Σελίδες

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009


Σκανδαλώδης εμπορική εκμετάλλευση αδέσποτων ζώων

Η υπόθεση του Δήμου Γλυφάδας

(zougla.gr: Σάββατο, 14 Ιουνίου 2008, 12:52)

Το θέμα του σκανδάλου με τα αδέσποτα του Δήμου Γλυφάδας , που έβγαλε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ το Extra 3 και ο Άρης Σπίνος, το είχαμε θίξει από πέρυσι, γράφοντας το στο www.zougla.gr και αναδημοσιεύουμε τμήμα του:

Η κερδοσκοπία και η ανθρώπινη υπέρμετρη απληστία κακοποιεί με αλματώδη βήματα τη φύση και το περιβάλλον μας καθημερινά. Η σκανδαλώδης εμπορική εκμετάλλευση έχει, δυστυχώς, απλώσει τα πλοκάμια της ακόμη και στον τομέα προστασίας των αδέσποτων ζώων, κάτι που...


φυσικά δεν αρμόζει σε μια ευνομούμενη, σύγχρονη, πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα. Αμέτρητες είναι καθημερινά οι καταγγελίες των πολιτών για την εξαθλίωση, κακοποίηση και θανάτωση των «υπό προστασία αδέσποτων κατοικιδίων ζώων», σε ειδικά ζωοφιλικά κέντρα. Κάποια από αυτά ξεφύτρωσαν ως μανιτάρια, αντλώντας τις αδρές επιδοτήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «την προστασία και την καλή μεταχείριση των ζώων». Οι Έλληνες πολίτες αναρωτιούνται γιατί δε γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος για την τήρηση των συνθηκών καλής μεταχείρισης των αδέσποτων υπό φιλοξενία. Εκτός του Δήμου της Αθήνας, που ξεκίνησε τα προγράμματα αυτά - εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα και βάσει του Νόμου 3170/2003 που ψηφίστηκε στη χώρα μας για την προστασία των ζώων – κάποιοι Δήμοι μεριμνούν για την τήρηση των προδιαγραφών του Νόμου και κάποιοι απλώς… σφυρίζουν αδιάφορα στις παρανομίες.
Η περίπτωση του Δήμου Γλυφάδας
Έντονες ήταν, λοιπόν, τελευταία οι καταγγελίες ζωόφιλων πολιτών για το Δήμο Γλυφάδας, ο οποίος συνεργάζεται με τον κ. Κυριάκο Αβραμίδη, που διατηρεί από το 2003 ξενώνα περισυλλογής και διαμονής αδέσποτων κυρίως σκύλων στο Σχηματάρι Αττικής. Η περίπτωση ερευνήθηκε και προκύπτει πως το 2004, χρονιά διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, όταν η τότε δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, αναζητούσε καταφύγια φιλοξενίας αδέσποτων με τη συνδρομή και τη στήριξη του Δήμου, έκρινε, μεταξύ άλλων, πως ο χώρος του κ. Αβραμίδη δεν ήταν κατάλληλος για τη σωστή και υγιεινή περίθαλψη των ζώων. Πώς στη συνέχεια, ο εν λόγω ιδιοκτήτης κυνοκομείου (παλαιότερα χοιροστασίου) κατάφερε να συνάπτει διαρκώς συμβάσεις με τον Δήμο Γλυφάδας ως σήμερα και να επιδοτείται, μέσω του διαγωνισμού της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, ενώ διατηρεί εξωτερικά πανσιόν ζώων ως «βιτρίνα» και χώρο περισυλλογής και σίτισης αδέσποτων σκύλων, η εικόνα των οποίων είναι τουλάχιστον άθλια; Τα σκυλιά είναι σκελετωμένα, βρώμικα και, φυσικά, πεθαίνουν ανεξέλεγκτα…
Γίνονται οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές ;
Ποιος ελέγχει τις συνθήκες υγείας, σίτισης και καλής μεταχείρισης των ζώων σε παρόμοιους χώρους; Ποιος ελέγχει τις συνθήκες στείρωσης και εμβολιασμού τους ή μυστηριώδους εξαφάνισης τους; Και, τελικά, αρκούν οι τεχνικές στοιχειώδεις προδιαγραφές, έστω και ενός ενδιαφερόμενου για τους όρους του διαγωνισμού - με μια τυπική «άδεια» - και όχι η ουσία χρήσης των χώρων και ο τρόπος φιλοξενίας και περίθαλψης των αδέσποτων; Μήπως οι αρμόδιες αρχές και οι φορείς πρέπει να αναζητήσουν, να ερευνήσουν και να στηρίξουν κάποιους που ουσιαστικά περιθάλπτουν τα ζώα, ενώ «κολλάνε» σε γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις άδειες και τους διαγωνισμούς; Κάτι ανάλογο γίνεται και σε κάποιος άλλους δήμους, με υπό έρευνα έντονες καταγγελίες, προς το παρόν, για τον Δήμο Σαλαμίνας...
Η εφαρμογή του Νόμου 3170/2003
Για την ιστορία, ο νόμος 3170 ΦΕΚ 191/Α/29.7.2003 ορίζει, μεταξύ άλλων, (άρθρο3) ο έμπορος ζώων να :
*έχει άδεια από την Κτηνιατρική και Νομαρχιακή Υπηρεσία εκτροφής και αναπαραγωγής σκύλων.
*φυλάσσει τους σκύλους σε κατάλληλους χώρους, με συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις διαστάσεις, τον αριθμό των σκύλων, τη θερμοκρασία, το φωτισμό, το αερισμό, την καθαριότητα, την πυροπροστασία, τη τροφή, την άσκηση, την υγεία τους.
*λαμβάνει μέτρα για την περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλων φυσικών κινδύνων.
*είναι έτοιμος για κάθε έλεγχο από αρμόδια αρχή.
*μην πουλάει ζώα μικρότερα των 7 εβδομάδων.
Επίσης, ο νόμος ορίζει , ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Κοινότητες) είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν πρόγραμμα φροντίδας των αδέσποτων της περιοχής τους σε συνεργασία με τα τοπικά φιλοζωϊκά σωματεία, να τα φιλοξενούν στα καταφύγια ζώων συντροφιάς της περιοχής τους και να οργανώνουν προγράμματα φιλοξενίας και υιοθεσίας.

Εύη Κυρατζή

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως είναι ο μόμος δήμος με σκάνδαλα για τα αδέσποτα; ψάξτε και τους άλλους... παντού βρωμάει...Εκμετάλλυεση αδέσποτων για χρήματα. να τα βάλουν εκεί που ξέρουν γιατί όλα εδώ πληρώνονται

flora είπε...

Κ ΚΥΡΑΤΖΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΤΕ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ?ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΕ ΣΤΙ ΜΠΛΟΓΚ ΣΑΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΕ ΛΥΣΗ.ΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.ΤΟ ΖΗΤΑΩ ΑΠΟ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ Η ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ.ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΑΡΧΩΝ.

animalspress είπε...

Σωστή η παρατήρηση σας, με τη διαφορά ότι τα συγκεκριμένα κυνοκομεία έχουν εξουσιοδοτηθεί από τους Δήμους επίσημα και χρηματοδοτούνται απο αυτούς για τη φύλαξη των ζώων. Άρα οι Δήμοι εχουν την ευθύνη. Η καταγγελία του συγκεκριμένου έγινε στον παρόντα δημαρχο της Γλυφάδας , τόσο από εμένα προσωπικά, όσο και από ζωοφιλικά σωματεία και ζωόφιλους της περιοχής. Ο κ. Θεοδωρόπουλος υποσχέθηκε ότι θα διορθωθεί η κατάσταση και, έστω και αργά, αποδεσμεύτηκε ο Δήμος Γλυφάδας από τον κ. Αβραμίδη. Ο εν λόγω κύριος είχε εγκαταστάσεις "βιτρίνα" και απαγορεύει σε οιονδήποτε να μπει... παραμέσα, με "μπράβους". Ειδοποιήθηκε και η Κτηνιατρική και από ότι μάθαμε , το "χοιροστάσιο" βελτίωσε τελευταία τις συνθήκες για τα ζώα του. Θα τον επισκεφθούμε εκ νέου και εμείς και θα σας ενημερώσουμε, γιατί μαθαίνουμε (καταγγελίες πολιτών) ότι ακόμη γυρίζει τα νότια προάστεια και"μαζεύει" αδέσποτα, εξυοηρετώντας δήμους. Το ερευνάμε το θέμα.

Ε.Κ.