Σελίδες

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Υποχρεωτικός εμβολιασμός σκύλων και γάτων μετά το δεύτερο κρούσμα λύσσας σε αλεπού!

Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των σκύλων και γάτων ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά και το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα λύσσας σε κόκκινη αλεπού, στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας του Δήμου Ωραιοκάστρου. Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγάλος για ανθρώπους, κατοικίδια, παραγωγικά αλλά και άγρια ζώα. Το περιστατικό σήμανε συναγερμό στο τμήμα κτηνιατρικής της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της ...
Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, καθώς η εστία εμφάνισης της λύσσας εντοπίστηκε σε περιοχή με πολλές κτηνοτροφικές μονάδες που διατηρούν και ποιμενικούς σκύλους. «Στην ως άνω περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων, κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός κόκκινων αλεπούδων. Η κόκκινη αλεπού θεωρείται δεξαμενή του ιού της λύσσας και, ως εκ τούτου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης του νοσήματος σε σκύλους, γάτες, άγρια ζώα, παραγωγικά ζώα και ανθρώπους», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το κρούσμα επιβεβαιώθηκε προχτές, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, από το εργαστήριο αναφοράς λύσσας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόκειται για το 29ο σε όλη τη χώρα.
Τα μέτρα
Για την αποτροπή της πιθανότητας μετάδοσης του ιού, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιβάλλει προληπτικά τα εξής μέτρα: 1. Υποχρεωτικός εμβολιασμός των κατοικίδιων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες), με ιδιαίτερη έμφαση στους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με μολυσμένες αλεπούδες. 2. Οποιαδήποτε μετακίνηση παραγωγικών ζώων θα γίνεται κατόπιν έγκρισης της τοπικής κτηνιατρικής υπηρεσίας. 3. Οι μετακινήσεις των κατοικίδιων σαρκοφάγων άνω των τριών μηνών από και προς τη ζώνη 50 χιλιομέτρων γύρω από την εστία της λύσσας επιτρέπονται μόνον εφόσον τα ζώα είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας πριν την μετακίνηση τους. Στις περιπτώσεις που εντοπιστούν νεκρά άγρια ζώα (αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια κτλ.) να ειδοποιείται άμεσα η τοπική κτηνιατρική υπηρεσία για την περισυλλογή τους. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που εντοπιστούν άγρια ή κατοικίδια ζώα με μη φυσιολογική συμπεριφορά. Δολώματα για εμβολιασμό αλεπούδων Στο μεταξύ, από την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου μέχρι την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα διενεργήσει στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Δράμας εναέρια ρίψη εμβολιακών δολωμάτων με αεροπλάνα και ελικόπτερα για τον εμβολιασμό των αλεπούδων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα εμβόλια περιέχουν ζωντανό ιό, έχουν τη μορφή μπισκότου, χρώματος λαδί-καφέ και οσμής ψαριού και η ρίψη τους θα γίνει εκτός κατοικημένων αστικών και περιαστικών περιοχών, μεγάλων οδικών δικτύων, λιμνών κλπ. Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων απαγορεύεται να τα ακουμπήσει άνθρωπος, να τα πατήσει και να έρθει σε οποιαδήποτε επαφή μ΄ αυτά. Σε περίπτωση εντοπισμού τους σε κατοικημένη περιοχή, οι πολίτες καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.
agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: