Σελίδες

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Όταν κάποιοι θεωρούν τα ζώα σκουπίδια

Δηλητηρίασαν αδέσποτα στον Μάτσικα

Πόσα ακόμα σκυλιά θα πρέπει να δηλητηριαστούν μέχρι οι αρμόδιοι φορείς να κάνουν κάτι; Δύο αδέσποτα σκυλιά είχαν φρικτό και αργό θάνατο στον Μάτσικα (ενώ μερικά άλλα έχουν εξαφανιστεί) πριν από μερικές μέρες από το δηλητήριο που τους έριξε κάποιος που ...

προφανώς έκρινε ότι η ζωή τους δεν αξίζει τίποτα.
Το νέο περιστατικό φέρνει ξανά στο προσκήνιο την έλλειψη πολιτικής για την προστασία των αδέσποτων από την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ έρχεται να θυμίσει και το ξεχασμένο καταφύγιο ζώων πάνω από την πανεπιστημιούπολη, το οποίο κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά ο δήμος Ιωαννιτών δεν έχει αποφασίσει πώς θα το λειτουργήσει. Και όσο ο Δήμος καθυστερεί (και μάλιστα πολύ), τόσο τα δηλητηριασμένα σκυλιά στην πόλη μας θα πληθαίνουν.
Τη δηλητηρίαση των ζώων στον Μάτσικα κατήγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Γιάννης Σδράνης ως εκπρόσωπος του υπό δημιουργία συλλόγου «Αnima». «Δυστυχώς, παρόλο που υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις από κατοίκους της περιοχής, που περιέβαλαν με τη φροντίδα τους τα ζώα, για την ταυτότητά του, δεν είναι δυνατή η τεκμηρίωση συγκεκριμένης κατηγορίας. Με λύπη μας είδαμε την Ελληνική Αστυνομία να μην κινείται αυτεπάγγελτα ως όφειλε για την εξιχνίαση του εγκλήματος» τόνισε χαρακτηριστικά. Επέρριψε δε ευθύνες και στη δημοτική αρχή. «Είναι ο μόνος μεγάλος δήμος της χώρας που δεν έχει δημοτική πολιτική για τα αδέσποτα» είπε.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία η εγκατάλειψη, η δηλητηρίαση ή η κακοποίηση ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 6 μηνών και/ή χρηματικό πρόστιμο από 300 έως 1500 ευρώ.
Ο κ. Σδράνης υπογράμμισε ιδιαίτερα χτες ότι τα ζώα δεν είναι σκουπίδια, ενώ υπεραμύνθηκε του δικαιώματος των πολιτών να φροντίζουν τα ζώα (κάτι που προβλέπεται και από τη νομοθεσία). Κάλεσε δε τους πολίτες να καταγγέλλουν περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνουν ότι τα ζώα δεν τυγχάνουν της πρέπουσας φροντίδας. «Τα αποκρουστικά φαινόμενα δηλητηρίασης αδέσποτων ή και κατοικίδιων ζώων, πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια επικίνδυνα. Προχθές στο Πανεπιστήμιο, χθες στο κέντρο της πόλης, τώρα στον Μάτσικα. Καλούμε τις αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Καλούμαστε ως πολίτες να υπερασπιζόμαστε τον πολιτισμό της κοινωνίας μας, να αξιοποιούμε το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, να περιβάλουμε με τη φροντίδα μας και να απλώσουμε μια ασπίδα προστασίας στα πλάσματα αυτά που ζουν ανάμεσά μας, όχι από επιλογή, αλλά επειδή η ανθρώπινη αναλγησία τα πέταξε στον δρόμο» κατέληξε ο κ. Σδράνης σε μια απελπισμένη έκκλησή του προς τον καθένα από εμάς.

agon.gr


(φωτο αρχείου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: