Σελίδες

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009



18-26 Απριλίου: Παγκόσμια Εβδομάδα για τα Ζώα στα Εργαστήρια (..ή η Κόλαση επί της Γης)

αναρτήθηκε στο pofyzo.blogspot
Εκδήλωση της ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ. κατά των πειραμάτων στα ζώα στις 25 Απριλίου

150.000.000 με 180.000.000 ζώα το χρόνο βασανίζονται παγκοσμίως, ήτοι 3.000.00 μέσα στην παγκόσμια αυτή εβδομάδα που διανύουμε, από τα παρανοϊκά μυαλά σαδιστών και βάρβαρων, που κατ’ευφημισμό καλούνται ερευνητές και επιστήμονες, στα κολαστήρια των πειραματικών εργαστηρίων. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ζώων θανατώνεται αφού περάσουν τη σύντομη ζωή τους μέσα στον τρόμο και την οδύνη των φριχτών βασανιστηρίων στα οποία υποβάλλονται. Δια του λόγου το αληθές, πλήθος σκυλιών, γατιών, πιθήκων, κουνελιών και ινδικών χοιριδίων τσουρουφλίζονται, δηλητηριάζονται, ακρωτηριάζονται, χειρουργούνται χωρίς αναισθητικό, παραλύουν, αιμορραγούν, προκειμένου εμείς οι άνθρωποι να ανακτήσουμε την υγεία μας και τη νιότη μας, να ζούμε σε καθαρά και αποστειρωμένα περιβάλλοντα, να οδηγούμε με ασφάλεια, να πυροβολούμε και να ρίχνουμε βόμβες, να καπνίζουμε κλπ.





Αυτός ο αριθμός αυξάνει τρομακτικά στις χώρες της Ασίας, και ειδικότερα στην Κίνα, όπου οι «πολιτισμένοι» της Δύσης μεταφέρουν τα εργαστήριά τους, για να γλιτώσουν από τους οχληρούς ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και για να μειώσουν τα έξοδά τους, μια και τα κέρδη τους ανέρχονται μόνο σε λίγα δισεκατομμύρια δολάρια! Αν λάβουμε υπόψη μας ότι αυτό το παραπάνω νούμερο προέρχεται μόνο από 37 από τις 174 χώρες που πειραματίζονται σε ζώα, χωρίς να υπολογίζουμε τα ζώα που δεν υπόκειται σε καμιά σχετικά με τα πειράματα νομοθεσία, όπως πουλιά, ποντίκια, αμφίβια και ερπετά, τότε σίγουρα φτάνουμε σε αστρονομικά μεγέθη.

Αμέτρητα σκυλιά σκοτώνονται σε παγκόσμια κλίμακα στα εργαστήρια ανατομίας και έρευνας των κτηνιατρικών σχολών προκειμένου να μάθουν οι φοιτητές ανατομία πάνω στα κατακρεουργημένα πτώματά τους. Ο θάνατός τους φριχτός, τα χτυπούν μέχρι να θα πεθάνουν, τα σκοτώνουν με αέρια και ηλεκτροπληξία, τους σπάνε τα κόκαλα, τα εξαρθρώνουν, τα ξεκοιλιάζουν, τους εξορύσσουν τα μάτια...Τα περισσότερα δε σκυλιά είτε είναι αδέσποτα, είτε προέρχονται από εκτροφεία και pet shops. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι φοιτητές αρνούνται τη χρήση των ζώων στα εργαστήριά τους κι αυτό είναι κάτι θετικό για το μέλλον των ζώων, αφού οι σημερινοί φοιτητές είναι οι επιστήμονες του μέλλοντος. Εμείς ελπίζουμε σε μια ολοένα και αυξανόμενη συνειδητοποίηση και συμπόνια εκ μέρους τους, αφού τα πειράματα στα ζώα είναι ανήθικα, βάρβαρα, αντιεπιστημονικά και κερδοσκοπικά.

Επιπλέον, έρευνες καταδεικνύουν περίτρανα ότι, τουλάχιστον στην ιατρική και φαρμακολογία, μόνο ένα 5-25% μπορεί να εξασφαλίσει ότι ουσίες που δοκιμάζονται επιτυχώς στα ζώα, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και στους ανθρώπους. Εκατομμύρια ζώα θα σωζόντουσαν, αν όλοι αυτοί οι λαμπροί «επιστήμονες» έπαιρναν σα δεδομένη την αρχή ότι διαφορετικοί οργανισμοί μόνο διαφορετική συμπεριφορά και αντίδραση μπορούν έχουν ως προς την ίδια ουσία. Τα περισσότερα πειράματα είναι άχρηστα και αναξιόπιστα και συχνά η εφαρμογή των αποτελεσμάτων τους στους ανθρώπους αποδεικνύεται επικίνδυνη και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και θανατηφόρα…

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά παραδείγματα:

- Οι μεταγγίσεις και οι μεταμοσχεύσεις καθυστέρησαν πάνω από 200 χρόνια λόγω των παραπλανητικών αποτελεσμάτων σε πειράματα με ζώα.
- Μετά από μία έρευνα στην οποία χρησιμοποιήθηκαν 18.000 ποντίκια, το φάρμακο Teropterin εφαρμόστηκε για τη θεραπεία της παιδικής λευχαιμίας αλλά τα παιδιά τα οποία υποβλήθηκαν στην εν λόγω θεραπεία πέθαναν πιο γρήγορα απ’ό,τι θα πέθαιναν αν δεν είχαν πάρει μέρος σ΄ αυτή.
- Σχετικά με το φάρμακο για την καρδιά Fradin, κανένα από τα πειράματα που έγινε σε ζώα δε φάνηκε να προειδοποιεί για τα αποτελέσματα που θα είχαν στον άνθρωπο, όπως τύφλωση, στομαχικές διαταραχές και πόνους συνδέσμων των άκρων.
- Ένα άλλο φάρμακο για την αρθρίτιδα, το Opren, παρόλο που σημείωσε επιτυχία στα ζώα, στο τέλος αποσύρθηκε αφού προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερους από εβδομήντα ανθρώπους και σοβαρές επιπλοκές σε άλλους τρεις χιλιάδες πεντακόσιους, όπως δερματολογικές παθήσεις, καθώς και παθήσεις στα μάτια, στην κυκλοφορία του αίματος, συκώτι, νεφρά.

Και ο κατάλογος είναι μακρύς...

Σήμερα με την τεχνολογική πρόοδο, υπάρχουν άλλες εναλλακτικές μέθοδοι πιο εξελιγμένες, πιο αξιόπιστες, πιο οικονομικές, πιο γρήγορες και, για μας το κυριότερο, πιο ηθικά προτιμητέες. Κάποιες από αυτές είναι:

- Η χρησιμοποίηση ανθρώπινων ιστών για τη φαρμακευτική έρευνα που πολλοί επιστήμονες τη βρίσκουν πιο αποτελεσματική από τη χρήση ζωικών ιστών (Reuters 29/8/1996). Σε πολλούς κλάδους της Ιατρικής οι μελέτες πάνω σε μη ζώντες ζωικούς ιστούς και κύτταρα (in vitro systems) είναι η πλέον συνηθισμένη μέθοδος, κυρίως για μελέτες μοριακού τύπου.
- Η χρήση μοντέλων Η/Υ και μαθηματικών που εξομοιώνουν ανθρώπινα όργανα επιτρέποντας στους ερευνητές να δοκιμάζουν ηλεκτρονικά νέες θεραπείες πριν τις εφαρμόσουν στον άνθρωπο, να ελέγχουν την επίδραση ουσιών, να προβλέπουν με ποιο τρόπο απορροφούνται τα φάρμακα, πως μεταβολίζονται κλπ. Επίσης, παρουσιάσεις με κομπιούτερ και εξομοιωτές αντικαθιστούν συχνά τη χρησιμοποίηση των ζώων στην εκπαίδευση φοιτητών.
- Φυσικο–χημικές τεχνικές που συνδυάζουν πληροφορίες για τη δομή διαφόρων ουσιών και τις σχέσεις των χημικών τους αντιδράσεων μας επιτρέποντας να προβλέψουμε τα βιολογικά αποτελέσματα χημικών συστατικών. Για παράδειγμα, αναλύοντας με Η/Υ το ένζυμο του AIDS βρέθηκαν οι χημικές ουσίες που σταματούν τη δράση του.
- Μαγνητοεγκεφαλογραφία και είδη τομογραφίας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς για την παρακολούθηση διαφόρων νόσων.

Εν κατακλείδι, όλο και περισσότεροι νέοι επιστήμονες αναγνωρίζουν πλέον πως η έρευνα που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με μεθόδους που «αναπαράγουν» τις συνθήκες του ανθρώπινου οργανισμού ή στον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό. Μόνο που αυτές οι εναλλακτικές εφαρμόζονται με απίστευτα βραδύ ρυθμό γιατί η συνήθεια τόσων χρόνων και κυρίως η βαθιά ριζωμένη νοοτροπία που θέλει τα ζώα αυτά αντικείμενα έρευνας, πολύ δύσκολα μπορούν να αλλάξουν.

Για τον ΠΟΦΥΖΩ όμως, το ζήτημα των πειραμάτων σε ζώα είναι πάνω από όλα ηθικό: τι δικαίωμα έχουμε εμείς οι άνθρωποι να υποβάλλουμε άλλα όντα σε μαρτύρια και βασανισμό, για τις δικές μας επιλογές και συνήθειες;

Στις 25 Απριλίου 2009 και ώρα 11.00 ο σύλλογός μας θα διαδηλώσει μαζί με άλλους φιλοζωικούς συλλόγους και σωματεία, καθώς και ανεξάρτητους πολίτες, υπέρ του δικαιώματος των ζώων για μια ζωή χωρίς πόνο και ιεροεξεταστικά μαρτύρια.

Ο Αϊνστάιν είπε σχετικά με πειράματα στα ζώα «κανένας σκοπός δεν είναι τόσο υψηλός που να δικαιολογεί τόσο χαμερπείς μεθόδους», ενώ ο Γάντι τα χαρακτήρισε «το πιο σκοτεινό απ’όλα τα εγκλήματα».

Ο ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΟΥΤΕ ΕΡΕΥΝΑ.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Πηγές
Ενημερωτικό Δελτίο της ΙΑPEEA, Διεθνούς Οργάνωσης κατά των Πειραμάτων στα Ζώα, Τεύχος Άνοιξη 2009
http://www.hsus.org/animals_in_research/animal_testing/
http://www.peta2.com/feat/testing123/
http://shac.net/HLS/exposed/2008/Video/index.html
https://community.hsus.org/campaign/FED_2009_apeprotectionact?source=gabhie

Δεν υπάρχουν σχόλια: