Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Eρώτηση των βουλευτών Γ.Δημαρά και Γ.Αβραμίδη για τις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ με σκοπό την προστασία των αδέσποτων

Τη μη καταβολή των προβλεπόμενων εκ του νόμου επιχορηγήσεων του ΥΠΑΑΤ προς τους ΟΤΑ, εδώ και 3 έτη, για την ορθολογική διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στηλιτεύουν σε ερώτησή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β΄Αθήνας Γιάννης Δημαράς (Πρόεδρος του Άρματος Πολιτών) και Α΄Θεσσαλονίκης Γαβριήλ Αβραμίδης. Με αφορμή τη διαμαρτυρία της ΠΕΣΥΔΑΠ και του ΔΙΚΕΠΑΖ για χρέη και οικονομική δυσπραγία, οι δύο βουλευτές ζητούν την απεμπλοκή της διαδικασίας καταβολής των εν λόγω κονδυλίων στους φορείς μέριμνας των ζώων. Επίσης ερωτούν τον Υπουργό τί θα πράξει το ΥΠΑΑΤ για το σοβαρό θέμα της παιδείας των πολιτών σε σχέση με την προστασία των ζώων. Ακολουθεί η ερώτηση :
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ ΚΑΙ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΘΕΜΑ: «Επιχορήγηση του ΔΙΚΕΠΑΖ για την ορθολογική διαχείριση των αδέσποτων ζώων»
Κύριε Υπουργέ,
Τον κίνδυνο βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν ως γνωστόν αρκετοί φορείς περίθαλψης αδέσποτων ζώων των ΟΤΑ, οι οποίοι καταγγέλλουν άρνηση καταβολής της προβλεπόμενης από το Νόμο επιχορήγησης εκ μέρους της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, εδώ και 3 έτη, για τη σωστή μέριμνα και την ορθολογική διαχείριση των ζώων. Ένας από αυτούς τους φορείς είναι το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) που αποτελεί υπηρεσία του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας - Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και αδυνατεί να αντιμετωπίσει την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Είναι αυτονόητο ότι αποτελεί πολιτική υποχρέωση, πολιτιστικό και κοινωνικό καθήκον όλων μας, ακόμη και αυτή τη δύσκολη εποχή, να προστατέψουμε τους συγκατοίκους μας, τα ζώα συντροφιάς. Δεδομένου ότι η κρατική αναλγησία και η ανευθυνότητα αρμόδιων φορέων και πολιτών, παράλληλα με την έλλειψη παιδείας και εντατικής ενημέρωσης των πολιτών, έχουν διογκώσει το πρόβλημα της πληθώρας αδέσποτων ζώων στη χώρα μας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: *Τι προτίθεστε να κάνετε για την αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική σήμανσή τους, όπως αρμόζει σε μία ευνομούμενη πολιτεία ; *Πότε θα απεμπλακεί η διαδικασία υλοποίησης της εκ του Νόμου βασικής υποχρέωσης της κεντρικής διοίκησης του ΥΠΑΑΤ για την επιχορήγηση δράσεων περίθαλψης αδέσποτων ζώων στους φορείς που οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο; Έχει διατεθεί το εν λόγω κονδύλι ως έπρεπε, σε περίπτωση που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό σε συγκεκριμένο ΚΑΕ; *Θα εκταμιευτεί άμεσα στον ΠΕΣΥΔΑΠ - ο οποίος παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης αδέσποτων ζώων σε 18 Καλλικρατικούς Δήμους - και σε όσους φορείς καθίσταται απολύτως αναγκαίο η επιχορήγηση των δαπανών του 2010 και θα διασφαλιστεί παράλληλα και η έγκαιρη εκταμίευση της επιχορήγησης του 2011, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις στοήδη υπάρχον πρόβλημα; *Με ποιο τρόπο θα συμβάλλετε, ως επίσημος κρατικός φορέας, στο θέμα της παιδείας και της ενημέρωσης των πολιτών για την προστασία των ζώων, στο έργο των απαραίτητων στειρώσεωνγια την αποφυγή περισσότερων αδέσποτων αλλά και της παροχής των απαιτούμενων τροφών και φαρμάκων στους χώρους περίθαλψής τους;

Στο μεταξύ, εντείνονται οι επαφές που πραγματοποιούν οι εκπρόσωποι του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας - Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.) προκειμένου να υπάρξει οριστική λύση στο κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης των Ο.Τ.Α. για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Μετά από σειρά συναντήσεων με τον αντιπροέδρο της Βουλής, Γιάννη Τραγάκη, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Δημήτρη Καλογερόπουλο, την Τρίτη 23 Οκτωβρίου αντιπροσωπεία του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμο Χαρακόπουλο. Στην αναλυτική και ειλικρινή συζήτηση, που εκτυλίχθηκε στο γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν στη σχέση Κεντρικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την υποστήριξη δράσεων φροντίδας και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: