Σελίδες

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Η άγρια ζωή βρήκε... σπίτι !

Το δικό της καταφύγιο έχει από τις αρχές του περασμένου μήνα η σπάνια πανίδα της Κρήτης. Εδώ και λίγες εβδομάδες, στον νομό Ηρακλείου έχει ανοίξει τις πύλες του ένα ξεχωριστό κέντρο προστασίας ζώων, όπου σπάνια είδη πτηνών που απειλούνται με εξαφάνιση μπορούν να δέχονται ιατρική περίθαλψη. Το «νοσοκομείο» των άγριων ζώων είναι ...
αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών από κατοίκους και εθελοντές της Κρήτης και από το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) της Αίγινας. Το παράρτημα της Κρήτης θα βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το ΕΚΠΑΖ Αίγινας, το πρώτο κέντρο περίθαλψης αγρίων ζώων που λειτουργεί από το 1984.
Θεματικό πάρκο
Αιτία της επιλογής της Κρήτης για τη δημιουργία του παραρτήματος του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγριων Ζώων ήταν τα αμέτρητα περιστατικά τραυματισμένων άγριων ζώων που καταγράφονται κάθε χρόνο στο νησί, το οποίο εκτός από ενδημικά είδη αποτελεί σημαντικό «σταθμό» για δεκάδες είδη σπάνιων και αποδημητικών πτηνών. «Επιθυμία και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε -εκτός από ένα όμορφο σπίτι για τα άγρια ζώα- και ένα θεματικό πάρκο, το οποίο θα μπορούν να επισκεφθούν σχολεία, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες του νησιού», δηλώνει η πρόεδρος του ΕΚΠΑΖ Κρήτης, Γεωργία Στεφανάκη. Το κέντρο φιλοξενείται προσωρινά στην κτηνιατρική κλινική «Παρασύρη», έως ότου ολοκληρωθούν τα μικρά έργα που απαιτούνται, σε μια φάρμα έκτασης 65 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη του Ηρακλείου. Εκεί υπάρχουν ήδη εγκαταστάσεις ιππικής ακαδημίας, ιατρείο και στάβλοι, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα τοποθετηθούν και κλωβοί που θα φιλοξενήσουν τα ανάπηρα ζώα της περιοχής. Το πρώτο πτηνό που μεταφέρθηκε στην κλινική ήταν ένας σπάνιος νυχτοκόρακας (Nycticorax nycticorax) που εντοπίστηκε στην παραλία Κοκκίνι. «Το πανέμορφο πτηνό έχει υποστεί προσωρινή τύφλωση λόγω εγκεφαλικής αιμορραγίας που προκλήθηκε από βίαιο κτύπημα στο κρανίο, ενδεχομένως από πιθανή σύγκρουση ή πτώση. Στο κέντρο της Κρήτης βρίσκονται αυτή τη στιγμή 6 πτηνά, τα οποία είναι έτοιμα προς επανένταξη - γεράκια, βραχοκιρκίνεζα και νανόμπουφοι», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΕΚΠΑΖ Κρήτης. Η Κρήτη είναι απομονωμένη από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, γεγονός που αποτυπώνεται έντονα στη διαφορετική γενετική της πανίδας του νησιού. Το νησί φιλοξενεί πολλά και διαφορετικά οικοσυστήματα, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. «Η Κρήτη είναι πολύ σημαντική για την ορνιθοπανίδα της Ελλάδας και ιδιαίτερα όσον αφορά τα αρπακτικά πουλιά και συγκεκριμένα τον απειλούμενο γυπαετό και το όρνιο, καθώς από τα ελάχιστα απομείναντα ζευγάρια στην Ευρώπη φωλιάζουν στην Κρήτη λόγω της ελεύθερης κτηνοτροφίας.
Η προσπάθεια που ξεκινά από το Κέντρο Περίθαλψης είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την πανίδα του νησιού αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα», επισήμανε η υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Ελίνα Σαράντου.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: