Σελίδες

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Αγγελική Συνοδινού : οι θέσεις της για τα ζώα


Αγγελική Συνοδινού "Πόλη-Φως"
υποψήφια Δήμαρχος Κηφισιάς- Νέας Ερυθραίας-Εκάλης



Τις θέσεις της για την προστασία των αδέσποτων δίνει η υποψήφια Δήμαρχος κ. Αγγελική Συνοδινού, απαντώντας στις ερωτήσεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων :



1.. Ο Δήμος Κηφισιάς (Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας – Εκάλης) δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα σε ενημερωτική καμπάνια που να προωθεί την προστασία των ζώων, να ενημερώνει και να προάγει τη φιλοζωία στην περιοχή του, κάτι απολύτως απαραίτητο για να αλλάξουν οι αντιλήψεις των δημοτών για το συγκεκριμένο θέμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ:Θα προωθήσετε και με ποιο συγκεκριμένο τρόπο τέτοιου είδους ενημερωτικές καμπάνιες και σε ποιες ειδικότερα κοινωνικές ομάδες ( σχολεία, αγρότες, κτηνοτρόφους εκπαιδευτικούς κλπ)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δημιουργία και διανομή ειδικών ενημερωτικών φυλλαδίων σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου μας.

2.. Η ηλεκτρονική σήμανση (τσιπ) των κηδεμονευόμενων ( ιδιόκτητων ) ζώων
συντροφιάς είναι υποχρεωτική από το νόμο 3170/2003
.Ελάχιστοι όμως κηδεμόνες φροντίζουν για τη σήμανση των ζώων τους με αποτέλεσμα τις αθρόες εγκαταλείψεις και τη διαιώνιση του προβλήματος των αδέσποτων, σκύλων και γατών.
ΕΡΩΤΗΣΗ Δεσμεύεστε να προχωρήσετε σε υποχρεωτικό έλεγχο μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας καθώς και σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, ώστε να ελέγξετε τους ιδιοκτήτες σκύλων και γατών και να επιβάλετε τα πρόστιμα, που προβλέπει η σχετική Νομοθεσία ; Με ποιόν χρονικό ορίζοντα ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στον πρώτο χρόνο της θητείας μας, δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε στον έλεγχο και στα πρόστιμα που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Υπάρχει ανάγκη μείωσης ακόμη και αυτής της χρονικής διάρκειας.

3..Δεν υπάρχει δημοτικό Καταφύγιο- Κλινική ζώων στην πόλη σας , όπου τα ζώα θα στειρώνονται ή θα θεραπεύονται και στην συνέχεια θα επανατοποθετούνται, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.3170/2003.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Πως δεσμεύεστε ότι θα προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ιδρυθεί άμεσα έστω κλινική στειρώσεων και περίθαλψης αδέσποτων ζώων και από πού θα αντλήσετε τους σχετικούς οικονομικούς πόρους ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με χρηστή οικονομική διαχείριση θα εξασφαλίσουμε πόρους για την προστασία, στείρωση και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων του δήμου μας. Με συνέπεια και συνέχεια στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ειδικά την εποχή του οίστρου (λυόμενο κτηνιατρείο, μόνιμος κτηνίατρος, νοσοκόμος).

4. .ΕΡΩΤΗΣΗ: ΄Έχετε επισκεφθεί το Δημοτικό Καταφύγιο πρόσφατα;
Αν ναι, ποια είναι η γνώμη σας για τις συνθήκες λειτουργίας του και τι προτίθεστε να κάνετε για να τις βελτιώσετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δυστυχώς όπως αναφέραμε προηγούμενα στο δήμο μας δεν λειτουργεί δημοτικό καταφύγιο.

5.. Οι στειρώσεις των αδέσποτων σκύλων είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας ώστε να περιορισθεί ο αριθμός τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως και με ποιες συγκεκριμένες προτάσεις δεσμεύεστε ότι θα αρχίσετε , συνεχίσετε, οργανώσετε καλύτερα, ή εντατικοποιήσετε το πρόγραμμα στειρώσεων ;
Θα διαθέσετε ειδικό όχημα για την μεταφορά των τραυματισμένων ζώων και για την περισυλλογή τους, η οποία μέχρι σήμερα γίνεται με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα των εθελοντών με αποτέλεσμα την εξαιρετικά μεγάλη φθορά των οχημάτων τους.;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεσμευόμαστε ότι θα διαθέσουμε ειδικό όχημα για την μεταφορά αυτών των ζώων και θα οργανώσουμε ειδικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους της περιοχής μας.

6. Η εγκατάλειψη και κακοποίηση των ζώων στη χώρα μας έχουν πάρει τραγικές διαστάσεις. Οι φιλοζωικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα καθημερινά καθώς καλούνται να διαχειριστούν τις δηλητηριάσεις ,δολοφονίες, τραυματισμούς και εγκαταλείψεις σε όλη την επικράτεια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως προτίθεστε να στηρίξετε έμπρακτα (υλικά και ηθικά) τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής σας και να έχετε άμεση και ουσιαστική συνεργασία μαζί τους. για το αποτέλεσμα που έχει άμεση σχέση με την εικόνα του τόπου και της οικονομίας (τουρισμός κλπ) ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα διασφαλίσουμε ειδικά κονδύλια (από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους) ώστε να εξασφαλίσουμε μία σταθερή οικονομική υποστήριξη.


7.. Η πώληση ζώων συντροφιάς και εξωτικών ζώων από καταστήματα (pet shops) και τις λαϊκές αγορές που χαρακτηρίζονται από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, συμβάλουν τα μέγιστα στον υπερπληθυσμό των αδέσποτων, στην παράνομη διακίνηση εξωτικών ειδών και προωθεί την ιδέα του ζώου ως αντικείμενο.
ΕΡΩΤΗΣΗ :Με τι τρόπους θα ενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες σας για έλεγχο των καταστημάτων πώλησης και την απαγόρευση πώλησης ζώων στις λαϊκές, όπου παράνομα πωλούνται διάφορων ειδών ζώα στα πλαίσια βέβαια των αρμοδιοτήτων σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα δοθούν σαφείς και αυστηρές οδηγίες ώστε να υπάρχουν συστηματικοί έλεγχοι από τη δημοτική Αστυνομία σε όλους τους χώρους πώλησης ζώων, καθώς και στις περιπτώσεις καταγγελιών για τέτοια θέματα από τους δημότες.

8..Η εκμετάλλευση και άγρια κακοποίηση των ζώων που χρησιμοποιούνται στα τσίρκο προς διασκέδαση των ανθρώπων θεωρείται απομεινάρι του παρελθόντος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεσμεύεστε να προχωρήσετε στην απαγόρευση παραστάσεων τσίρκο με ζώα στο Δήμο σας ,ότι δεν θα δίνετε άδεια λειτουργίας και ότι θα σφραγίζετε αυτό όταν παρά την έλλειψη άδειας προχωρά σε παραστάσεις ,όπως σε πολλές άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις αλλά και ολόκληρες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται ποτέ να δώσουμε άδεια λειτουργίας σε παραστάσεις τσίρκων με ζώα στην περιοχή μας. Άρα η απάντηση είναι ότι δεσμευόμαστε απόλυτα.


9. Λειτουργούν Δημοτικά Σφαγεία στην περιοχή σας; Αν ναι,
ΕΡΩΤΗΣΗ:Ποια είναι η γνώμη σας για τις συνθήκες λειτουργίας τους και σε τι πρόσθετα μέτρα πρόκειται να προβείτε, αν αυτές δεν είναι οι επιβαλλόμενες από τον νόμο;
Γίνετε η σφαγή των ζώων με αναισθητικό και πως το ελέγχετε αυτό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν λειτουργούν πλέον δημοτικά σφαγεία στην περιοχή μας. Βεβαίως στις περιπτώσεις που στα σφαγεία εκτός του Δήμου μας γίνεται σφαγή ζώων χωρίς αναισθητικό, εκτός του ότι το καταδικάζουμε, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να πάψει αυτή η σκληρή τακτική.


10 .. Προτείνουμε οι Δήμοι να εισπράττουν ένα ευρώ το χρόνο , μέσω των λογαριασμών του νερού κάθε νοικοκυριό προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κονδύλι για τις ανάγκες περίθαλψης, στείρωσης, ενημέρωσης κλπ για τα ζώα.
ΕΡΩΤΗΣΗ :Προτίθεσθε να αξιοποιήσετε την πρόταση αυτή ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν έχουμε σκοπό να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη για οποιονδήποτε λόγο. Προτιθέμεθα όμως να δοθεί ένα ευρώ από τα εισπραττόμενα τέλη κατά τη διάρκεια της θητείας μας.

11 . Βάσει της εγκυκλίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 2/12/2009 ,της οδηγίας της Ε.Ε. 2005/36/ ΕΚ και του ΦΕΚ 31 Α/31Α/27.02.1992 είναι δυνατή πλέον και στην χώρα μας , όπως και σε όλη την Ευρώπη, η αναγνώριση των διπλωμάτων των Ευρωπαίων Κτηνιάτρων.
Οι Ευρωπαίοι Εθελοντές Κτηνίατροι χωρίς Σύνορα προτίθενται να παράσχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στο τομέα των στειρώσεων των αδέσποτων ζώων.
ΕΡΩΤΗΣΗ. Προτίθεσθε να αξιοποιήσετε την μεγάλη αυτή και σωτήρια ευκαιρία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και μέσω του διαδικτύου να γίνουν οι επαφές ώστε να στελεχωθούν τα δημοτικά κτηνιατρεία και με εθελοντές κτηνιάτρους ειδικά τις περιόδους αυξημένης ανάγκης.



12.. Σύμφωνα με την εγκύκλιο με αριθμό πρωτοκόλλου 258562, από 04/02/2008, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τις Νομαρχίες, τα κατά τόπους κτηνιατρικά τμήματα των νομαρχιών είναι υπεύθυνα για την μεταφορά αποδημητικών και άγριων πτηνών που χρήζουν περίθαλψης, στα ειδικά κέντρα, όπως το ΕΚΠΑΖ, ΑΝΙΜΑ όταν δεν υπάρχει τοπικός σταθμός περίθαλψης ή πρώτων βοηθειών. Η μεταφορά πρέπει να γίνεται με ειδικό όχημα της Νομαρχίας. Με το σχέδιο Καλλικράτη οι αρμοδιότητες αυτές των Νομαρχιών μεταβιβάζονται στους Δήμους..
ΕΡΩΤΗΣΗ Θα διαθέσετε όχημα για την μεταφορά; Θα προχωρήσετε στην δημιουργία κέντρου περίθαλψης το οποίο θα περιέχει καραντίνα; Θα συνεργαστείτε με τα τοπικά σωματεία για τα παραπάνω;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως αναφέραμε και παραπάνω η πρόθεσή μας στο ευαίσθητο θέμα της περίθαλψης των ζώων είναι να εντάξουμε κάθε μία από τις αρμοδιότητες που μας μεταβιβάζονται άμεσα οπότε θα δημιουργηθεί αντίστοιχο κέντρο και θα υπάρχει κατάλληλο όχημα για τη μεταφορά των ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: