Σελίδες

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Φάρμακο βασισμένο στα μανιτάρια μπορεί να βοηθήσει τους σκύλους να επιζήσουν από καρκίνο

Ο καρκίνος είναι μία από τις χειρότερες νόσους στον κόσμο και οι άνθρωποι ξεχνούν ενίοτε πως δεν είναι τα μοναδικά πλάσματα που αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της επώδυνης και συνήθως θανατηφόρου αυτής νόσου. Τα τετράποδα μέλη της οικογένειας, τα κατοικίδια, κινδυνεύουν από πολλούς τύπους καρκίνου , όπως οστών, δέρματος, στόματος, εντέρου, λεμφαδένων κ.ά. Όπως και εμείς, έτσι και τα κατοικίδια ζώα έχουν περιορισμένες επιλογές σε ό,τι αφορά...
στη θεραπεία του καρκίνου. Χειρουργεία, χημειοθεραπεία , ακτινοβολίες είναι οι πιό κοινές θεραπείες που , βάσει στατιστικών, σπάνια έχουν τα πλέον θετικά αποτελέσματα.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν ότι ένα αρχαίο φάρμακο βασισμένο στα μανιτάρια μπορεί να δώσει την καλύτερη δυνατή ευκαιρία επιβίωσης σε σκύλους με επιθετικό καρκίνο. Το συγκεκριμένο φάρμακο που δοκίμασαν επιστήμονες, ουσιαστικά είχε χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή Κινέζικη φαρμακευτική (Yunzhi mushroom) για περισσότερο από 2 αιώνες. Πιστεύεται ότι έχει μεγάλες θεραπευτικές δυνατότητες χάρη σε ένα συνθετικό , γνωστό ως polysaccharopeptide ή PSP. Δοκιμάστηκε σε 15 σκύλους ππου υπέφεραν από καρκίνο και τους χώρισαν σε 3 ομάδες , από 5,  δίνοντας διαφορετική δόση (25, 50, 100 mg την ημέρα). Οι επιστήμονες έπαιρναν αίμα σε μηνιαία βάση μετρώντας την εξέλιξη της νόσου και την επίδραση του φαρμάκου και τα αποτελέσματα ήταν περισσότερο από θετικά. "Σοκαριστήκαμε από τα θετικά αποτελέσματα στη νόσο και τη διάρκεια ζωής του σκύλου", είπε η Dorothy Cimino Brown, υπεύθυνη κλινικών μελετών και διευθύντρια του Κέντρου Κλινικών Κτηνιατρικών Ερευνών.
Η θεραπεία με PSP θα μπορούσε να έχει τεράστια εφαρμογή τόσο σε καρκινοπαθείς σκύλους όσο και σε ανθρώπους για την ποιότητα και το χρόνο της ζωής τους. Οι επιστήμονες είναι πολύ αισιόδοξοι, παρά το γεγονός ότι απαιτούνται ακόμη περισσότερες έρευνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: