Σελίδες

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Αδίστακτοι φονιάδες σκοτώνουν σπάνια θαλάσσια ζώα στην Κρήτη

Απίστευτο περιβαλλοντικό έγκλημα στη Σητεία, με τους ασυνείδητους να σκοτώνουν χελώνες και φώκιες, χωρίς να σκέφτονται τις δυσάρεστες επιπτώσεις για το οικοσύστημα και τελικά για τους ίδιους τους εαυτούς τους!
Πριν λίγες ημέρες, ανατολικά από τη παραλία της Χιώνας στο ...

Παλαίκαστρο βρέθηκε μια νεκρή χελώνα σε προχωρημένη αποσύνθεση και λίγο αργότερα δύο φώκιες.
Πρόκειται για ένα θέμα που αποκαλύπτει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου, ο οποίος μάλιστα κατηγορεί τους ντόπιους ψαράδες για τις δολοφονίες των ζώων!
Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που στην Κρήτη γινόμαστε όλοι μάρτυρες τέτοιων τραγικών περιστατικών, τα οποία μόνο ντροπή προκαλούν και προβληματισμό.
«Δεν το δημοσιοποιήσαμε παρότι μάθαμε ότι ντόπιοι ψαράδες ευθύνονται για τη δολοφονία της. Όμως στην ίδια περιοχή και λίγα μέτρα παρακάτω αντικρίσαμε έκθαμποι άλλο αποτρόπαιο έγκλημα με φώκια μήκους 1.50 μ. νεκρή στην ακτή.
Δεν υπήρχε καθόλου μυρωδιά που σημαίνει ότι δεν είχαν περάσει πάνω από 4 – 5 ημέρες. Με μια μικρή έρευνα μάθαμε ότι η φώκια τριγυρνούσε στη περιοχή αρκετές ημέρες και είχε γίνει στόχος για κάποιους ψαράδες. Μάθαμε επίσης ότι σε κάποια συγκεκριμένη κοντινή περιοχή υπάρχουν δυο μικρές φώκιες που προσπαθούν και αυτές να εξοντώσουν.
Δεν αποκλείεται η σκοτωμένη φώκια να ήταν η μητέρα τους. Εμείς καταγγέλλουμε το γεγονός των επαναλαμβανόμενων δολοφονιών, διότι στο μακρύ κατάλογο περιλαμβάνονται και δελφίνια!. Επισημαίνουμε επίσης ότι οι χελώνες είναι από τα αρχαιότερα πλάσματα της δημιουργίας και υπάρχουν στη γη από την εποχή των δεινοσαύρων!.
Το είδος που υπάρχει συνήθως στις δικές μας θάλασσες είναι η caretta caretta, είναι το σημαντικότερο είδος θαλάσσιας χελώνας της Ελλάδος που απειλείται με εξαφάνιση αν και προστατεύεται αυστηρά από την ελληνική νομοθεσία.
Οι φώκιες που υπάρχουν στη Κρήτη ανήκουν στο είδος Monachus –monachus και
είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη του πλανήτη.
Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτά τα πανέμορφα και αθώα πλάσματα που επέζησαν χιλιάδες και εκατομμύρια χρόνια από τις αρχαίες θάλασσες, με τόσες και τόσες καταστροφές που υπέστησαν τα οικοσυστήματα τους, να προσπαθούν πλέον στις ημέρες μας να επιζήσουν από τη μόλυνση και καταστροφή των βιοτόπων τους, που τα αιωρούμενα πλαστικά είναι πλέον περισσότερα από τη τροφή τους και το χειρότερο να κινδυνεύουν με πλήρη αφανισμό από ανεγκέφαλους ψαράδες που θεωρούν ότι τους «κλέβουν» τα ψάρια από τα δίχτυα!
Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό και την ντροπή μας, που στον ήσυχο ειρηνικό και όμορφο τόπο μας υπάρχουν «άνθρωποι » που δολοφονούν ανυπεράσπιστα πλάσματα προς τέρψη και ικανοποίηση της ανωτερότητας τους!», καταλήγει σε ανακοίνωση του ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος.

creteplus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: