Σελίδες

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Γρίπη Η3Ν8: Οι κτηνίατροι συμβουλεύουν να εμβολιαστούν τα σκυλιά

Ιδιαίτερα μεταδοτική στις ΗΠΑ

Στην περιοχή της Νέας Υόρκης οι κτηνίατροι συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες σκύλων αντί για κάποιο χριστουγεννιάτικο δώρο να κάνουν στο σκύλο τους εμβόλιο για την γρίπη των σκύλων.Κρούσματα αναφέρθηκαν ...

σποραδικά στη Ν.Υόρκη, στο Ν.Τζέρσι και στο Χάντσον Βάλι. Η γρίπη είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και μπορεί να μεταδοθεί ειδικά σε χώρους όπου βρίσκονται συγκετρωμένα πολλά σκυλιά όπως τα ξενοδοχεία σκύλων, που μπορεί να επιλέξουν οι φιλόζωοι για να αφήσουν το ζώο τους αν λείψουν τα Χριστούγεννα!
Παρότι κτηνίατροι και η ASPCA αναφέρουν ότι δεν έχει πέσει στην αντίληψη τους κρούσμα της γρίπης, ένα καταφύγιο στο Νιου Τζέρσι έκλεισε για 2 εβδομάδες τον Οκτώβριο εξαιτίας του ιού ενώ υπάρχουν και 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Η3Ν8 στην περιοχή Westchester.
Οι φιλόζωοι δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν,δήλωσε ένας κτηνίατρος σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ιός αυτός ειναι υψηλά μεταδοτικός. Η γρίπη των σκύλων δεν είναι θανατηφόρα και τα κύρια συμπτώματα της είναι βήχας,πυρετός και μύτη που τρέχει γι αυτό και συγχέεται λανθασμένα με την ασθένεια των kennel (kenel cough) που σχετίζεται με το αναπνευστικό σύστημα του σκύλου.
Η σκυλίσια γρίπη διαπιστώθηκε το 2004 για πρώτη φορά. Ξεκίνησε από τα άλογα και μετά πέρασε σε ορισμένες φυλές σκύλων. Δεν έχει σημειωθεί ποτέ ως σήμερα κρούσμα σε ανθρώπους.
Η αντιμετώπιση του ιού σε μολυσμένα σκυλιά μοιάζει με την αντίστοιχη της κοινής γρίπης: ξεκούραση,υγρά,καλό φαγητό,απολύμανση επιφανειών.
Το εμβόλιο για τον ιό Η3Ν8 είναι δύο δόσεων και γίνεται με μερικές εβδομάδες διαφορά. Κοστίζει όμως αρκετά αφού κάθε δόση υπολογίζεται στα 50 δολλάρια. Ένας σκύλος θεωρείται προστατευμένος μόνο αν κάνει και τις 2 δόσεις.
Το εμβόλιο είναι προληπτικό και δεν βοηθά στη θεραπεία αν το σκυλί έχει μολυνθεί αλλά οι ιδιοκτήτες σκύλων δεν πρέπεο να πανικοβληθούν αν δεν έχουν εμβολιάσει το σκυλάκι τους,αναφέρει κτηνίατρος.

adespoto.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: