Σελίδες

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Διαμαρτυρία Ιάπωνα δημάρχου για το βραβείο Οσκαρ στο ντοκιμαντέρ κατά του κυνηγιού των δελφινιών.

Επιμέλεια Ρούλα Κοτσέτα

Τόκιο. Τη διαμαρτυρία του εξέφρασε σήμερα ο δήμαρχος της ιαπωνικής πόλης Ταϊτζί, της νότιας Ιαπωνίας, για την απονομή του βραβείου Οσκαρ στο ντοκιμαντέρ με τον τίτλο " The Cove" που αναφέρεται στη φρικαλέα σφαγή των συμπαθέστατων θαλάσσιων θηλαστικών. Να ασημειωθεί ότι εν λόγω δήμαρχος διοργανώνει κάθε χρόνο το κυνήγι των δελφινιών.
Η ταινία, που τιμήθηκε με το βραβείο Οσκαρ για...


το καλύτερο ντοκιμαντέρ, εκτός των άλλων βραβείων που έχει συγκεντρώσει διεθνώς, στηρίζει μια προσπάθεια ακτιβιστών, οι οποίοι συγκρούονται με την ιαπωνική αστυνομία και τους ψαράδες, για να αποκτήσουν πρόσβαση στον απομονωμένο κόλπο στο Ταϊτζί, όπου διεξαγέται το κυνήγι των δελφινιών. Η ταινία παρουσιάζει αποσπάσματα της φρικιαστικής σφαγής των δελφινιών.
" Πιστεύω είναι θλιβερό που η ταινία παρουσιάζει ως γεγονός στοιχεία τα οποία δεν στηρίζονται από επιστημονικές αποδείξεις", δήλωσε ο δήμαρχος του Ταϊτζί Καζουτάκα Σαντζέν σε μήνυμα που απέστειλε μέσω φαξ. Ο ίδιος τονίζει ότι το κυνήγι είναι νόμιμο στην Ιαπωνία και απηύθυνε έκκληση για να γίνει σεβαστή αυτή η παράδοση.
" Υπάρχει σειρά από έθιμα που συνδέονται με την τροφή τόσο σε αυτή τη χώρα όσο και στο εξωτερικό" δηλώνει ο δήμαρχος.
" Μια στάση αμοιβαίου σεβασμού είναι απαραίτητη, που να βασίζεται στην κατανόηση της πολυέτους παράδοσης, η οποία προέρχεται από έθιμα και κατάστασεις που μας περιστοιχίζουν", καταλήγει ο ιάπωνας δήμαρχος.
Η ταινία, που σκηνοθέτησε ο πρώην φωτογράφος του National Geographic, Λούι Ψυχογιός, και παρουσιάζει και έναν πρώην εκπαιδευτή δελφινιών από την παλιά τηλεοπτική δημοφιλή σειρά Flipper, είναι ελάχιστα γνωστή στην Ιαπωνία, όπου η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το κυνήγι των δελφινιών και της φάλαινας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτισμικής της παράδοσης.
Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα, ο ιάπωνας διανομέας ανακοίνωσε ότι μια ελαφρά τροποποιημένη έκδοση του " The Cove" θα προβλήθει σε όλες τις ιαπωνικές πόλεις από το Μάιο μέχρι τον Ιούνιο.

πηγή Ρόιτερ

Δεν υπάρχουν σχόλια: