Σελίδες

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Άθλια ακόμη η κατάσταση στο καταφύγιο του Δήμου Αθηναίων κύριε Καμίνη

Ποιός να ασχολείται τώρα με ... αδέσποτα ζώα εγκατελειμμένα σε ένα καταφύγιο ;

Ως άθλια καταγγέλλεται και σήμερα η κατάσταση στα αδέσποτα ζώα του καταφυγίου του Δήμου Αθηναίων, το οποίο δώρισε έτοιμο η ελληνοαμερικανίδα Helen Wynne-Ανδρέου τον Δεκέμβριο του 2012. Η κατάσταση αυτή παραμένει ακόμη και σήμερα άθλια για τα ζώα , παρά τις τόσες καταγγελίες της ίδιας και άλλων ζωόφιλων και παρά τα τόσα στηλιτευτικά δημοσιεύματα. Τα ζώα δεν έχουν πόσιμο νερό, οι τροφές είναι μουχλιασμένες, το καταφύγιο είναι αφύλαχτο χωρίς μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό και κάποια ζώα εξαφανίζονται, ενώ άλλα βρίσκονται δαγκωμένα , είναι άρρωστα χωρίς φάρμακα ή πεθαίνουν. Και είναι ήδη γνωστό ότι ο νυν δήμαρχος δεν φημίζεται και πολύ για τα ζωοφιλικά του αισθήματα. Το καταφύγιο αυτό...
δημιούργησε η κ. Wynne στη θέση Καλογήρου-Μελίσσια Μεγάρων, το 1998. Ένα καταφύγιο, έκτασης 5 στρεμμάτων, με θαλάμους κοινής διαβίωσης των σκύλων, διαφορετικό χώρο με κλουβιά και 2 οικήματα προορισμένα για τη δημιουργία κτηνιατρείου, κυρίως με νόμιμη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, από το Δήμο Μεγάρων και την Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αντίστοιχα. Ενα χρόνο και 2 μήνες μετά, η δωρήτρια ανακαλούσε αυτή τη δωρεά και το Καταφύγιο απειλήθηκε με λουκέτο, στις 19 Φεβρουαρίου, από τη Νομοκτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας που το έκρινε παράνομο και ακατάλληλο για λειτουργία, μετά από καταγγελίες της ίδιας. Ο κ. Καμίνης της είχε δηλώσει εξάλλου "Αν σας αρέσει, αν δεν σας αρέσει να κάνετε ανάκληση της δωρεάς". Ήρθαν σκληρές εικόνες στο φως της δημοσιότητας γι αυτό το καταφύγιο του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας και που καταδείκνυαν την αδιαφορία όλων των υπευθύνων του Προγράμματος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Αθηναίων. Οι Ενεργοί πολίτες για την προστασία των ζώων Αθήνας δημοσίευσαν τις εικόνες και τις είδαμε στο dogwOrld.blogspot. 

Μετά από καταγγελία της κυρίας Ελένης Ανδρέου-Γουίν, δύο κτηνίατροι της Περιφέρειας Αττικής έκαναν αιφνιδιαστικό έλεγχο στο καταφύγιο-κυνοκομείο των Μεγάρων (θέση Καλογήρου Μελίσσια) στις 16/10/2013. Σκοπός του ελέγχου ήταν η διαπίστωση των συνθηκών λειτουργίας του ενδιαιτήματος των ζώων και οι συνθήκες διαβίωσης αυτών. Παρακάτω δημοσιεύουμε, αυτούσια, την έκθεση αυτοψίας, μετά απ' την οποία η Περιφέρεια ζήτησε απ' τον Δήμο Αθηναίων το κλείσιμο του κυνοκομείου…

«Την Τετάρτη 16/10/2013 οι κτηνίατροι της υπηρεσίας μας Γεώργιος Οικονομόπουλος, αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Κ.Α.Φ.Ε. της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δυτικής Αττικής και ο Ιωάννης Δήμας που υπηρετεί στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Μεγάρων, διενήργησαν έλεγχο σε ενδιαίτημα (καταφύγιο) αδέσποτων ζώων στην περιοχή Μελίσσια στα Μέγαρα κατόπιν έγγραφης καταγγελίας της κας Ελένης Ανδρέου Γουίν.

Ο χώρος αυτός λειτουργούσε με την αρ. 568/1-2-2005 Απόφαση Νομάρχη της Ν.Α.Δ.Α. με θέμα: «Αδεια ίδρυσης και λειτουργίας εγκατάστασης ενδιαιτήματος (καταφυγίου) Σκύλων» με ιδιοκτήτρια και υγειονομικά υπεύθυνη την κα Ελένη Ανδρέου Γουίν και επιστημονικά υπεύθυνο τον κτηνίατρο κο Γεώργιο Παπαθανασίου. Η Αδεια αυτή ανακλήθηκε στις 17/10/2013 από τη Δ/νση Αγροτικής & Κτηνιατρικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής μετά από αίτημα της κας Ανδρέου Γουίν στις 4/10/2013. Επειτα, σύμφωνα με το συμβόλαιο, που η κα Ανδρέου Γουίν προσκόμισε στην υπηρεσία μας, φαίνεται ότι η εν λόγω εγκατάσταση (οικόπεδο με τα κτίσματα) δωρίστηκε «εν ζωή» από την ίδια στον Δήμο Αθηναίων από τον Δεκέμβριο του 2012 ο οποίος και θα αναλάμβανε τη λειτουργία του.

Κατά την άφιξή μας στην εγκατάσταση μας υποδέχθηκαν ο κος Παναγιώτης Μωραΐτης και η κα Μαρία Σουβλέρη οι οποίοι δήλωσαν εργαζόμενοι με σύμβαση έργου με την εταιρεία «Η ΕΚΑΤΗ». Οι ανωτέρω υπάλληλοι, κατά δήλωσή τους, εκτελούσαν οκτάωρη βάρδια στην εγκατάσταση με αντικείμενο εργασίας τη φροντίδα των ζώων, χωρίς όμως να μπορούν να αποδείξουν αν είχαν προηγουμένως λάβει κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση γι' αυτό.

Ακολούθως, αφού περιηγηθήκαμε στους διάφορους χώρους της εγκατάστασης διαπιστώσαμε τα εξής:

1 Στον αύλειο χώρο, σε σημείο κοντά στην πόρτα εισόδου υπήρχαν δύο σκυλιά δεμένα με αλυσίδα, στα οποία υπήρχε ατομικό πλαστικό κλουβί για προφύλαξη, ενώ σε άλλο σημείο υπήρχαν άλλα δύο σκυλιά επίσης δεμένα με αλυσίδα για τα οποία το μέρος προφύλαξης ήταν ένα παλαιό αυτοκίνητο. Δέκα περίπου σκυλιά ήταν διαρκώς ελεύθερα, εντελώς εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες (π.χ. την ώρα της επιθεώρησης υπήρχε έντονη βροχόπτωση) ενώ υπήρχαν διάσπαρτα σκεύη φαγητού και νερού τα οποία ήταν βρώμικα και αναποδογυρισμένα μέσα στις λάσπες. Σε άλλα σημεία του αύλειου χώρου υπήρχαν πεταμένα άχρηστα αντικείμενα όπως παλιοσίδερα, ψυγεία, κ.λπ. Η συλλογή των λυμάτων από όλους τους χώρους της εγκατάστασης, μέσω του αποχετευτικού συστήματος, γινόταν σε δεξαμενή (βόθρος) η οποία όμως ήταν γεμάτη με αποτέλεσμα να χρήζει άμεσης εκκένωσης.

2 Υπήρχαν 12 μεταλλικές κατασκευές (κλωβοί) περίπου 8-10 τ.μ. η καθεμία, στις περισσότερες από τις οποίες φιλοξενούνταν σκυλιά κατά ομάδες των τριών ή των τεσσάρων κατά παράβαση του άρθρου 3 του ΠΔ 463/1978 (Α 96). Η καθαριότητα στους ανωτέρω κλωβούς κρίθηκε ικανοποιητική.

3 Υπήρχαν οκτώ ξεχωριστά οικήματα κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα, καθένα από τα οποία έφερε αύλειο χώρο. Μέσα σε κάθε ένα από αυτά τα οικήματα υπήρχαν ομάδες των 10-12 σκύλων χωρίς ατομικά διαμερίσματα και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την κατάκλισή τους (η κατάκλιση των σκύλων γινόταν στο τσιμέντο). Τα σκυλιά είχαν ελεύθερη πρόσβαση στον αύλειο χώρο του κάθε οικήματος. Σ' έναν διάδρομο, μεταξύ των οικημάτων αυτών, διαβιούσαν περίπου 8 σκυλιά για τα οποία υπήρχαν μισοκατεστραμμένα ατομικά πλαστικά κλουβιά. Τέλος, σε άλλο αύλειο χώρο υπήρχαν άλλα 5 σκυλιά χωρίς να μπορούμε να διαπιστώσουμε την ύπαρξη έστω και πρόχειρων ατομικών καταλυμάτων. Η καθαριότητα των ανωτέρω χώρων κρίθηκε ικανοποιητική, παρόλο που συνολικά η διαβίωση των ζώων παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 2 του ΠΔ 463/1978.

4 Υπήρχε χώρος κλεισμένος περιμετρικά από συρματόπλεγμα ο οποίος φιλοξενούσε γάτες. Μέσα στον χώρο αυτό υπήρχαν κλουβιά καθώς και υλικά απασχόλησης.

5 Δεν υπήρχε χώρος για τα ασθενή σκυλιά. Ετσι σκυλιά τα οποία ενδεχομένως να έπασχαν από μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα, π.χ. λεϊσμανίαση, ενώ θα έπρεπε να διαβιούν απομονωμένα συγχρωτίζονταν με τα υπόλοιπα.

6 Υπήρχε ιδιαίτερος χώρος μέσα στον οποίο υπήρχαν αποθηκευμένες ζωοτροφές, ο οποίος όμως δεν ήταν ιδιαίτερα καθαρός λόγω της ύπαρξης πολλών άχρηστων και άσχετων αντικειμένων καθώς και της εύκολης πρόσβασης των ελεύθερων σκυλιών.

7 Υπήρχαν χώροι κλειστοί για τους οποίους η χρήση δεν ήταν γνωστή στους παριστάμενους υπαλλήλους, ενώ δεν μπορέσαμε να έχουμε πρόσβαση σ' αυτούς. Πρόσβαση επίσης δεν μπορέσαμε να έχουμε σε κανένα αρχείο της εγκατάστασης, όπως βιβλιάρια υγείας των ζώων, βιβλίο εντομοκτονιών – μυοκτονιών, βιβλίο απολυμάνσεων κ.λπ.

8 Τέλος, σε ερώτηση που απευθύναμε στον κο Μωραΐτη σχετικά με την παρουσία κτηνίατρου στην εγκατάσταση, η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι δεν έχει δει ποτέ κτηνίατρο κατά τη διάρκεια της βάρδιάς του. Επίσης για τον αριθμό των συνολικά διαβιούντων ζώων στην εγκατάσταση μας δηλώθηκε ότι ήταν περίπου εκατόν εβδομήντα (170) σκυλιά».

Οι κτηνίατροι

Γεώργιος Οικονομόπουλος, Ιωάννης Δήμας

● Από το Τμήμα Κτηνιατρικής Αντίληψης της Περιφέρειας Αττικής στάλθηκε στον Δήμο Αθηναίων το εξής «ραβασάκι» (21/10/2013):

«Σας διαβιβάζουμε έκθεση αυτοψίας κτηνιάτρων της υπηρεσίας μας, προς ενημέρωσή σας και περαιτέρω δικές σας ενέργειες σχετικά με το ενδιαίτημα ζώων ιδιοκτησίας σας, στην περιοχή Καλογήρου Μελίσσια στα Μέγαρα Δυτικής Αττικής. Παρακαλούμε όπως προβείτε στην άμεση παύση της λειτουργίας του με ταυτόχρονη απομάκρυνση όλου του ζωικού πληθυσμού προς νομίμως λειτουργούντα ενδιαιτήματα. Η επαναλειτουργία της συγκεκριμένης εγκατάστασης απαιτεί όλες τις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες, όπως αυτές ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία και φυσικά την αδειοδότησή της».
 Ο προϊστάμενος της Δ/νσης Απόστολος Τσιαμας

Tι είπε ο κ. Γ. Καμίνης τότε για το κλείσιμο του καταφυγίου του Δήμου Αθηναίων ; 
Μετά τη δημοσίευση του dogw0rld.blogspot.gr σχετικά με το κλείσιμο του καταφυγίου του Δήμου Αθηναίων, ο Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων, δίνει την δική του απάντηση, η οποία φυσικά δεν έπεισε κανέναν, εκ του αποτελέσματος μέχρι και σήμερα : "Τις τελευταίες μέρες έχω δεχτεί πολλές ερωτήσεις για το θέμα του κλεισίματος του καταφυγίου αδέσποτων ζώων. Καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα καταφύγια ζώων συντροφιάς καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έχω επικοινωνήσει με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιαυτάρη, ζητώντας του να προχωρήσει σε τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ για τα δημοτικά καταφύγια, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν περισσότεροι αδέσποτοι σκύλοι, με όρους που δεν θα επηρεάζουν την ευζωία τους. Ο Δήμος Αθηναίων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτήν την τροποποίηση, καθώς έχει δεχτεί δωρεά χώρου και εγκαταστάσεων για να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγιο και η συγκεκριμένη υποδομή έχει διαμορφωθεί εξ αρχής έτσι ώστε τα ζώα να συμβιώνουν ομαδικά. Για αυτούς τους και με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των καταγεγραμμένων αδέσποτων σκύλων στην Αθήνας (μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί, σημανθεί και στειρωθεί 5.000 αδέσποτοι σκύλοι) έχουμε ζητήσει το αίτημά μας να ικανοποιηθεί επειγόντως για να μην υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία του καταφυγίου. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που συνάντησε ο Δήμος με το χώρο που του παραχωρήθηκε ως δωρεά, δεν μπορεί να υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι δεν κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να λειτουργήσει το καταφύγιο όσο πιο σύντομα αλλά και όσο πιο ουσιαστικά γίνεται."

Δεν υπάρχουν σχόλια: