Σελίδες

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

άρθρο

Δύο σημαντικά έγγραφα για τη ζωοφιλία

Στο τέλος του 2010 είδαν το φως της δημοσιότητας δύο σημαντικά έγγραφα, τα οποία καθιστούν πιο εύκολη την προσπάθεια και την δράση των φιλοζωικών σωματείων και των πολιτών που ασχολούνται με την προστασία και ευημερία των ζώων. Το πρώτο είναι η με αριθμό 165/2009 απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, του Αρείου Πάγου, η οποία ...


κρίνει το θέμα του αριθμού των ζώων συντροφιάς που κάποιος μπορεί να διατηρεί στο περιφραγμένο χώρο της μονοκατοικίας του.
Η απόφαση αυτή δέχεται , ότι δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός των ζώων συντροφιάς , πού μπορεί να διατηρεί κάποιος στον ανοικτό χώρο της μονοκατοικίας του .
Χαρακτηριστικά δε αναφέρει:
«Με τη δεύτερη, όμως, διάταξη και συγκεκριμένα με το εδάφιο δ` αυτής επιτρέπεται, όπως προαναφέρθηκε, "η διατήρηση ζώων συντροφιάς στους ανοικτούς χώρους μονοκατοικιών, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1197/1981 και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας, χωρίς να τίθεται αριθμητικός περιορισμός»
Αναφερόμενη δε η απόφαση αυτή και στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1197/81 περί ευημερίας των ζώων και στις αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας βάζει φραγμό στο υπαρκτό πρόβλημα των συλλεκτών ζώων.

Το δεύτερο έγγραφο είναι η επιστολή που απέστειλε η Εισαγγελία Σάμου στα Αστυνομικά Τμήματα της Ικαρίας σχετικά με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ποιμενικών σκύλων των κτηνοτρόφων, μετά από παρέμβαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής προς την εν λόγω Εισαγγελία,
στην οποία ρητά αναφέρεται ο τρόπος που πρέπει οι αστυνομικές αρχές και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες να λειτουργούν, δηλαδή αναφέρεται στην υποχρέωση της αυτεπάγγελτης δίωξης των αδικημάτων κατά των ζώων εκ μέρους της αστυνομίας, στην τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, εκεί όπου υπάρχουν οι χρονικές προϋποθέσεις , στην παθητική και ενεργητική έννοια της κακοποίησης, διευκρινίζοντας ότι κακοποίηση δεν είαι μόνο η άσκηση βίας πάνω στα ζώα αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης τις οποίες τους παρέχουμε.
Αναφέρεται επίσης στις υποχρεώσεις των κατά τόπων κτηνιατρικών δημόσιων υπηρεσιών να εκτελούν έλεγχο για την ευημερία των ζώων και να εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία.
Αξίζει να τονίσουμε ότι μετά την επιστολή αυτή και την δραστηριοποίηση τόσο της αστυνομίας όσο και της κτηνιατρικής υπηρεσίας σημειώθηκε μια σημαντική βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσης των συγκεκριμένων ποιμενικών σκύλων στην Ικαρία , αφού καταργήθηκαν τα βαρέλια και αντικαταστάθηκαν από ξύλινα σπιτάκια, έγινε κτηνιατρικός έλεγχος, εμβολιασμός και αποπαρασίτωση, βελτιώθηκαν οι συνθήκες υγιεινής, η διατροφή και η καθαρότητα του νερού και απομένει



να λυθεί το ζήτημα της μόνιμης αλυσόδεσης αυτών.
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων με επιστολή της στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά με επιστολή της να αποστείλουν σχετικές οδηγίες προς τις υφιστάμενες ή ανήκουσες σε αυτά αστυνομικές, εισαγγελικές και κτηνιατρικές αρχές , ώστε σε όλη την Επικράτεια να έχουμε αντίστοιχα με της Ικαρίας αποτελέσματα.
Για την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή
Ζωοφιλικών Σωματείων

Αναστασία Μπομπολάκη
6976489349







5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η αποφαση αυτή του Αρείου Πάγου δεν κρίνει τον αριθμό των επιτρεπόμενων ζώων συντροφιάς στο χώρο κατοικίας του ιδιοκτήτου. Κρίνει την εγκυρότητα ή ακυρότητα του κλητηρίου θεσπίσματος με το οποίο παραπέμφθηκε κάποια κυρία στη Θεσσαλονίκη επειδή διατηρούσε 10 γάτες στην αυλή του σπιτιού τηςβάσει άρθρου 17 παρ. 1 και 23 της ΥΙΒ/2000/1995 Υγειονομικής Διάταξης .

΄Αλλωστε δεν υπάρχει εδάφιο "δ", μάλλον δεν υπάρχει κανένα εδάφιο, στο Αρθρο 6 του Ν. 3170/2003. Και στο άρθρο αυτό σαφώς ορίζεται ότι
"Επιτρέπεται η διατήρηση σε κάθε κατοικία μόνο ενός σκύλου και μιας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών.. Προκειμένου για πολυκατοικίες (αποτελούμενες από δύο διαμερίσματα και άνω) επιτρέπεται επίσης η διατήρηση ενός σκύλου και μιας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών σε κάθε διαμέρισμα ακόμα και εκεί που ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση τέτοιων ζώων, με την προϋπόθεση ότι τα ζώα αυτά διατηρούνται στο ίδιο διαμέρισμα όπου διαμένει ο ιδιοκτήτης και δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες του διαμερίσματος. Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας (πυλωτή, ταράτσα, ακάλυπτους χώρους κ.λ.π.). Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς στους ανοικτούς χώρους των μονοκατοικιών, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 1197/1981 (ΦΕΚ 240 Α) και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας."
Συνεπώς το άρθρο 1 του Ν.1197/81 και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας ήδη υπάρχουν στο νόμο 3170. Τώρα απο που και πως εμπλέκεται αυτό με πρόβλημα των συλλεκτών ζώων το γνωρίζουν αυτοί που υπογράφουν το εν λόγω κείμενο.

Αυτά για τη τάξη και να προσέχουμε τι λέμε και να μη παρασύρουμε το κόσμο σε λανθασμένες εντυπώσεις.

Αννα Γερολύμπου

frora είπε...

ΕΓΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΑΓΕΙΤΙΣΑ ΑΝΝΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΟΥ?
ΜΠΡΑΒΟ !!!!
ΚΑΙ ΣΥΜΦΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ.

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Φλώρα , η κυρία Γερολύμπου έχει δίκιο, γιατί τα έχω ψάξει κι εγώ πάρα πολύ, μιας και με ενδιέφερε προσωπικά. Ο νόμος είναι αυτός και αυτό ισχύει. Δεν θα κρίνω την ειρωνία σας γιατί δεν γνωρίζω τις σχέσεις σας , αλλά είναι έτσι όπως ακριβώς τα περιγράφει.

Άννη Τσέρτου

flora είπε...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΡΩΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 165/2009 ΑΝΝΟΥΛΑ Β' ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ.
ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΡΕΧΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Τ'ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΧΕΤΕ ΓΙΝΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ΄ΕΧΕΤΕ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΓΙΝΑΤΕ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ.
ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ(ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΕΣ) ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ.

Ανώνυμος είπε...

Ο τρόπος της ομιλίας και του γραπτού λόγου ενός ανθρώπου, δείχνει την παιδεία, την ανατροφή που πήρε από τους γονείς του, και την εγκυρότητα των απόψεων του.

Σε αυτό το θέμα σκοντάφτεις πάρα πολύ Φλώρα.

Δείχνεις σε τι χαμηλό επίπεδο μπορούν να βρίσκονται άνθρωποι που υποστηρίζουν ένα σκοπό.

Και πόσο χάνει αυτό ο σκοπός από ανθρώπους σας και εσάς.