Σελίδες

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

χρυσοί κανόνες ιδιοκτητών κατοικίδιων

Ποιες είναι οι βασικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλων/γατών


Οι ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας έχουν κάποιες βασικές υποχρεώσεις και ως προς την υγεία και προστασία των κατοικιδίων τους και ως προς τους συνανθρώπους τους και το περιβάλλον. Στις υποχρεώσεις ενός ιδιοκτήτη σκύλου ή γάτας , σύμφωνα και με το νόμο 3170/2003, είναι :
*Να μην εγκαταλείψει ποτέ το ζώο του στο δρόμο, ως αδέσποτο.
*Η δήλωση του σκύλου και της γάτας στον αρμόδιο φορέα για να καταγραφεί στα σχετικά αρχεία, μέσα σε ...




60 ημέρες από τη συμπλήρωση της ηλικίας των 2 μηνών, καθώς και η σήμανση από κτηνίατρο.
*Η φροντίδα για την υγεία, την προστασία και την κτηνιατρική εξέταση του ζώου, με βιβλιάριο υγείας.
*Ο άμεσος καθαρισμός του περιβάλλοντος, ήτοι των δρόμων και των πάρκων, από τα περιττώματα κυρίως του σκύλου.
* Δεν επιτρέπεται η περιφορά σκύλων χωρίς συνοδό και χωρίς λουρί, έστω και αν αυτοί φέρουν σήμανση. Ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου ευθύνεται σε κάθε περίπτωση για οποιαδήποτε σωματική βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από αυτόν σε ανθρώπους ή ζώα.
*Απαγορεύεται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση σκύλων για κυνομαχίες, καθώς και η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση άλλων ζώων για παρόμοιες εκδηλώσεις.
*Απαγορεύεται η εκτροφή και η χρησιμοποίηση σκύλων και γατών για την παραγωγή γούνας, δέρματος και κρέατος.
*Οι κάτοχοι θηλυκών σκυλιών θα πρέπει να μεριμνούν για τη διάθεση των νεογέννητων ζώων σε νέους ιδιοκτήτες και να μην τα παρατούν στους δρόμους ή στα σκουπίδια… Ειδάλλως, οφείλουν να μεριμνούν είτε για την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης του ζώου είτε για τη στείρωσή του.
*Όσον αφορά στις κατοικίες , επιτρέπεται η διατήρηση σε κάθε κατοικία μόνο 2 ζώων συντροφιάς, ενός σκύλου και μιας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών. Στις πολυκατοικίες επιτρέπεται επίσης η διατήρηση 2 κατοικιδίων, ακόμα και αν ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση τέτοιων ζώων. Προϋπόθεση είναι, βέβαια, πως τα ζώα αυτά διατηρούνται στο ίδιο διαμέρισμα όπου διαμένει ο ιδιοκτήτης και δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες του


Δεν υπάρχουν σχόλια: