Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Έβρος

Άνθρωποι και ζώα σε κίνδυνο

Εικόνα από τις σημερινές πλημμύρες στο Ορμένιο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε με απόφαση του Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας, η περιφερειακή ενότητα Έβρου, καθώς τεράστιες ποσότητες νερού εισέρχονται στον ποταμό από τη γειτονική Βουλγαρία και ήδη...

οι πρώτες πλημμύρες εμφανίστηκαν στο βόρειο τμήμα του νομού (Ορμένιο - Δίκαια).
Σε έκτακτη σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου (Τμήμα Πολιτικής Προστασίας) αποφασίστηκε να συνεδριάσει τον Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) στην Ορεστιάδα (κτήριο εξωτικών νοσημάτων της Δνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας) προκειμένου να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα.
Οι αρχές είναι σε ετοιμότητα για την εκκένωση τμημάτων τεσσάρων παρέβριων χωριών (τμήματα των χωριών Ορμένιο, Δίκαια, Νέα Βύσσα και συγκεκριμένες οικίες των Μαρασίων και της κάτω Σαγήνης Ορεστιάδας), καθώς επίσης των χωριών Πύθιο και Πραγγί. Μετά τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση σπιτιών στο Ορμένιο, δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, καθώς τα νερά του Έβρου έφθασαν μέχρι την πλατεία του χωριού. Συνολικά μετακινήθηκαν 15 άτομα, τα οποία και θα φιλοξενηθούν σε συγγενικά τους πρόσωπα ή ξενοδοχεία της περιοχής. Στο σημείο βρίσκονται ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, οχήματα και άνδρες της πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας, του δήμου Ορεστιάδας και εθελοντικές ομάδες διάσωσης.
Με δεδομένο ότι εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των ποσοτήτων νερού που εισέρχονται από τη Βουλγαρία μέσω του Έβρου και των παραποτάμων Αρδα και Τούντζα, θα σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε όλα σχεδόν τα παρέβρια χωριά, σταδιακά, από βορρά προς νότο, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης καλεί τους κατοίκους:
-Nα απομακρύνουν αμέσως, αγροτικό εξοπλισμό, ζώα και κάθε χρήσιμο περιουσιακό στοιχείο που βρίσκεται σε πιθανή περιοχή κατάκλισης και μπορεί να μεταφερθεί.
-Να μη βρίσκονται μόνοι τους σε αγροικίες.
-Να μην κυκλοφορούν άσκοπα πεζοί, με αυτοκίνητα ή γεωργικούς ελκυστήρες.
-Να μην πλησιάζουν αναχώματα και άλλα επικίνδυνα σημεία.
-Να μη διέρχονται από πλημμυρισμένες περιοχές, εάν δεν είναι απόλυτα βέβαιοι για το βάθος του νερού και την κατάσταση του οδοστρώματος που δεν είναι ορατό.
-Να παρακολουθούν συνεχώς τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ραδιόφωνα, τηλεόραση)
-Να έχουν πρόνοια για ενδεχόμενη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και να είναι εφοδιασμένοι με φανούς.
-Να έχουν συνεχώς ενεργοποιημένα τα κινητά τους τηλέφωνα και να τα έχουν φορτισμένα.
-Να έρθουν σε συνεννόηση με συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα για αλληλοενημέρωση.
-Να έχουν πρόνοια για την έγκαιρη απομάκρυνση ατόμων με κινητικά προβλήματα όπως υπερήλικες, αναπήρους κλπ.
-Να έχουν τα αυτοκίνητα τους γεμάτα με καύσιμα.
-Να συμμορφώνονται άμεσα στις οδηγίες και υποδείξεις των πολιτικών και αστυνομικών Αρχών.
-Οι κάτοικοι των οικισμών. που και κατά το παρελθόν αντιμετώπισαν παρόμοια περιστατικά, να είναι έτοιμοι για το ενδεχόμενο εκκένωσης των σπιτιών τους. Κατά συνέπεια πρέπει να έχουν έτοιμα, ρουχισμό και λοιπά εφόδια που θα διευκολύνουν τη διαμονή τους σε χώρους φιλοξενίας που θα τους προσφέρουν συγγενικά η φιλικά πρόσωπα ή οι Αρχές.
Τηλέφωνα Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας: Έβρου, Αλεξανδρούπολης 2551350580, Κεντρικά Κομοτηνής: 2531350111.
Εν τω μεταξύ, ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώνονται σε όλο το νομό Έβρου, με τα σχολεία στο Σουφλί να είναι κλειστά.
Χιόνι κατά διαστήματα πέφτει από τα ξημερώματα και στις ορεινές και πεδινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη για όσους οδηγούς κινούνται προς τον Εχίνο και τη Σταυρούπολη. Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία στο Δήμο Μύκης με απόφαση του δημάρχου.
Τα σχολεία δεν λειτούργησαν και στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.
Κλειστά εξάλλου, είναι από χθες το απόγευμα, όλα τα πορθμεία της Καβάλας και της Θάσου, ενώ λόγω των ισχυρών νοτιάδων υπήρξαν εκτεταμένες καταστροφές στο δίκτυο υδροδότησης της παραθαλάσσιας περιοχής του Δήμου Παγγαίου, δυτικά της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.
Στο νησί της Θάσου με απόφαση του δημάρχου Κώστα Χατζηεμμανουήλ δεν λειτουργούν τα σχολεία. Κλειστά λόγω χιονόπτωσης παρέμειναν τα σχολεία και στα ορεινά του Δήμου Χρυσούπολης (Κεχρόκαμπο, Λεκάνη).
Τέλος, το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης απαγόρευσε την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων στο τμήμα της Εγνατίας οδού από τον ανισόπεδο κόμβο Χρυσούπολης μέχρι τον ανισόπεδο κόμβου Ιάσμου εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια: