Σελίδες

Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Η εκδίκηση του σκύλου

Με 4μηνη φυλακή πλήρωσε 50χρονος την κακοποίηση ζώων στην Κύπρο


(από to www.politis-news.com)
Είναι ίσως η πρώτη φορά που επιβάλλεται από Δικαστήριο της Κύπρου
ποινή φυλάκισης για πράξεις που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός ζώου

Χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό γέμισε το όπλο, σημάδεψε και πυροβόλησε στο κεφάλι κυνηγόσκυλο ράτσας πόιντερ ηλικίας δύο χρόνων. Με την ίδια ψυχραιμία έβαλε στο στόχαστρό του και έναν δεύτερο, ηλικίας μόλις έξι μηνών, τον οποίο τα σκάγια έπληξαν σε διάφορα μέρη του σώματός του.



Το κουτάβι κατάφερε να γλιτώσει, όχι όμως και το δύο χρονών πόιντερ που για τέσσερις μήνες πάλευε να κρατηθεί στη ζωή αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Χθες, ήρθε η ώρα ο 50χρονος, ο οποίος κατάγεται από τον Λυθροδόντα, να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αποφάσισε να του επιβάλει ποινή άμεσης φυλάκισης.

Εν ψυχρώ
Τα γεγονότα της υπόθεσης, όπως προέκυψαν μετά από ακροαματική διαδικασία, διαδραματίστηκαν τον Οκτώβριο του 2006, σε αγροτική περιοχή στον Λυθροδόντα. Πατέρας και γιος, ιδιοκτήτες των δυο κυνηγόσκυλων, αποφάσισαν να βγάλουν τα δύο ζώα περίπατο.
Σε κάποια στιγμή οι σκύλοι κατευθύνθηκαν προς τη φάρμα που διατηρούσε στην περιοχή ο κατηγορούμενος. Όταν οι σκύλοι πλησίασαν τη φάρμα ο κατηγορούμενο κατέβηκε από το διπλοκάμπινο που οδηγούσε και με το κυνηγετικό του όπλο σημάδεψε και πυροβόλησε τους σκύλους. Μόλις ο 50χρονος αντιλήφθηκε τους ιδιοκτήτες των σκύλων, που είναι συγχωριανοί του, μπήκε στο αυτοκίνητό του και με μεγάλη ταχύτητα κατευθύνθηκε προς το χωριό. Οι ιδιοκτήτες των σκύλων τηλεφώνησαν στην Αστυνομία και εν συνεχεία μετέφεραν τα τραυματισμένα σκυλιά σε κτηνίατρο. Τα σώματα των σκύλων ήταν διάτρητα από σκάγια. Ιδιαίτερα τραυματισμένος ήταν ο μεγάλος σκύλος ο οποίος κτυπήθηκε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να χάσει, συνεπεία των τραυμάτων, την επαφή του με το περιβάλλον και να πεθάνει περίπου τέσσερις μήνες μετά.

Χωρίς δικηγόρο
Ο κατηγορούμενος επέμενε να χειριστεί την υπόθεση χωρίς δικηγόρο παρά τις επανειλημμένες παροτρύνσεις του Δικαστηρίου. Σε αντίθεση με τους δύο παραπονούμενους, η μαρτυρία των οποίων ήταν σαφής, σταθερή και με απόλυτα πειστικές τοποθετήσεις, ο κατηγορούμενος προκάλεσε στο Δικαστήριο, όπως αναφέρεται στην απόφαση, «...την χείριστη δυνατή εντύπωση». Ο Επαρχιακός Δικαστής Λευκωσίας κ. Σταύρος Σταύρου, αναλύοντας την μαρτυρία του 50χρονου, εντόπισε στοιχεία που καταδείκνυαν «την υστεροβουλία του κατηγορουμένου και την αθέμιτή του προσπάθεια να αποφύγει τις ευθύνες του».

Φυλάκιση 4 μηνών
Πέρα από τις κατηγορίες που αφορούσαν στον τραυματισμό των δύο σκύλων, ο 50χρονος κρίθηκε ένοχος και σε κατηγορίες παράνομης μεταφοράς και χρήσης πυροβόλου όπλου και εκρηκτικών υλών (φυσιγγίων). Με βάση όλα τα δεδομένα της υπόθεσης, ο Επαρχιακός Δικαστής κ. Σταύρος Σταύρου αποφάνθηκε ότι η αρμόζουσα για τις πράξεις του κατηγορούμενου ποινή είναι αυτή της 4μηνης φυλάκισης. Την υπόθεση εκ μέρους της Κατηγορούσας Αρχής χειρίστηκε η κ. Μαργαρίτα Αβρααμίδου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: