Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Οι σκύλοι δεν κρυώνουν ποτέ

Οι πατούσες των σκύλων αποδεικνύονται σωτήριες, καθώς τους βοηθούν να διατηρήσουν την θερμοκρασία του σώματός τους σε φυσιολογικά επίπεδα, ακόμη και αν κάθονται σε παγωμένο έδαφος. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα που διεξήχθη στην Ιαπωνία, το εξειδικευμένο κυκλοφορικό σύστημα στις πατούσες των σκύλων είναι αυτό που ...

τους κρατά ζεστούς, ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Για τις ανάγκες της έρευνας, χρησιμοποιήθηκαν από τους επιστήμονες ηλεκτρονικά μικροσκόπια έτσι ώστε να μελετήσουν την εσωτερική δομή των ποδιών των σκύλων.

Αυτό που διαπίστωσαν, είναι πως η θερμότητα μεταφέρεται από την αρτηρία στο φλεβικό δίκτυο, γεγονός που σημαίνει ότι το κρύο αίμα δεν μπορεί να επιστρέψει στο σώμα. Ειδικότερα, όταν το αίμα στις πατούσες των σκύλων παγώνει λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας του αέρα και του εδάφους, αντλείται ζεστό αίμα από την καρδιά (μέσω γειτονικής αρτηρίας), το οποίο μεταφέρει τη θερμότητά του.

Έτσι, το αίμα «θερμαίνεται» πριν επιστρέψει στο σώμα. Αυτό το γεγονός βοηθά τους σκύλους να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους σε σταθερά επίπεδα, ακόμα και σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -35 βαθμούς Κελσίου.

Δημήτρης Μαρμαρινός
mylady.gr


1 σχόλιο:

Μαζί... KaPa είπε...

απίστευτο....ο δικός μου γιατί τρέμει τώρα με την παγωνιά;