Σελίδες

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Αντιμετωπίστε το υπερβολικό γάβγισμα του σκύλου σας

Τα σκυλιά γαβγίζουν για διάφορους λόγους. Η μόνη στιγμή που τα σκυλιά δεν γαβγίζουν για να επικοινωνήσουν, είναι όταν υποδηλώνουν υποτακτική συμπεριφορά. Παρόλο που το γάβγισμα είναι ένα χρήσιμο και φυσιολογικό μέσο επικοινωνίας, όταν είναι υπερβολικό, μπορεί να αποτελέσει ενόχληση. Το γάβγισμα για την παρεμπόδιση ανθρώπων να μπουν στην ιδιοκτησία του ιδιοκτήτη, είναι ...
καλό αν υπάρχει περιστασιακή είσοδος ανθρώπων στον κήπο, όχι όμως αν άνθρωποι περνάνε συνέχεια έξω από τον κήπο και ο σκύλος γαβγίζει σε όλους. Άλλα σκυλιά ανακαλύπτουν ότι το γάβγισμα κάνει τους ιδιοκτήτες τους να τους δώσουν την προσοχή τους, μόνο και μόνο φωνάζοντας «Πάψε!». Τελικά το σκυλί μπορεί να αναπτύξει μια φαντασίωση, και να γαβγίζει γενικά κι όχι για κάτι συγκεκριμένο, απλά και μόνο για να λάβει κάποια ανταπόκριση από το αφεντικό του. Ωστόσο, ο κύριος λόγος που μαθαίνουν τα σκυλιά να γαβγίζουν υπερβολικά σε οποιοδήποτε άτομο περάσει από την περιοχή τους, είναι το απλό γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους πάλι απομακρύνονται. Ο σκύλος δεν κατανοεί ότι δεν ήθελαν να μπουν μέσα στο χώρο του, απλά νομίζει ότι κατάφερε να τους τρέψει σε φυγή με επιτυχία. Υπάρχουν σκυλιά που με το γάβγισμα προσπαθούνε να φωνάξουν τους ιδιοκτήτες τους να ξανάρθουν σπίτι κι επειδή τελικά όντως αυτοί επιστρέφουν, τα σκυλιά νομίζουν πως το γάβγισμα έφερε αποτέλεσμα και γαβγίζουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την επόμενη φορά. Η αιτία αυτής της προβληματικής συμπεριφοράς συνήθως βρίσκεται στην υπερβολική κοντινή σχέση με τους ιδιοκτήτες τους, όταν αυτοί είναι σπίτι. Αυτό προκαλεί ανησυχία όταν αυτοί φεύγουν από το σπίτι, επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν χωρίς αυτούς. Πολλά ζευγάρια επίσης, πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά πού βρίσκεται ο σκύλος τους προτού αγκαλιαστούν ή φιληθούν. Αν τους παρακολουθεί ο σκύλος τους, η έκφραση τρυφερότητάς τους πιθανόν να διακοπεί γρήγορα από έναν εμφανώς ζηλιάρη σκύλο, που φωνάζει στο μάξιμουμ της φωνής του. Το ίδιο είδος γαβγίσματος που αναζητά την προσοχή, μπορεί να συμβεί αν ο ιδιοκτήτης μιλάει στο τηλέφωνο, βλέπει τηλεόραση ή είναι συγκεντρωμένος στην οδήγηση του αυτοκινήτου του.
Τι να κάνετε
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένας από τους απλούστερους τρόπους για να μάθετε στον σκύλο σας να μη γαβγίζει, είναι να τον μάθετε να γαβγίζει με εντολή σας. Πρώτα, βρείτε τρόπο να προκαλέσετε τον σκύλο σας να γαβγίσει. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι γαβγίζει από ενθουσιασμό όταν σας δει να κρατάτε στα χέρια σας το μπολ με το φαγητό του, ή μπορεί απλά να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ένα παιχνίδι. Το να δέσετε τον σκύλο σας, μπορεί επίσης, να προκαλέσει σύγχυση και να τον κάνει να γαβγίσει. Όταν, με λίγο τρυφερό πείραγμα, ο σκύλος σας γαβγίσει, επαινέστε τον και επαναλάβετε τη λέξη «Μίλα»! Αν κάνετε αρκετά συχνά την άσκηση αυτή, ο σκύλος σας θα συνδυάσει τη λέξη «μίλα» με την πράξη του γαβγίσματος και θα μπορείτε να τον κάνετε να γαβγίζει με την εντολή σας. Τότε, έρχεται το σημείο της άσκησης όπου θα του μάθετε τη λέξη «ησυχία» ή «σταμάτα» ενώ ο σκύλος σας γαβγίζει, και θα του δώσετε ένα παιχνίδι ή μια λιχουδιά. Αν επαναλάβετε την άσκηση συχνά, ο σκύλος σας θα συνδυάσει το σημείο που θα πρέπει να σιωπήσει με την παύση του γαβγίσματος και μια ανταμοιβή. Η ανταμοιβή είναι, φυσικά, το καλύτερο κίνητρο για τη συμπεριφορά, κι έτσι είναι σημαντικό να επαινείτε τον σκύλο ακριβώς τη στιγμή που κάνει το σωστό πράγμα κι όχι αργότερα. Αυτό σημαίνει να τον ανταμείβετε όταν σταματήσει το γάβγισμα, κι επίσης, όταν δεν γαβγίζει σε κάποια περίπτωση στην οποία κανονικά θα γάβγιζε. Όταν ο σκύλος σας παραμένει ξαπλωμένος ήσυχος και σας αφήνει να μιλάτε με τους επισκέπτες σας ανενόχλητοι, ή όταν οι γείτονές σας έρχονται σπίτι σας και ο σκύλος σας δεν γαβγίζει, μπορείτε να τον επαινέσετε και να τον ανταμείψετε, γεγονός που θα ενθαρρύνει τον σκύλο σας να παραμείνει ήσυχος και την επόμενη φορά.
emprosnet.gr /αναρτήθηκε από dogworld.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: