Σελίδες

Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2013

Αθλια κατάσταση στο «Πάρκο- Ζωολογικός Κήπος» του Δήμου Επανομής

Ανοικτή επιστολή της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας προς το δήμο Επανομής

Κύριε Δήμαρχε,
Ενημερωθήκαμε ως Ομοσπονδία για την άθλια κατάσταση η οποία επικρατεί στο κατ ευφημισμό «Πάρκο- Ζωολογικός Κήπος» του Δήμου σας στην περιοχή της Ασπροβάλτας. Μέσα στο χώρο αυτό ...


διαβιούν 3 άλογα, ένα ελάφι, πάπιες , χήνες, όρνιθες , σκυλιά και γατιά.

Παραθέτουμε στο τέλος της επιστολής μας  μέρος της καταγγελίας την οποία έχουμε λάβει, όπου περιγράφονται  συνθήκες  διαβίωσης των ζώων  τριτοκοσμικές.

Επειδή τα ζώα  αυτά συντηρούνται στην ζωή χάριν στις προσπάθειες εθελοντών Ελλήνων αλλά κυρίως αλλοδαπών , ο χώρος αυτός θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως « Πάρκο»  ή «Ζωολογικός Κήπος» και να παραμείνει χώρος πρασίνου  για τους δημότες σας.

Καταβάλλονται  προσπάθειες να βρεθούν οι  σωστοί  χώροι  , ώστε τα ζώα να ευζωούν και όχι να αργοπεθαίνουν και ελπίζουμε  ότι θα συμφωνήσετε  με την πρότασή μας για την χρήση του  Πάρκου σας  ως χώρο αποκλειστικά πρασίνου.

Μέχρι εξευρέσεως λύσης για τα ζώα ο Δήμος υποχρεούται να παράσχει  κάθε δυνατή βοήθεια προς τα ζώα και να βελτιώσει  άμεσα  τις συνθήκες ζωής τους.

Χωρίς καμία  διάθεση αντιδικίας μαζί σας,  σας ενημερώνουμε ότι σε αντίθετη  περίπτωση  θα  προσφύγουμε στην ελληνική  δικαιοσύνη  κατά παντός  υπευθύνου  βάσει του νόμου 4039/12 και ιδιαίτερα τα άρθρα του που αφορούν σε κακοποίηση ζώων καθώς και σε ενημέρωση των αρμοδίων  υπηρεσιών  της Ε.Ε.

 

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Η Πρόεδρος                  Η Αντιπρόεδρος                 Η Γραμματέας

Α. ΜπομπολάκηΜάριζα Χριστοδούλου      Μαρία Χουστουλάκη

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ

 « Η απάντηση είναι ότι  το καλοκαίρι ο Δήμος έφερε μετά από μία εβδομάδα κριθάρι-σιτάρι και πίτουρα.Ούτε τροφή για τα κουνέλια, ούτε για τις νεροχελώνες, ούτε λίγο άχυρο και τριφύλλι για τα ταλαίπωρα τα άλογα, ούτε καραμέλα για το έρημο το ελαφάκι .

….  χωρίς καν να λαμβάνει υπ'όψιν τις ανάγκες των ζώων που υπάρχουν στο πάρκο και αυτό επαναλαμβάνεται τα τελευταία 3 χρόνια.

…….την ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΗ κατάσταση στην οποία βρίσκεται το συγκεκριμένο ''Πάρκο'' και κυρίως οι ένοικοι του. Η παρούσα διοίκηση του κ.Γαλαμάτη, που σημειωτέον είναι

και κτηνίατρος(!) και θα περιμέναμε να έχει μία αυξημένη ευαισθησία για την ευημερία των ζώων, είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΙΚΑΝΗ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΗ απέναντι στα προβλήματα που υπάρχουν. Ειλικρινά δεν ξέρω

από που να ξεκινήσω. Το γεγονός του ό,τι τα ζώα που βρίσκονται στο πάρκο δεν έχουν πεθάνει ακόμα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην εθελοντική εργασία και στην χωρίς τελειωμό οικονομική συνεισφορά που προσφέρουν απλόχερα ο φύλακας του πάρκου, ο οποίος σημειωτέον έχει να πληρωθεί τρία (!) χρόνια και  2-3 άνθρωποι ακόμη.. Το πάρκο έχει αρκετά μεγάλη επισκεψιμότητακατα την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού τόσο από Έλληνες όσο και από αλλοδαπούς επισκέπτες οι οποίοι έρχονται με τα παιδιά τους για βόλτα και γνωριμία με τα ζώα. Το Πάσχα δεν είχε κουρευτεί το γκαζόν λόγω του ότι το μηχάνημα που υπήρχε στο πάρκο δεν είχε βενζίνη!! Η λίμνη στην οποία φιλοξενούνται οι χήνες και οι πάπιες έχει μόνιμη διαρροή με αποτέλεσμα η στάθμη του νερού να πέσει τόσο πολύ που τα ζώα να μην μπορούν πλέον να μπουν στο νερό, ενώ από την ανύπαρκτη συντήρηση έχει χαλάσει η βάνα που ελέγχει την ανακύκλωση του νερού, για την οποία έχουν έρθει αμέτρητες φορές και έφυγαν άλλες τόσες άπραγοι. Οι χώροι υγιεινής

βρίσκονται σε ΑΘΛΙΑ και παρατημένη κατάσταση, αν και έχουν ανακαινιστεί τα προηγούμενα χρόνια.Οι περιφράξεις είναι ο Θεός να μας φυλάει .   Δυστυχώς έχουν αποβιώσει αρκετά ζώα λόγω έλλειψης ιατρικής φροντίδας και υποσιτισμού. Αυτό όμως που προκαλεί οργή και αναστάτωση είναι το ότι πριν από τέσσερεις περίπου μήνες, ο Δήμος έφερε από δωρεά στο πάρκο δύο παγώνια τα οποία μέσα σε μία εβδομάδα έγιναν γεύμαμιας αλεπούς. Πλήρης έλλειψη οργάνωσης και ευαισθησίας από έναν Δήμο ο οποίος έχει την τύχη να έχει 3 εθελοντές που ασχολούνται συνέχεια με τα ζώα και που σνομπάρει συνέχεια την λειτουργία του πάρκου, όπως και η ίδια ακούσατε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. Αυτή η αδιαφορία τα τελευταία τρία χρόνια κόστισε τη ζωή αρκετών ζώων, όπως των δύο ελαφιών, δύο γαϊδουριώναπο τα οποία το ένα ήταν λευκό, ενός αλόγου, φασιανών, κουνελιών .....

   Χρειαζόμαστε την συμβολή όσων περισσοτέρων γίνεται ώστε τα ζώα για τα οποία η σημερινή διοίκηση του Δήμου ΔΕΝ θέλει να βρίσκονται στο πάρκο να παραμείνουν εκεί και να σιτίζονται όπως πρέπει μέχρι και να βρεθεί κάποιο ίδρυμα ή χώρος για να μεταφερθούν εκεί. Ελπίζουμε στην βοήθεια σας για να γίνει γνωστό το πρόβλημα των ζώων του πάρκου και να αποφύγουμε στο μέλλον να βλέπουμε νεροχελώνες να κολυμπάνε σε ταψιά από αλουμίνιο 3-4 εκατοστών βάθους. Είναι θλιβερό και απαράδεκτο θέαμα.»

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: