Σελίδες

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Η ανθρώπινη δραστηριότητα σκοτώνει θαλάσσιες χελώνες

Περισσότερες από 470 θαλάσσιες χελώνες εντοπίστηκαν νεκρές στις ελληνικές θάλασσες την περυσινή χρονιά, ενώ οι τάσεις των θανάτων εμφανίζονται να είναι αυξητικές, σύμφωνα με τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων». Οι θάνατοι των χελωνών οφείλονται...

κατά κύριο λόγο σε ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως το ψάρεμα με παραγάδια, πετονιές και δίχτυα, ενώ πολλές έχουν σκοτωθεί από τις προπέλες των ταχύπλοων σκαφών.
Ενδεχομένως, η αύξηση των περιστατικών θανάτων να οφείλεται στην ανάλογη αύξηση του πληθυσμού των χελωνών, εκτίμησε Παύλος Τσάρος, υπεύθυνος περίθαλψης και δικτύου διάσωσης χελωνών του συλλόγου «Αρχέλων».
Σημαντικό ωστόσο ήταν το απολογιστικό έργο του Κέντρου Διάσωσης Χελωνών (ΚΔΧ) στη Γλυφάδα, που περιέθαλψε τη χρονιά που πέρασε περισσότερες από 50 τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες, ενώ πραγματοποίησε 20 επεμβάσεις και 34 απελευθερώσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τους υπεύθυνους του ΚΔΧ, ανησυχητική αύξηση εκθαλασσώσεων θαλάσσιων χελωνών παρατηρείται στη Ζάκυνθο, ενώ νέα απειλή θεωρείται η θήρευση των φωλιών τους από αδέσποτα σκυλιά.
Επιπλέον, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, η αλιεία, ο καθαρισμός παραλιών από βαρέα οχήματα, τα τρίκυκλα «γουρούνες», η φωτορύπανση, η ηχορύπανση, οι ξαπλώστρες, οι προεκτάσεις των μπαρ, οι παράνομες κατασκευές, όπως επίσης και τα πάρτι στην παραλία τα οποία σε πολλές περιπτώσεις συνδιοργανώνονται από τους δήμους, αποτελούν σοβαρούς κινδύνους για την επιβίωση του σπάνιου αυτού είδους.
Αν και οι άνθρωποι που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για τη διάσωση της χελώνας αυξήθηκαν σημαντικά κατά το έτος 2011, φθάνοντας τα 468 άτομα, μεταξύ των οποίων και 10 οικογένειες, έχει παρατηρηθεί μείωση των ξένων εθελοντών, «προφανώς λόγω της κακής εικόνας της Ελλάδας προς τα έξω», όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ η Θεώνη Καρκούλια, υπεύθυνη εθελοντών του «Αρχέλων».
«Στόχος μας είναι να εντείνουμε τις προσπάθειες για την προσέλευση εθελοντών από την Ελλάδα και το εξωτερικό έτσι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Μπένος Πάλμερ διευθυντής του «Αρχέλων» και κάλεσε όλους να συστρατευθούν σε μία κοινή προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Υπάρχει μία παροιμία που λέει: μην περιμένεις να σταματήσει η βροχή για να χορέψεις. Τα στελέχη και οι εθελοντές του «Αρχέλων» χορεύουν στη βροχή όλο τον χρόνο αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο γκρίνια και μουρμούρα», τόνισε ο Νίκος Ραΐσης, μέλος του ΔΣ και πρόσθεσε: «Γίνεται σπουδαία δουλειά. Κάποιοι άνθρωποι, κυρίως νέοι, δουλεύουν χωρίς να σκέφτονται κόπο και χρήματα».
Απ ΄ την πλευρά τους, οι εθελοντές, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τη συμμετοχή τους στις προσπάθειες του «Αρχέλων». «Προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες μου στη Ζάκυνθο ένα μήνα κάθε χρόνο, από το 2008», δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο Μπάμπης Πέτρου, ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα και προσθέτει «Είναι μία μοναδική εμπειρία που δεν περιγράφεται με λόγια. Αξίζει να τη ζήσει κανείς».
Περισσότερες πληροφορίες για τον σύλλογο «Αρχέλων» στον ιστότοπο www.archelon.gr, και στο τηλέφωνο: 210 89 44 444

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: