Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014

Φιλόζωοι καταγγέλουν το καρναβάλι Τυνάβου για κακοποίηση ζώων

Για κακοποίηση ζώων κατά την διάρκεια του καρναβαλιού, εγκαλεί τον Δήμο Τυρνάβου φιλοζωικό σωματείο το οποίο επιφυλάσσεται να ενημερώσει και τις αρμόδιες αρχές για το θέμα επικαλούμενο την σχετική νομοθεσία. Συγκεκριμένα οι «Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας», με σχετική επιστολή τους προς τον δήμαρχο Τυρνάβου, Νικόλαο Μαλάκο, αναφέρονται σε περιστατικό, που συνέβη την Κυριακή στην καρναβαλική παρέλαση σύμφωνα με το οποίο: σε ένα από τα άρματα, το οποίο ...
είχε τον τίτλο «φορολογημένα κοτέτσια» υπήρχε και μία κλούβα μέσα στην οποία ήταν μερικές κότες. Κατά την εξέλιξη της παρέλασης όμως οι καρναβαλιστές του άρματος έβγαλαν τις κότες από το κλουβί και τις πέταξαν στον κόσμο με αποτέλεσμα μέσα στην κοσμοπλημμύρα τα ζώα να τσαλαπατηθούν και να βρουν φριχτό θάνατο. Οι «Αδέσποτοι Εθελοντές» επικαλούμενοι και τις διατάξεις του ν. 4039/ 2012 αρ. 12 περί «απαγόρευσης χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες» (παραβίαση της παρ. 2 του άρθρου εγείρει πρόστιμο έως και 20.000 ευρώ για κάθε χρησιμοποιούμενο ζώο) καθώς και τις αντίστοιχες σχετικές με κακοποίηση του ίδιου νόμου (αρ. 16, παραβίαση των παρ. α' και β΄ εγείρει πρόστιμο έως 30.000 ευρώ ομοίως για κάθε χρησιμοποιούμενο ζώο), αλλά και την νομική ιδιότητα του ιδίου του δημάρχου, ζητούν επίσημη απάντηση για το συμβάν από τον Δήμο. Υπογραμμίζουν δε ότι πρόκειται για σαφή παραβίαση του νόμου και κάνουν γνωστή την πρόθεση τους να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές, αναμένοντας να λάβουν άμεση και έγγραφη απάντηση στα ερωτήματα που θέτουν. 
Eleftheria.gr

 Το Δελτίο Τύπο της ΠΦΠΟ 
 Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τα γεγονότα στο "Κανιβάλ" του Δήμου Τυρνάβου , όπου βασανίστηκαν έως θανάτου πουλερικά από νεαρούς μετέχοντες σε αυτό. Χωρίς καμία ηθική αναστολή - το κέφι , το νεαρό της ηλικίας και το αλκοόλ ουδόλως τα απενοχοποιεί- τα άτομα αυτά άσκησαν τα πιο κτηνώδη ένστικτά τους πάνω σε ανυπεράσπιστα έμβια , διασκεδάζοντας με τα βασανιστήριά τους. Αν ποτέ συναισθανθούν τι πόνο προκάλεσαν , ας προσπαθήσουν να έλθουν έστω και για λίγο στην θέση αυτών των εμβίων (θεωρία της ενσυναίσθησης) , που είναι απολύτως συναισθανόμενα και νοήμονα πλάσματα. Έχει αποδειχτεί τόσο στην επιστήμη της εγκληματολογίας όσο και της ψυχολογίας ότι τα άτομα αυτά πολύ εύκολα μπορούν να περάσουν από το στάδιο της κακοποίησης ζώων σε αυτό της κακοποίησης ανθρώπων. Η Ομοσπονδία ενημερώθηκε αμέσως και μέσω του μέλους μας Φιλοζωικού Σωματείου Λάρισας Animal A.L. δια των νομικών της έδωσε το στίγμα των ενεργειών , ώστε να ανακαλυφθούν οι υπαίτιοι και οδηγηθούν στην δικαιοσύνη και επιβληθεί προς πάσα κατεύθυνση το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ που προβλέπεται για την περίπτωση αυτή στους νόμους 4039/12 και 4235/14. Καλούμε αφενός μεν τις αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς παλινωδίες στα νόμιμα κατά παντός υπευθύνου και ιδίως κατά των διοργανωτών του Καρναβαλιού και των ατόμων που προέβησαν σε αυτή την πράξη αφετέρου δε τους γονείς και δάσκαλους να προβληματιστούν έντονα γι αυτή την τόσο σκληρή παραβατική συμπεριφορά των νεαρών. Τα δε αποδεικτικό υλικό που κυκλοφορεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως από τις διωκτικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: