Σελίδες

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Νομοθετική δυνατότητα και στους φιλόζωους πολίτες της Ε.Ε.

Από την 1η Απριλίου 2012, οι πολίτες της Ε.Ε. μπορούν ακόμα και να νομοθετούν. Μέσω του προγράμματος «Η Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών» [the European Citizens' Initiative (ECI)] επιτρέπεται σ’ ένα εκατομμύριο πολίτες από 7 τουλάχιστον μέλη κράτη να προτείνουν συγκεκριμένη νομοθετική αλλαγή ή νέα νομοθεσία στην ...

Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν).

Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο και διαφορετικό μιας και μέχρι σήμερα τη νομοθετική πρωτοβουλία την είχε μόνον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα πολιτικά ανεξάρτητο θεσμικό όργανο, του οποίου μια από τις πλέον σημαντικές δουλειές του είναι να προτείνει νόμους.

Στις 30 Μαρτίου 2012 η Κομισιόν συγκάλεσε ένα συνέδριο για να γιορτάσουν το γεγονός της νέας αυτής πρωτοβουλίας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Η Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών» είναι μεν ένα εξαιρετικό εργαλείο δημοκρατικής εισήγησης, προώθησης νόμων και νέων ιδεών, εξαιρετικά δύσκολο δε στην διεκπεραίωσή της μιας και απαιτείται δυναμικός, διακρατικός και πολυεπίπεδος συντονισμός.

Όμως μια τέτοια δυνατότητα θα πρέπει να κοινοποιηθεί ευρέως για να γίνει γνωστή «Η Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών» και για να ενημερωθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για τη φιλοζωία και την εν γένει προστασία της φύσης ώστε να συντονιστούν να δουν πώς θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το διακρατικό νομοθετικό εργαλείο.

Για να μάθετε περισσότερα και το πώς λειτουργεί «Η Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών» πατήστε εδώ.


zoosos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: