Σελίδες

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

προειδοποίηση από Γερμανία για παράνομο εμπόριο ζώων

Εγκύκλιος Γερμανικού Υπουργείου κλιματικών αλλαγών, περιβάλλοντος, γεωργίας, επιστήμης και προστασίας των καταναλωτών


Μας έστειλαν και δημοσιεύουμε παλαιότερη εγκύκλιο του Γερμανικού Υπουργείου κλιματικών αλλαγών, περιβάλλοντος, γεωργίας, επιστήμης και προστασίας των καταναλωτών, σύμφωνα με την οποία εντοπίζεται παράνομο εμπόριο ζώων, κυρίως σκύλων, οργανωμένο σε μεγάλη κλίμακα. Προτείνεται στους Γερμανούς να παίρνουν ζώα από τα καταφύγια , όπου πολλά κατοικίδια περιμένουν να υιοθετηθούν.
Ακολουθεί η εγκύκλιος :

"Ανθίζει το παράνομο εμπόριο ζώων – από τον Ιανουάριο έχουν κατασχεθεί στo αεροδρόμιο του Ντύσσελντορφ 29 σκύλοι και 30 γάτες. Χάρη στην επέμβαση των Αρχών στο αεροδρόμιο του Ντύσσελντορφ, από την Κτηνιατρική Υπηρεσία έχουν κατασχεθεί 29 σκύλοι και 30 γάτες, που δεν είχαν εφοδιασθεί με τα απαιτούμενα έγγραφα για την μεταφορά τους. Επίσης έχουν κατασχεθεί...



ένας παπαγάλος και 18 περιστέρια. Δεν πρόκειται για ζώα που επιστρέφουν με ιδιώτες από διακοπές, αλλά για παράνομο εμπόριο ζώων, οργανωμένο σε μεγάλη κλίμακα. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία σε εθνικό επίπεδο έχει βρει τέτοιες περιπτώσεις (μεταφοράς), ιδιαίτερα σκύλων. Διάφορες οργανώσεις δίνουν αυτά τα ζώα σε φιλόζωους, σε τιμές που φτάνουν και τα 300 ευρώ. Αυτά τα ζώα δεν προέρχονται πάντα, όπως λένε, από καταφύγια του εξωτερικού, αλλά τα περισυλλέγουν οι ίδιοι μόνον για να τα εμπορευτούν. Για τον Γερμανό αγοραστή αυτά τα ζώα μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα και κίνδυνο για την υγεία του, γιατί οι έμποροι δεν ενδιαφέρονται για την υγεία των ζώων και δεν τα στειρώνουν. Αυτά τα ζώα δεν είναι κοινωνικοποιημένα και είναι δύσκολο να ελεγχθούν.

Ο Υπουργός Eckhard Uhlenberg δηλώνει: «Ένας σκύλος που δεν έχει εμβολιασθεί μπορεί να είναι φορέας ασθενειών, ακόμη και λύσσας, που για τους ανθρώπους, σε ακραία περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Τέτοιοι σκύλοι μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα αν υιοθετηθούν από οικογένεια, γιατί δεν μπορούν να ζήσουν έτσι, αφού δεν έχουν αυτό το προηγούμενο». Η εισαγωγή σκύλου απαιτεί διαβατήριο ζώου συντροφιάς που ισχύει για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει διαπιστωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις λευκά διαβατήρια διακινήθηκαν στο εξωτερικό, για να φαίνεται ότι τα ζώα προέρχονται από την Γερμανία και απλώς επιστρέφουν. Ούτε τα ενδεικνυόμενα εμβόλια είχαν γίνει.

«Μετά τα παραπάνω, ζητάμε από τους κατασκευαστές διαβατηρίων να τα πωλούν μόνον σε κτηνιατρικές κλινικές. Να μην πωλούνται σε τρίτους. Στην συνέχεια θα πρέπει να δηλωθεί η διεύθυνση που εστάλησαν τα διαβατήρια. Χάρη στην αύξουσα αρίθμηση που έχει το διαβατήριο, θα γνωρίζουμε αμέσως ποιος τα έχει προμηθευτεί» λέει ο Υπουργός Uhlenberg.

Όποιος παίρνει σκύλο από το εξωτερικό μη εμβολιασμένο όπως προβλέπεται, όχι μόνον διακινδυνεύει την υγεία του, αλλά θα έχει και οικονομικά προβλήματα. Αυτά τα ζώα θα μπαίνουν σε καραντίνα, με έξοδα του νέου ιδιοκτήτη, μέχρι να περάσει το απαιτούμενο διάστημα και να ελεγχθούν, αν είναι απαλλαγμένα από μεταδοτικές ασθένειες. Αυτή η διαδικασία δεν έχει μόνον οικονομικό κόστος, αλλά προκαλεί και ταλαιπωρία στο ζώο, πέρα από αυτή του ταξιδιού προς την Γερμανία.

Ο Υπουργός συνεχίζει: «Όποιος αποφασίζει να πάρει ένα ζώο, είναι καλύτερα να απευθυνθεί σε καταφύγια του τόπου που αυτό ζει. Υπάρχουν σκύλοι και γάτες που περιμένουν να υιοθετηθούν. Αυτά τα τετράποδα που είναι εμβολιασμένα, έχουν ήδη στειρωθεί και κάποιος που δεν ξαναείχε σκύλο, μπορεί να υπολογίζει και στην βοήθεια των εκπαιδευτών ζώων».

Για όποιον επιθυμεί, περίπτωση σπάνια, να φέρει ένα σκύλο από τις διακοπές του, θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί για όλα όσα αφορούν την εισαγωγή του. Για παράδειγμα, ένα ζώο από την Τουρκία και άλλες αγαπημένες χώρες διακοπών, θα μπορεί να μεταφερθεί στην Γερμανία μόνον μετά τρείς μήνες από τον αντιλυσσικό εμβολιασμό του και να του έχει γίνει πρόσφατος αιματολογικός έλεγχος σε αναγνωρισμένο εργαστήριο της Ε.Ε. Το Υπουργείο για την προστασία του Καταναλωτή έχει προβλέψει αυτή την πληροφόρηση, που δημοσιεύεται στη σελίδα http://www.verbraucherministerium.de/

http://www.munlv.nrw.de/sites/presse/pressemitteilungen/ue050822.htm






 

Δεν υπάρχουν σχόλια: