Σελίδες

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

απαγορευμένες τροφές για σκύλους και γάτες

Τι (δεν) πρέπει να ταΐζουμε τους τετράποδους φίλους μας

Πολλές φορές μας έχει έρθει στο μυαλό να ταΐσουμε το κατοικίδιό μας με κάποια λιχουδιά, ως ανταμοιβή για κάτι καλό που έκανε. Πατατάκια, γλυκά και σοκολάτες είναι μερικά μόνο από τα φαγητά που δίνουμε στους τετράποδους φίλους μας, χωρίς να ξέρουμε κατά πόσο τους κάνουμε καλό η όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι...


το απολαμβάνουν και αυτό φαίνεται. Επειδή όμως δεν μας ενοχλούν εμάς, δεν σημαίνει ότι το ίδιο συμβαίνει και με τους τετράποδους φίλους μας.

ΣΚΥΛΟΙ

Αβοκάντο

Ανεξαρτήτως με το πόσο σας αρέσει η γκουακαμόλε, τα σκυλιά δεν πρέπει να τρώνε αβοκάντο. Μπορεί σε εμάς τους ανθρώπους να μην προκαλεί τίποτα, αλλά είναι αρκετά τοξική για τα ζώα και ιδιαίτερα για τους σκύλους. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει εμετό και διάρροια. Οι αντιδράσεις αυτές οφείλονται στην περσίνη, μια ουσία που βρίσκεται στο αβοκάντο και έχει αλλεργιογόνο δράση.

Αλκοόλ

Κανένα αλκοολούχο ποτό (μπύρα, λικέρ, κρασί κτλ.) δεν είναι καλό για τον σκύλο σας, γιατί πολύ απλά το αλκοόλ έχει την ίδια επίδραση στον οργανισμό του σκύλου όπως και στον ανθρώπινο: φθείρει το συκώτι και τον εγκέφαλο. Πέρα από αυτό, ακόμα και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν στον σκύλο σας εμετούς, διάρροιες, κατάθλιψη, προβλήματα στο περπάτημα, άσθμα ακόμα και θάνατο. Λάβετε επίσης υπόψη σας, ότι όσο πιο μικρό είναι το σκυλί, τόσο σοβαρότερες είναι και οι παρενέργειες.

Κρεμμύδια

Σε οποιαδήποτε μορφή και αν βρίσκονται (σκόνη, ωμά, μαγειρεμένα και αποξηραμένα), μπορούν να βλάψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του σκύλου προκαλώντας αναιμία. Γενικά μην αγχωθείτε πάντως. Μια μικρή ποσότητα μια στο τόσο δεν θα του κάνει κακό. Σε καθημερινή βάση όμως, η περιστασιακά μεγάλες ποσότητες, μπορούν όντως να προκαλέσουν πρόβλημα. Μερικά από τα συμπτώματα είναι εμετοί, διάρροιες, ανορεξία και δυσκολία στην αναπνοή.

Καφές, τσάϊ και καφεϊνούχα ροφήματα

Η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποβεί μοιραία για τον σκύλο σας και το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει αντίδοτο. Μερικά από τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από καφεΐνη είναι η υπερδιέγερση, η γρήγορη αναπνοή, ταχυκαρδίες, μυϊκοί σπασμοί και αιμορραγία. Εκτός από το τσαι και τον καφέ, η διεγερτική ουσία υπάρχει επίσης στο κακάκο, στην σοκολάτα και στην κόκα κόλα, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.

Σταφύλια και σταφίδες

Αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστο το γιατί, τα σταφύλια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα νεφρά του σκύλου, ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Μερικές από τις ενδείξεις για αυτό είναι οι συνεχείς εμετοί και η υπερένταση. Μέσα σε μια μέρα, ο σκύλος θέλει να κοιμάται συνέχεια και γίνεται καταθλιπτικός. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν, είναι να κρατήσετε τα -κατά τα άλλα - ασφαλή αυτά φρούτα σε κάποιο μέρος μακριά από τον Αζόρ.

Ζαχαρωτά και τσίχλες

Οι περισσότερες καραμέλες και τσίχλες που κυκλοφορούν στην αγορά, χρησιμοποιούν σαν γλυκαντικό την ξυλιτόλη, μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ινσουλίνης στον οργανισμό του σκύλου. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει απότομη πτώση του ζαχάρου στο αίμα του σκύλου σας και να βλάψει σοβαρά το συκώτι του. Στα αρχικά συμπτώματα παρατηρείται εμετός, λήθαργος και απουσία προσανατολισμού.

Σοκολάτα

Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε ήδη ότι η σοκολάτα κάνει κακό στους σκύλους. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι γιατί. Ο τοξικός παράγοντας που περιέχει το αγαπημένο μας γλυκό ονομάζεται θεοβρομίνη και βρίσκεται σε όλα τα είδη σοκολάτας, ακόμα και στη λευκή. Οι πιο επικίνδυνες όμως, είναι η πικρή σοκολάτα και αυτή που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα, μπορεί να προκαλέσει εμετούς και διάρροιες στον σκύλο σας. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμα να προκαλέσει και θάνατο.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Υπάρχει κάτι καλύτερο από ενα δροσιστικό παγωτό, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια μιας ζεστής μέρας; Για εσάς μπορεί όχι, αλλά για τον σκύλο σας αποφύγετέ το καλύτερα... Το γάλα και γενικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν διάρροια και άλλες πεπτικές διαταραχές, καθώς και αλλεργίες στον πιστό σας φίλο. *

Ωμό κρέας και ψάρι

Όπως και τα ωμά αυγά, τα ωμά κρέατα μπορεί να περιέχουν δηλητηριώδη βακτήρια. Ιδιαίτερα τα ωμά ψάρια (σολωμός, σκουμπρί, σαρδέλα) μπορεί να έχουν ένα παράσιτο που προκαλεί πολλές επιπλοκές στα ζώα, ακόμα και θάνατο. Οι πρώτες ενδείξεις αυτής της λοίμωξης είναι εμετοί και πυρετός.

ΓΑΤΕΣ

Φαγητό για σκύλους

Μπορεί να ακουστεί αστείο, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που πειραματίζονται ταΐζοντας την γάτα τους με... σκυλοτροφή. Μπορεί μια στο τόσο να μην είναι κακό, αλλά η σκυλοτροφές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν την γατοτροφή που είναι ειδικά φτιαγμένη για τις ανάγκες τις γάτας (περισσότερη πρωτεΐνη και ορισμένα επιπλέον λιπαρά οξεά). Δίνοντας στην γάτα σας συνεχόμενα σκυλοτροφή, μπορεί να προκαλέσει αρκετές επιπλοκές στον οργανισμό της.

Ωμά αυγά

Υπάρχουν δύο βακτήρια από τα οποία μπορεί να προσβληθεί η γάτα σας αν τις δώσετε να φάει ωμά αυγά: η σαλμονέλλα και η E. coli. Πέρα από αυτό, υπάρχει ένα ένζυμο στα ωμά αυγά που λέγεται αβιδίνη, η οποία δυσκολεύει την απορρόφηση της Βιταμίνης Β. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα στην γάτα, καθώς και αδυναμία στο τρίχωμά της.

Ζάχαρη

Οι μεγάλες δόσεις ζάχαρης έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στις γάτες με αυτό στους ανθρώπους. Προκαλούν παχυσαρκία, τερηδόνα, ακόμα και διαβήτη.

Φάρμακα

Πρόκειται για την πιο συχνή περίπτωση δηλητηριάσεων σε γάτες. Όπως θα κάνατε και με τα παιδιά σας, τοποθετήστε όλα τα φάρμακα σε σημείο που να μην είναι προσιτό στα γατιά σας. Επίσης, μην δώσετε ποτέ στο κατοικίδιό σας ένα φάρμακο που παίρνετε και εσείς, απλά και μόνο επειδή πιστεύετε πως θα του κάνει καλό. Ζητάτε πάντα την γνώμη του κτηνιάτρου. Συστατικά όπως το acetaminophen και το ibuprofen που βρίσκονται συχνά σε παυσίπονα, μπορούν να γίνουν θανάσιμα για την γάτα σας.

Πηγή: in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: