραστηριότητες τους. Ειδικά μαθήματα στα δημοτικά νηπιαγωγεία αλλά και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ομιλίες επιστημόνων στους μαθητές και προβολές ειδικά για τους γονείς. Επικοινωνιακή καμπάνια σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και παραχώρηση ραδιοφωνικού χρόνου στον 9.84 για την προώθηση των φιλοζωικών αξιών.

2.. Η ηλεκτρονική σήμανση (τσιπ) των κηδεμονευόμενων ( ιδιόκτητων ) ζώων
συντροφιάς είναι υποχρεωτική από το νόμο 3170/2003
.Ελάχιστοι όμως κηδεμόνες φροντίζουν για τη σήμανση των ζώων τους με αποτέλεσμα τις αθρόες εγκαταλείψεις και τη διαιώνιση του προβλήματος των αδέσποτων, σκύλων και γατών.
ΕΡΩΤΗΣΗ Δεσμεύεστε να προχωρήσετε σε υποχρεωτικό έλεγχο μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας καθώς και σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, ώστε να ελέγξετε τους ιδιοκτήτες σκύλων και γατών και να επιβάλετε τα πρόστιμα, που προβλέπει η σχετική Νομοθεσία ; Με ποιόν χρονικό ορίζοντα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο σκοπός μας είναι να κάνουμε τα αδέσποτα: κατοικίδια. Πώς θα το πετύχουμε; Άμεσα, η ανεξάρτητη κίνηση πολιτών “ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΘΗΝΑ” θα προχωρήσει στην απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη όποιου δημότη υιοθετήσει ένα αδέσποτο. Αυτό θα προκύπτει μετά από συνεντευξη του ενδιαφερόμενου και έγγραφης συμφωνίας του για ετήσιους τακτικούς αλλά και απροειδοποίητους κτηνιατρικούς ελέγχους. Η απαλλάγή θα ισχύει εφ όρου ζωής του ζώου. Στις περιπτώσεις κακομεταχείρισης ζώων θα επιβάλλονται τα πρόστιμα και ότι άλλο προβλέπει η Νομοθεσία.

3..Δεν υπάρχει δημοτικό Καταφύγιο- Κλινική ζώων στην πόλη σας , όπου τα ζώα θα στειρώνονται ή θα θεραπεύονται και στην συνέχεια θα επανατοποθετούνται, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.3170/2003.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Πώς δεσμεύεστε ότι θα προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ιδρυθεί άμεσα έστω κλινική στειρώσεων και περίθαλψης αδέσποτων ζώων και από πού θα αντλήσετε τους σχετικούς οικονομικούς πόρους ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: στο Δήμο Αθηναίων, υπάρχει ανάλογη δημοτική υπηρεσία η οποία όμως αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα δυσλειτουργίας εξαιτίας της έλλειψης πόρων για επαρκή στελέχωση ανθρώπινου δυναμικού και έτσι οδηγείται σε εξωτερικές συνεργασίες με ιδιώτες όπου παρατηρούνται πολλές αυθαιρεσίες αλλά και άσχημες συμπεριφορές απέναντι στα αδέσποτα. Μία από τις προτεραιότητες μας είναι να αυξήσουμε τα κονδύλια αλλά και να συστήσουμε τακτική συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και σωματεία για να βελτιωθεί η ποιότητα περίθαλψης των αδέσποτών.

4. .ΕΡΩΤΗΣΗ: ΄Έχετε επισκεφθεί το Δημοτικό Καταφύγιο πρόσφατα;
Αν ναι, ποια είναι η γνώμη σας για τις συνθήκες λειτουργίας του και τι προτίθεστε να κάνετε για να τις βελτιώσετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι γνωστό σε όλους τους δημότες ότι οι ηγεσίες του δήμου συστηματικά έχουν αποφύγει να ιδρύσουν δημοτικό καταφύγιο και έχουν επιλέξει την εύκολη λύση της συνεργασίας με ιδιώτη. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό και επιβάρυνση επιφέρει στους δημότες αλλά και κόστος έχει για την εικόνα της πόλης μας καθώς οι συνθήκες που επικρατούν στο χρησιμοποιούμενο έως τώρα καταφύγιο θεωρούμε ότι είναι πολύ κατώτερες αυτών που θα ταίριαζαν σε μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

5.. Οι στειρώσεις των αδέσποτων σκύλων είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας ώστε να περιορισθεί ο αριθμός τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς και με ποιες συγκεκριμένες προτάσεις δεσμεύεστε ότι θα αρχίσετε, συνεχίσετε, οργανώσετε καλύτερα, ή εντατικοποιήσετε το πρόγραμμα στειρώσεων ;
Θα διαθέσετε ειδικό όχημα για την μεταφορά των τραυματισμένων ζώων και για την περισυλλογή τους, η οποία μέχρι σήμερα γίνεται με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα των εθελοντών με αποτέλεσμα την εξαιρετικά μεγάλη φθορά των οχημάτων τους.;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Ο πρώτος δήμος της Αθήνας οφείλει να διαθέτει ένα πλήρες εξοπλισμένο δημοτικό ιατρείο για την περίθαλψη και στείρωση των αδέσποτων. Για την εντατικοποίηση του προγράμματος στειρώσεων θα συνεργαστούμε με τις φιλοζωικές οργανώσεις κάθε δημοτικού διαμερίσματος, ώστε να στειρώνονται όλα τα ζώα εγκαίρως και να μη διαιωνίζεται το πρόβλημα των αδέσποτων.
Ο δήμος έχει υποχρέωση να διεθέτει ειδικά οχήματα για την περισυλλογή και μεταφορά των ζώων, καθώς και ειδικευμένο προσωπικό για τον σκοπό αυτό.


6. Η εγκατάλειψη και κακοποίηση των ζώων στη χώρα μας έχουν πάρει τραγικές διαστάσεις. Οι φιλοζωικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα καθημερινά καθώς καλούνται να διαχειριστούν τις δηλητηριάσεις ,δολοφονίες, τραυματισμούς και εγκαταλείψεις σε όλη την επικράτεια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως προτίθεστε να στηρίξετε έμπρακτα (υλικά και ηθικά) τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής σας και να έχετε άμεση και ουσιαστική συνεργασία μαζί τους. για το αποτέλεσμα που έχει άμεση σχέση με την εικόνα του τόπου και της οικονομίας (τουρισμός κλπ) ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: είναι γεγονός ότι είναι τραγικό για την εικόνα μίας χώρας η οποία στηρίζεται κυρίως στο τουριστικό της προϊόν, αλλά και σηματοδοτεί παγκοσμίως υψηλές αξίες και ανθρώπινα ιδεώη, να διασύρεται τακτικά στα διεθνή ΜΜΕ με φρικτές εικόνες κακοποίησης ζώων. Στην πράξη η πιο στενή συνεργασία των νομικών αλλά και διοικητικών υπηρεσιών του δήμου με τα φιλοζωικά σωματεία. Η καλύτερη οργάνωση και ο εξοπλισμός τους με τα πιο προηγμένα τεχνικά μέσα αλλά κυριώς η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών ώστε να αποτρέπουν παρόμοιες συμπεριφορές, είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες της ανεξάρτητης κίνησης πολιτών “ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΘΗΝΑ”.
7.. Η πώληση ζώων συντροφιάς και εξωτικών ζώων από καταστήματα (pet shops) και τις λαϊκές αγορές που χαρακτηρίζονται από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, συμβάλουν τα μέγιστα στον υπερπληθυσμό των αδέσποτων, στην αράνομη διακίνηση εξωτικών ειδών και προωθεί την ιδέα του ζώου ως αντικείμενο.
ΕΡΩΤΗΣΗ :Με τι τρόπους θα ενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες σας για έλεγχο των καταστημάτων πώλησης και την απαγόρευση πώλησης ζώων στις λαϊκές, όπου παράνομα πωλούνται διάφορων ειδών ζώα στα πλαίσια βέβαια των αρμοδιοτήτων σας ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η δημοτική Αστυνομία θα ελεγχει αυστηρά ώστε να σταματήσει η παράνομη πώληση ζώων. Παράλληλα, οι κτηνιατρικές και αγορανομικές υπηρεσίες του δήμου, θα ασκούν τακτικούς και έκτακτους ελέγχους στα καταστήματα πώλησης ώστε να προλαμβάνονται και να αποφευγονται παρανομίες στα πλαίσια πάντοτε των αρμοδιοτήτων τους.
:
8..Η εκμετάλλευση και άγρια κακοποίηση των ζώων που χρησιμοποιούνται στα τσίρκο προς διασκέδαση των ανθρώπων θεωρείται απομεινάρι του παρελθόντος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεσμεύεστε να προχωρήσετε στην απαγόρευση παραστάσεων τσίρκο με ζώα στο Δήμο σας ,ότι δεν θα δίνετε άδεια λειτουργίας και ότι θα σφραγίζετε αυτό όταν παρά την έλλειψη άδειας προχωρά σε παραστάσεις ,όπως σε πολλές άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις αλλά και ολόκληρες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: είναι γεγονός ότι το θέαμα αυτό μόνο αγανάκτηση μας προκαλεί ενώ παρουσιάζει και ελάχιστο ενδιαφέρον. Εμείς, ως ανεξάρτητη κίνηση πολιτών “ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΘΗΝΑ” από οποιαδήποτε θέση και αν έχουμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα παλέψουμε για την πλήρη απαγόρευση παρόμοιων παραστάσεων αλλά και για την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας και το σφράγισμα της επιχείρησης που παρά την απαγόρευση θα λειτουργεί αυθαίρετα.

9. Λειτουργούν Δημοτικά Σφαγεία στην περιοχή σας; Αν ναι,
ΕΡΩΤΗΣΗ:Ποια είναι η γνώμη σας για τις συνθήκες λειτουργίας τους και σε τι πρόσθετα μέτρα πρόκειται να προβείτε, αν αυτές δεν είναι οι επιβαλλόμενες από τον νόμο;
Γίνετε η σφαγή των ζώων με αναισθητικό και πως το ελέγχετε αυτό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Δεν υπάρχουν δημοτικά σφαγεία στην πόλη9 .ΕΡΩΤΗΣΗ. Προτείνουμε οι Δήμοι να εισπράττουν ένα ευρώ το χρόνο , μέσω των λογαριασμών του νερού κάθε νοικοκυριό προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κονδύλι για τις ανάγκες περίθαλψης, στείρωσης, ενημέρωσης κλπ για τα ζώα.
Προτίθεσθε να αξιοποιήσετε την πρόταση αυτή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ θεωρούμε ότι απο τεχνοκρατικής άποψης η πρόταση είναι μινιμαλιστική, πολιτικά δε, είναι απαράδεκτο ο δήμος να καταφεύγει σε φορο “καπέλωμα” προκείμενου να ανταποκριθεί σε αυτονόητες υποχρεώσεις του. Δηλαδή, ο προϋπολογισμός του δήμου θα πρέπει να διαθέτει παρόμοιο κονδύλι μέσα από τους ήδη υπάρχοντες πόρους και να μην καταφευγει στη “γύρα” εκμαιεύοντας χρήματα από τους ήδη επιβαρυμένους δημότες

10 . Βάσει της εγκυκλίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 2/12/2009 ,της οδηγίας της Ε.Ε. 2005/36/ ΕΚ και του ΦΕΚ 31 Α/31Α/27.02.1992 είναι δυνατή πλέον και στην χώρα μας , όπως και σε όλη την Ευρώπη, η αναγνώριση των διπλωμάτων των Ευρωπαίων Κτηνιάτρων.
Οι Ευρωπαίοι Εθελοντές Κτηνίατροι χωρίς Σύνορα προτίθενται να παράσχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στο τομέα των στειρώσεων των αδέσποτων ζώων.
ΕΡΩΤΗΣΗ. Προτίθεσθε να αξιοποιήσετε την μεγάλη αυτή και σωτήρια ευκαιρία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ανεξάρτητη κίνηση πολιτών “ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΘΗΝΑ” βασίζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον εθελοντισμό των πολιτών αλλά και στη στενή συνεργασία με ομάδες, συλλόγους και μη κερδοσκοπικά σωματεία. Είναι αυτονόητο ότι θα αξιοποιήσουμε τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους Κτηνιατρους Χωρίς Σύνορα ώστε να αποκομίσουμε ακόμα περισσότερα οφέλη για τη ποιότητα ζωής αλλά και της υγείας των αδέσποτων της πόλης μας


10.. Σύμφωνα με την εγκύκλιο με αριθμό πρωτοκόλλου 258562, από 04/02/2008, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τις Νομαρχίες, τα κατά τόπους κτηνιατρικά τμήματα των νομαρχιών είναι υπεύθυνα για την μεταφορά αποδημητικών και άγριων πτηνών που χρήζουν περίθαλψης, στα ειδικά κέντρα, όπως το ΕΚΠΑΖ, ΑΝΙΜΑ όταν δεν υπάρχει τοπικός σταθμός περίθαλψης ή πρώτων βοηθειών. Η μεταφορά πρέπει να γίνεται με ειδικό όχημα της Νομαρχίας. Με το σχέδιο Καλλικράτη οι αρμοδιότητες αυτές των Νομαρχιών μεταβιβάζονται στους Δήμους..
ΕΡΩΤΗΣΗ Θα διαθέσετε όχημα για την μεταφορά; Θα προχωρήσετε στην δημιουργία κέντρου περίθαλψης το οποίο θα περιέχει καραντίνα; Θα συνεργαστείτε με τα τοπικά σωματεία για τα παραπάνω;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ασφαλώς και θα διαθέσουμε όχημα για τη μεταφορά τους, θα οργανώσουμε χώρο καραντίνας στα υπαρχοντα κέντρα περίθαλψης όσο δε για τη συνεργασία με τοπικά σωματεία έχουμε ήδη πει ότι αποτελεί το βασικό κινητήριο μοχλό της ανεξάρτητης κίνησης πολιτών “ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΘΗΝΑ”

Δεν υπάρχουν σχόλια: