Σελίδες

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

Στο αυτόφωρο όσοι κακοποιούν τα ζώα

Διευκρινήσεις για τον 4039/2012 προς τις κατά τόπους εισαγγελίες

Εγκύκλιο σε όλες τις Εισαγγελίες της χώρας απέστειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Ρούσσος Παπαδάκης, για την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας ως προς την προστασία των ζώων, που προβλέπει αυτόφωρο για όσους τα βασανίζουν. Τα σημαντικότερα σημεία της εγκυκλίου είναι :
1. Η διευκρίνιση ότι η αστυνομία είναι καθ ύλην όργανο για τις κακοποιήσεις, που δεν υπάρχει μέσα στον 4039. Υπήρχαν περιπτώσεις αστυνομικών που αρνούντο να επιληφθούν υποθέσεων κακοποίησης ζώων και τα παρέπεμπαν στην δημοτική αστυνομία 2.Η σημαντικότατη διευκρίνιση της έννοιας της παθητικής κακοποίησης των ζώων, κάτι το οποίο αγνοούν εισαγγελείς και αστυνομικοί και ενδεικτικά αναφέρει μερικές από αυτές. 3.Η υποχρέωση αστυνομίας για την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας και της αυτεπάγγελτης δίωξης και για την ενεργητική και την παθητική κακοποίηση, καθώς και η μη καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ. 4. Η σίτιση από κάθε πολίτη των αδέσποτων ζώων 5.Η υποχρέωση των εισαγγελέων για παρέμβαση στα κυνοκομεία, κάτι το οποίο δεν έκανε μέχρι τώρα μεγάλος αριθμός εισαγγελέων καθώς και η υποχρέωσή τους για προσωρινή, ή και οριστική αφαίρεση των κακοποιημένων ζώων καθώς και η εντολή μη επαναπόκτησης ζώων. 6..Η υποχρέωση των ανακριτικών αρχών να διεξάγουν έρευνα πριν την αποστολή της δικογραφίας στις εισαγγελίες και τέλος 7. Η δυνατότητα άρσης του απορρήτου σε περιπτώσεις κακοποίησης των ζώων .
Η εγκύκλιος έγινε με τη συνεργασία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας μετά την Ημερίδα με θέμα «Τα παρεμπίπτοντα ζητήματα του δικαιϊκού μας συστήματος απέναντι στις κοινοτικές οδηγίες, την εφαρμογή τους και την ευρύτερη κοινωνική αποδοχή» που διεξήχθη στις 18/2, σε συνεργασία των δύο Φορέων , της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και της Ομοσπονδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: