Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012

Πάρτυ και αθλοπαιδιές εκεί που γεννούν οι χελώνες!

Με τη σφραγίδα του Δήμου Φαιστού Στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, που διέπει το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών, οι δημόσιοι φορείς, υποχρεούνται εκείνοι πρώτοι και κατά κύριο λόγο, να συμβάλλουν στη διατήρηση των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, τη διατήρηση του πληθυσμού των προστατευόμενων ειδών και την προφύλαξη των ακτών από ενέργειες που ...
τη βλάπτουν. Είναι λοιπόν λυπηρό, να βλέπει κανείς τους δήμους να στηρίζουν και να ενθαρρύνουν δραστηριότητες σε ευαίσθητα οικοσυστήματα, που σίγουρα, δεν συνάδουν με τίποτα από τα παραπάνω. Κάτι τέτοιο έγινε για άλλη μια φορά από τον Δήμο Φαιστού στον κόλπο της Μεσσαράς, που αποτελεί περιοχή Natura 2000, καθώς και τον τρίτο σημαντικότερο βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Κρήτη. Όπως καταγγέλει με σχετικό δελτίο Τύπου ο ΑΡΧΕΛΩΝ: «από τις 11 έως τις 14 Ιουλίου έλαβε χώρα το 2ο τουρνουά ποδοσφαίρου στη παραλία της Παχιάς Άμμου, στον κόλπο της Μεσσαράς, που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυμπακίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Φαιστού. Για τη διεξαγωγή του τουρνουά αυτού αποψιλώθηκε μέρος των αμμοθινών για την τοποθέτηση εξέδρας με καθίσματα, ποδοσφαιρικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων προβολέων και ήχου. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα beach party, για το οποίο, εκτός από τις προαναφερθείσες εγκαταστάσεις του γηπέδου, τοποθετήθηκαν επιπλέον μουσική εξέδρα πάνω στο δρόμο και κατασκευή bar εντός του αιγιαλού. Οι κατασκευές αυτές εντείνουν τα έντονα προβλήματα διάβρωσης που παρατηρούνται στις παραλίες της Κρήτης, ενώ η αδειοδότηση τέτοιου είδους δραστηριοτήτων δεν προβλέπεται εντός προστατευόμενων περιοχών. Οι αγώνες αυτοί και κυρίως το beach party έκαναν χρήση δυνατού φωτισμού και εκκωφαντικής μουσικής, γεγονός που απέτρεψε την ωοτοκία θαλασσίων χελωνών τουλάχιστον για τις μέρες αυτές. Επίσης, στη παραλία της Παχιάς Άμμου έχουν ήδη καταγραφεί από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ 7 φωλιές, εκ των οποίων οι 3 βρίσκονταν επικίνδυνα κοντά στο σημείο διεξαγωγής του πάρτι και κινδύνευαν ανά πάσα στιγμή από ποδοπάτηση, λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών και την παραμονή τους στη παραλία. Τέλος, την επόμενη ημέρα κατά την πρωινή περιπολία των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ, καταγράφηκε εκτεταμένη ρύπανση του αιγιαλού από σκουπίδια που άφησαν οι επισκέπτες του beach party. Την τελευταία μέρα των εκδηλώσεων, πριν το beach party, η Δήμαρχος Φαιστού έκανε απονομή βραβείων στις ομάδες ποδοσφαίρου που συμμετείχαν στο 4 ήμερο τουρνουά και έδωσε συγχαρητήρια για την εξαιρετική διοργάνωση που έγινε πάνω σε προστατευόμενη περιοχή στην καρδιά της περιόδου ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών, ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Το εξαιρετικό αυτό δείγμα πολιτισμού, αθλοπαιδιάς και γενικότερης περιβαλλοντικής παιδείας το απόλαυσαν και οι ξένοι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, οι οποίοι για άλλη μια φορά απόρησαν για το τρόπο που ορισμένοι δημόσιοι φορείς ασελγούν στο περιβάλλον και στην περιβαλλοντική νομοθεσία εν γένει».
Διαμαρτυρηθείτε στον Δήμο Φαιστού
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία παρακινεί τους φιλόζωους να διαμαρτυρηθούν στον Δήμο Φαιστού γι’ αυτήν του την στάση στέλνοντας email στο info@dimosfestou.gr. Η Μάριζα Χριστοδούλου εκ μέρους της Π.Φ.Π.Ο. τονίζει: «Μετά από πληροφορίες, δημοσιεύματα, διαμαρτυρίες και καταγγελίες τις οποίες πληροφορηθήκαμε παρακαλούμε τον Δήμο Φαιστού να σταματήσει τη διοργάνωση δραστηριοτήτων για οποιονδήποτε λόγο στις παραλίες ωοτοκίας του προστατευόμενου είδους καρέτα καρέτα». Οι φωτογραφίες από την εξέδρα και το πάρτυ, που ακολούθησε, μιλούν από μόνες τους και αποδεικνύουν την ευαισθησία, την οποία έδειξε για το θέμα η αρμόδια δημοτική αρχή.
zoosos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: