Σελίδες

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Επισημάνσεις της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων

Η ανακοίνωση εστάλη στο e-Volos.gr Σε απάντηση της ειδησεογραφίας των τελευταίων ημερών, όπου γνωρίζοντες και μη γνωρίζοντες περί του ζητήματος των αδέσποτων έχουν επιδοθεί σε ατέρμονο παραλήρημα και εξαγωγή εύκολων και αβίαστων νουθεσιών και συμπερασμάτων για την αντιμετώπιση του «προβλήματος», έχουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι :


1.      Τα αδέσποτα υπήρξαν κάποτε δεσποζόμενα ή γεννήσεις δεσποζομένων, επομένως δεν ευθύνονται αυτά για την κατάστασή τους.
2.      Ο Ν. 4039/2012 απαγορεύει ρητώς τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων, κοινώς «μαζέψτε τα», όπως επίσης και την άνευ πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων θανάτωσή τους. Έχει ακουστεί από πολλούς η μία ή άλλη λύση – η δεύτερη βέβαια εμμέσως και με υπεκφυγές – όμως δεν έχει ακουστεί από κανέναν, η μόνη και νόμιμη αντιμετώπιση του ζητήματος: Στείρωση – εμβολιασμός –αποπαρασίτωση – chip, σε δεσποζόμενα και αδέσποτα, για τα οποία οι Φιλοζωικές Οργανώσεις, όπως και εμείς, βροντοφωνάζουν προς πάσα κατεύθυνση χρόνια τώρα, αλλά εις ώτα μη ακουόντων.
3.      Τα δαγκώματα αυξήθηκαν όχι γιατί τα ζώα είναι επιθετικά αλλά επειδή στην πλειονότητά μας είμαστε εμείς επιθετικοί προς αυτά. Με στοχευμένες κινήσεις (ενδελεχή ενημέρωση), ΠΟΥ ΗΔΗ οι Φιλοζωικές το κάνουμε αλλά δεν αρκεί, θα μπορούσαν όλα αυτά να είχαν αποφευχθεί και θα είχαμε επιτύχει τη συμφιλίωση και τη γνωριμία των πολιτών με τα ζώα. Όσο για το αν ένα ζώο είναι επιθετικό, αποφαίνεται η 5μελής Επιτροπή, όπως ορίζει ο Νόμος, και κανείς άλλος! Μάλιστα τελευταία τροπολογία ορίζει την συμμετοχή εκπαιδευτή αντί των κυνηγών.
4.      Το ζήτημα της λύσσας είναι πολύ σοβαρό, για να αντιμετωπίζεται με λεκτικά πυροτεχνήματα. Απαιτείται ενημέρωση και κυρώσεις για τους παρανομούντες. Άρα έλεγχος!
5.      Υπεύθυνοι για την κατάσταση των αδέσποτων είναι οι πρώην «ιδιοκτήτες», οι οποίοι τα εγκαταλείπουν όταν τα βαρεθούν ανεμβολίαστα ακόμα και κακοποιημένα και για τους οποίους δεν υπήρξε ποτέ καταγραφή, οι αρμόδιες τοπικές Αρχές, που δεν θέλουν να προλαμβάνουν αλλά επιχειρούν πυροσβεστικά για τον κατευνασμό της κοινής γνώμης, όταν πλέον βρισκόμαστε στο μη περαιτέρω, και ασφαλώς οι ανενημέρωτοι λαϊκίζοντες που εκμεταλλεύονται το βήμα που τους δίνουν τα Μ.Μ.Ε., και διεγείρουν το κοινό αίσθημα.
6.      Η δημιουργία φόβου και πανικού, η παρότρυνση ηθελημένη ή όχι σε ακραίες δράσεις είναι ποινικό αδίκημα.
Οι Φιλοζωικές Οργανώσεις, όπως και εμείς, δεν πρόκειται να μείνουμε απλοί θεατές ούτε όμως και να συρόμαστε σε μια ατελέσφορη δημοσιότητα, που εν τέλει δεν ωφελεί το σκοπό μας. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει Ρουμανία ή Σότσι (βλέπε μαζικές θανατώσεις), όσο κι αν κάποιοι προφανώς θα το ήθελαν.

Θυμίζουμε σε όλους εκείνους που προτείνουν την ευθανασία ως λύση για κάθε θέμα που σχετίζεται με τ’ αδέσποτα ότι το άρθρο 183 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει ξεκάθαρα πως «Όποιος με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει δημόσια σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».
Η Δικαιοσύνη μας δίνει τα εφόδια και τους τρόπους να αντιμετωπίσουμε όποιους αδαείς ή ημιμαθείς εξαπολύουν κραυγάζοντες απειλές κατά των ζώων και διεγείρουν το κοινό αίσθημα. Όταν σιγήσουν επιτέλους οι φωνασκούντες, είμαστε στη διάθεση όποιου μας το ζητήσει να συνδράμουμε στην εξεύρεση λύσεων στα πλαίσια του Νόμου και του πολιτισμού μας.

Φιλοζωική Ομάδα Βόλου (ΦιΟΒ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: