Σελίδες

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Θα σφάζονται αυθημερόν τα αδέσποτα κατσίκια

Στην άμεση συγκρότηση συνεργείου το οποίο θα εντοπίζει τα ανεπιτήρητα κατσίκια και θα τα οδηγεί σε σφαγιασμό, προχωρεί ο Δήμος της Ρόδου μετά και το νόμο που ψηφίστηκε στις 12 Μαρτίου ο οποίος εκχωρεί την αρμοδιότητα αυτή στους Δήμους. Σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο τα ανεπιτήρητα κατσίκια θα σφαγιάζονται «είτε φέρουν ενώτιο είτε όχι» γεγονός, που ...

θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα το οποίο παρουσιάζει όξυνση και έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της χλωρίδας σε ολόκληρες περιοχές.
Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη κ. Φώτη Χατζηδιάκου και του δήμαρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής περισυλλογής των κατσικιών, με συντονιστή τον κ. Παναγιώτη Κυριακούλη, εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο σε θέματα πρωτογενούς τομέα.
Η δράση του, αμέσως τις επόμενες ημέρες, θα ξεκινήσει από την Κοιλάδα των Πεταλούδων, τη λεωφόρο Ρόδου-Λίνδου, αλλά και τη Νότια Ρόδο και περιοχές που πλήττονται λόγω της ασυνείδητης συμπεριφοράς ορισμένων κτηνοτρόφων, που εκμεταλλεύονται την έλλειψη, μέχρι σήμερα, μηχανισμών ελέγχου.
Ως μέτρο πίεσης οι κτηνοτρόφοι που δεν συμμορφώνονται δεν θα παίρνουν άδειες σφαγής και βοσκοτόπων ενώ θα αποκλείονται και από τις επιδοτήσεις.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι ο νέος νόμος λύνει τα χέρια του Δήμου αφού μέχρι τώρα η αρμοδιότητα δεν ανήκε σε κανέναν συγκεκριμένο φορέα.
Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης από πλευράς Περιφέρειας ο περιφερειακός σύμβουλος Αντώνης Χατζηιωάννου, οι χωρικοί αντιδήμαρχοι κ.κ. Αγαπητός Πάλλας, Μιχάλης Χριστοδούλου, Μιχάλης Κινδυλίδης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα περιβάλλοντος Ηλίας Μπούκλας, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ρόδου Χαράλαμπος Ευθυμιάδης, οι πρόεδροι Άρνίθας και Μεσαναγρού Γιώργος Σαββίδης και Χαράλαμπος Λάμπρου αντίστοιχα, ο Β΄ υποδιευθυντής της Α΄ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου Μανόλης Σηφάκης, ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Λευτέρης Αυγερινός, υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι της Ε.ΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ που θα συμμετέχει εθελοντικά στο εγχείρημα.
Με δηλώσεις του ο χωρικός αντιδήμαρχος Αρχαγγέλου - Ιαλυσού κ. Μιχάλης Κινδυλίδης τόνισε πως ήρθε η ώρα οι αποφάσεις που ελήφθησαν να υλοποιηθούν.
"Το θέμα είναι να υλοποιήσουμε επιτέλους, τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Στη δημοτική ενότητα Αρχαγγέλου εκδώσαμε απόφαση την οποία κοινοποιήσαμε στα καφενεία και αναφέρει πως θα ξεκινήσουμε την περισυλλογή των ζώων που δεν φέρουν την ειδική σήμανση. Τα ζώα αυτά θα σφάζονται και το κρέας τους θα προσφέρεται σε φτωχές οικογένειες", δήλωσε ο κ. Κινδυλίδης προσθέτοντας πως η απόφαση αυτή θα υλοποιηθεί μετά το Πάσχα.
Δεκάδες αδέσποτα ζώα υπάρχουν, όπως είπε, στον Αίθωνα και σε άλλα σημεία των τριών τοπικών διαμερισμάτων Αρχαγγέλου.
Στην ανάγκη να γίνει περισυλλογή των αδέσποτων ζώων από τις μεγάλες δημοτικές ενότητες του νησιού μας αναφέρθηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Παναγιώτης Κυριακούλης.
"Ο κάθε κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να επιτηρεί τα ζώα του. Αν του ξεφύγουν θεωρούνται αδέσποτα. Παλαιότερα που κρατούσαμε τα αιγοπρόβατα 15 ημέρες δεν είχαμε θετικά αποτελέσματα γιατί εξαφανίζονταν οι ιδιοκτήτες των ζώων για να μην υποστούν κυρώσεις. Η απόφαση που αναφέρει πως τα ζώα θα σφαγιάζονται αυθημερόν θεωρώ πως είναι η πιο σωστή. Πρέπει να παρέμβουμε στις μεγάλες δημοτικές ενότητες και μετά να συνεχίσουμε στις άλλες περιοχές", τόνισε ο κ. Κυριακούλης.
Μια από τις περιοχές όπου πρέπει να γίνει παρέμβαση για να περισυλλεγούν τα αδέσποτα αιγοπρόβατα είναι η κοιλάδα των Πεταλούδων.
‘Η θα κάνουμε κάτι καλό δηλαδή μια δυναμική παρέμβαση ή θα πάψουμε να συζητάμε για το θέμα αυτό. Διαφορετικά θα γίνουμε περίγελος στο νησί", τόνισε ο κ. Κυριακούλης.

dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: