Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012

4 Οκτωβρίου. Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

 


Είναι επέτειοι που κάθε χρόνο μας υπενθυμίζουν τη στοιχειώδη και αυτονόητη ανθρώπινη υποχρέωση της αγάπης και της προστασίας στα ζώα, στους συγκατοίκους μας, αλλά και το σεβασμό στα δικαιώματά τους. Επέτειοι για να αναφέρουμε συνάμα και τη σκληρή πραγματικότητα των πολλαπλών κακοποιήσεων σε δισεκατομμύρια ζώα διεθνώς, στο όνομα της επιστήμης, της διασκέδασης, της διατροφής αλλά και της ... διαστροφής , της ένδυσης , της αναλγησίας και όλων των συνηθειών των καταναλωτικών σημερινών ανθρώπων.
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων από...
περιβαλλοντιστές στην Φλωρεντία, για την ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στα ζώα. Δεν περιορίζεται σε καμία εθνικότητα, θρησκεία, πολιτική πεποίθηση ή ιδεολογία.

 2 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για τα Παραγωγικά Ζώα


Περίπου 70 δισεκατομμύρια παραγωγικά ζώα βασανίζονται και θανατώνονται κάθε χρόνο χάρη στις γευστικές απολαύσεις του ανθρώπινου είδους. Επίσης, δισεκατομμύρια παραγωγικά ζώα ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες , στιβαγμένα, βρώμικα , σε κλουβιά, χωρίς να απολαύσουν όσα η φύση τους προσφέρει.

Ας πάμε στη σκληρή πραγματικότητα και τα θλιβερά στοιχεία.

Εκτιμάται ότι 13 εκατομμύρια ζώα βασανίζονται και σκοτώνονται κάθε χρόνο στα Ευρωπαϊκά εργαστήρια και πάνω από 25 εκατομμύρια σπονδυλωτά ζώα χρησιμοποιούνται σε πειράματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των πιθήκων, χιμπατζήδων, ενώ χρησιμοποιούνται σκύλοι, γάτες, κουνέλια, ποντίκια, πουλιά, ζώα αγροκτήματος και άλλα. Μετά την ολοκλήρωση των πειραμάτων, ουσιαστικά όλα τα ζώα, που έχουν επιζήσει της έρευνας, σκοτώνονται.


  70 δισεκατομμύρια ζώα κακοποιούνται κάθε χρόνο

Είναι γνωστά και δημοσιευμένα αυτά τα λυπηρά στοιχεία των τελευταίων ετών για τα ζώα που σκοτώνονται καθημερινά και βασανίζονται σε όλο τον κόσμο.
Ζώα για την τροφή μας 10 δισ., 27 εκατ. και 19.000
Κάθε χρόνο 10 δισεκατομμύρια ζώα εκτροφής σφάζονται για τροφή στις ΗΠΑ, 27 εκατομμύρια κάθε μέρα και 19.000 κάθε λεπτό. 50 δισ. και 1.680 Παγκοσμίως η ετήσια σφαγή ζώων ξεπερνά τα 50 δισ. ζώα, κάθε λεπτό 1.680 σφάζονται για την τροφή μας, τα περισσότερα θανατώνονται σχεδόν μόλις ενηλικιωθούν ή και... μικρότερα, ενώ τα ταχείας εκτροφής κοτόπουλα σε άθλια πτηνοτροφεία σφάζονται σε ηλικία 6-7 μόλις εβδομάδων. 250 εκατ. αρσενικά κοτόπουλα. Η βιομηχανία αυγών στις ΗΠΑ θανατώνει ζωντανά 250 εκατ. αρσενικά κοτόπουλα επειδή δεν παράγουν αυγά και συνεπώς θεωρούνται άχρηστα. 5,5 εκατ. βοοειδή σε ολοκαύτωμα 4,5 εκατ. βοοειδών στην Ευρώπη και 1 εκατ. στις ΗΠΑ ετησίως γεννιούνται για να αποσπαστούν από τις μητέρες τους 1-2 ημέρες μετά τη γέννησή τους, ενώ θα έπρεπε κανονικά να θηλάζουν 6-12 μήνες. Το γάλα πηγαίνει στις γαλακτοκομικές βιομηχανίες για να πωληθεί στους ανθρώπους, ενώ το μοσχαράκι σιτίζεται με βιομηχανοποιημένο γάλα και αφύσικο τρόπο, περιορισμένο και δυστυχισμένο, πριν δώσει το κρέας και ό,τι άλλο έχει για να εκμεταλλευτεί ο άνθρωπος.
  •Πειραματόζωα 25 με 100 εκατομμύρια
Περισσότερα από 25 εκατ. σπονδυλωτά ζώα χρησιμοποιούνται για πειράματα στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων μαϊμούδων, χιμπατζήδων, σκύλων, γατιών, κουνελιών, ποντικιών, πουλιών, παραγωγικών και άλλων έμβιων όντων. Μετά το πέρας του πειραματισμού και της απερίγραπτης καθημερινής εξαθλίωσης και βασανισμού τους, όσα επιβιώνουν των πειραμάτων θανατώνονται. Εάν συμπεριλάβουμε και τα μη σπονδυλωτά ζώα, ο αριθμός αυξάνεται σε 100 εκατομμύρια. Παρά τα όσα υποφέρουν τα ζώα των πειραμάτων στο όνομα της ασφάλειας του ανθρώπου, το 2002 περισσότερα από 50 φάρμακα αποσύρθηκαν από την αγορά ως ακατάλληλα, επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό ή και θανατηφόρα. Ο FDA ανακοίνωσε το 2006 ότι 92% των φαρμάκων που πέρασαν από τα πειραματικά εργαστήρια ζώων απέτυχαν σε κλινικά ανθρώπινες δοκιμές.
  •Ζώα συντροφιάς (Σκύλοι - Γάτες)
Στην Ευρώπη
Κάθε χρόνο 6 με 8 εκατ. σκύλοι και γάτες οδηγούνται σε καταφύγια στην Ευρώπη, εκ των οποίων 3-4 εκατ. ευθανατώνονται λόγω μη υιοθεσίας τους στο καθορισμένο διάστημα παραμονής τους.  Το 80% των κουταβιών που πωλούνται σε pet shops στις ΗΠΑ προέρχονται από εκτροφεία όπου άρρωστα και ταλαιπωρημένα θηλυκά σκυλιά ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και αναπαράγουν από 2-4 εκατ. κουτάβια ετησίως, για να ζήσουν στην ίδια αθλιότητα μέχρι να υιοθετηθούν και εφόσον εξασφαλίσουν καλούς ανάδοχους. Διαφορετικά ο βασανισμός και η εγκατάλειψη θα συνεχίζεται διά βίου, εφόσον τα στατιστικά διάσωσης ιδιόκτητων σκύλων και γατιών στην Ευρώπη από φιλοζωικές οργανώσεις ανέρχονται σε περίπου 2.500 ετησίως. Αυτό, φυσικά, εάν έχει καταγγελθεί η κακοποίηση.


•Ζώα για την ψυχαγωγία μας
100% βασανισμός ζώων στα τσίρκο
Δεν υπάρχει κανένα τσίρκο στο κόσμο όπου να μη διαπιστώθηκε από ελέγχους βασανισμός των ζώων, αφόρητη ταλαιπωρία, κακοποίηση κατά την εκπαίδευση, ανείπωτη εξαθλίωση κατά τις μεταφορές και τα ταξίδια κλεισμένα σε άθλια κλουβιά και trailers, νηστικά και διψασμένα.


•Γουνοφόρα
350.000 μωρά-φώκιες
Το 2006 περισσότερα από 350.000 μωρά-φώκιες εξοντώθηκαν βάναυσα με ρόπαλα στην ετήσια γιορτή κυνηγιού φώκιας στον Καναδά, εκ των οποίων το 98% ήταν μικρότερα των 3 μηνών, ενώ το 2001 αναφορές κτηνιάτρων έδειξαν ότι 42% από τις φώκιες που κυνηγήθηκαν γδάρθηκαν ζωντανές και έχοντας τις αισθήσεις τους. και 30 εκατ. ακόμα γουνοφόρα Μινκ, αλεπούδες, τσιντσιλά κ.λπ. θανατώνονται βίαια κάθε χρόνο σε εκτροφεία γούνας με μεθόδους όπως η ηλεκτροπληξία και η δηλητηρίαση. Κανένας ακόμα νόμος στις ΗΠΑ δεν έχει βάλει περιορισμούς και νόμους για την προστασία αυτών των ζώων. Σκύλοι-γάτες θυσία στο εμπόριο γούνας Πολλές επώνυμες εταιρείες ρούχων δηλώνουν στις ταμπέλες ότι η γούνα είναι ψεύτικη. Παρόλα αυτά η κινέζικη αγορά εξάγει 2 εκατ. γούνες σκύλων και γατιών ετησίως για τον σκοπό αυτό, με ζώα που περνάνε ανείπωτα βασανιστήρια και φρικαλέες μεθόδους γδαρσίματος της γούνας τους όταν είναι ακόμα ζωντανά. •Άγρια ζωή
  Κάθε χρόνο 3.000 γορίλες, 3.000 χιμπαντζήδες και χιλιάδες bonobos θανατώνονται βάναυσα στην Αφρική για το κρέας τους, με τις «ευλογίες» και την αρωγή της βιομηχανίας κρέατος στις περιοχές αυτές. Τα ορφανά στην πλειονότητά τους πεθαίνουν επίσης από έλλειψη τροφής και μητρικής φροντίδας. Το Αμερικάνικο Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης δηλώνει ότι αναγκάζεται να σκοτώσει ετησίως περίπου 2 εκατ. άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων και σπάνιων ειδών, με αίτημα των κυνηγών, αγελαδάρηδων κ.λπ., ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση χρησιμοποιεί την τακτική του πυροβολισμού, της δηλητηρίασης και της ζωντανής πυρπόλησης των ζώων προκειμένου να εξασφαλιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
•Θαλάσσια ζωή στο βωμό του κέρδους Δισεκατομμύρια είδη ψαριών σκοτώνονται ετησίως για να φάμε. Ψάρια των ωκεανών, των λιμνών, των θαλασσών. Πλάσματα που συλλαμβάνονται και εκτελούνται με απίστευτη βιαιότητα και αφόρητο βασανισμό. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται 100 εκατ. καρχαρίες, 300.000 φάλαινες, δελφίνια, 250.000 απειλούμενες με εξαφάνιση θαλάσσιες χελώνες και δεκάδες χιλιάδες πουλιά. Από το άθλιο ψάρεμα γαρίδας μέχρι την αχαλιναγώγητη αλίευση και θανάτωση θαλάσσιων ειδών που απειλούνται με αφανισμό ειδών, η αλιεία για το πιάτο μας αποτελεί επίσης μία από τις πλέον ανεξέλεγκτες και βασανιστικές μεθόδους εξόντωσης έμβιων ειδών, που απαιτεί σκεπτικισμό και δράση αποτροπής και απαγορεύσεων.
Πηγές http://news.change.org
  Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία

Οι 102 χώρες που ασκούν βαρβαρότητες στα ζώα http://animalspress.blogspot.gr/2011/01/102.html

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Άρθρο 1 Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης. Άρθρο 2 Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο. Άρθρο 3 Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου. Άρθρο 4 Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού. Άρθρο 5 Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη. Άρθρο 6 Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική. Άρθρο 7 Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική. Άρθρο 8 Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κ.λπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα, από άλλες υπάρχουσες τεχνικές. Άρθρο 9 Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας. Άρθρο 10 Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου. Άρθρο 11 Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή. Άρθρο 12 Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί γενοκτονία, έγκλημα απέναντι στο είδος. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία. Άρθρο 13 Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται Άρθρο 14 Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ' τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων - Παρίσι 1978

Τα ζώα έχουν τα ίδια δικαιώματα ύπαρξης και ελευθερίας με εμάς και δεν είναι παραγωγικές μηχανές ούτε καταναλωτικά είδη ούτε "σάκκοι του μποξ" για ... βίαιους ή ψυχοπαθείς. Οφείλουμε να τα προστατεύουμε και να συμβιώνουμε αρμονικά μαζί τους. Ας προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να το τηρούμε και κυρίως να το μεταδίδουμε .

Δεν υπάρχουν σχόλια: