Σελίδες

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ανακοινώσεις και Επιστολές για απαγόρευση κυνηγιού και θέματα κακής διαχείρισης ζώων

Το θέμα της Απαγόρευσης κυνηγίου στη Γαύδο, η συνάντηση με την Εισαγγελέα Ζώων, επιστολή προς ΣΥΠΠΑΖΑΘ για την κακή διαχείριση ζώων, καθώς και επιστολή προς Εισαγγελίες Γυθείου και Λακωνίας για το βασανισμό κτηνοτροφικών ζώων, δημοσιοποιήθηκαν από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων :



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Aπαγόρευση κυνηγιού στη Γαύδο


Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και το φόρουμ Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων συγχαίρουν το Δασαρχείο Χανίων για την απόφασή του να απαγορεύσει το κυνήγι στην ακριτική Γαύδο για τρία χρόνια, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού. Το αίτημα αυτό προέκυψε εξαιτίας της οργιαστικής λαθροθηρίας στην περιοχή που είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της φτερωτής και τριχωτής πανίδας.

Η Γαύδος βέβαια δεν είναι το μόνο μέρος όπου παρατηρείται έλλειψη «θηραμάτων» εξαιτίας της λαθροθηρίας αλλά και του κυνηγιού εν γένει. Και είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς σήμερα ότι το κυνήγι είναι «αντίδοτο» στη λαθροθηρία όταν τόσα περιστατικά ανά την χώρα το διαψεύδουν. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αναφέρει ότι:

«Το κυνήγι είναι μια νόμιμη δραστηριότητα η οποία παρόλα αυτά μπορεί να απειλήσει τα είδη που θηρεύονται λόγω υπερεκμετάλλευσης και να καταστεί έτσι απειλή για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η έκταση του κυνηγιού στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την έλλειψη ελέγχου και παρακολούθησης της δραστηριότητας, εντείνουν τις αρνητικές επιπτώσεις του στη βιοποικιλότητα. Αντικατοπτρίζουν δε τη σημερινή ανεπάρκεια των μηχανισμών της Πολιτείας να προστατέψουν αποτελεσματικά την φύση της Ελλάδας...»

και συνεχίζει λέγοντας ότι:

Η λαθροθηρία, παρότι παράνομη δραστηριότητα, είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη στην Ελλάδα και είναι επιζήμια κυρίως για τα προστατευόμενα και μεταναστευτικά είδη πουλιών. Δυστυχώς, τόσο το ανεπαρκές νομικό πλαίσιο για το κυνήγι στην Ελλάδα, όσο και η ελλιπής εφαρμογή του λειτουργεί συχνά ως προκάλυμμα για την λαθροθηρία».

(http://www.ornithologiki.gr/page_in.php?tID=2886)



Κυνήγι και βιωσιμότητα δεν συνάδει. Όταν το κυνήγι δεν διεξάγεται για λόγους επιβίωσης αλλά για λόγους εκτόνωσης και «ψυχαγωγίας» και όταν δεν υπάρχει ο κατάλληλος ελεγκτικός μηχανισμός, ποιος θα εμποδίσει έναν τουφεκιοφόρο και απόλυτο μονάρχη του δάσους να μην εκτονωθεί στο γεράκι αλλά στην πέρδικα; Ποιος θα τον εμποδίσει να μην σκοτώσει δέκα μόνο θηράματα αλλά όσα περισσότερα διασταυρωθούν στο διάβα του; Ποιος θα τον εμποδίσει να μην χρησιμοποιήσει παράνομα μέσα ή να μην κυνηγήσει εντός απαγορευμένων περιοχών;

Σημειώνουμε ότι μόνο το κέντρο περίθαλψης «Δράση για την Άγρια Ζωή», που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα, παρέλαβε 1.123 άγρια ζώα και πτηνά το 2011, ενώ το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας που εδρεύει στο Πήλιο και δίνει μια άνιση μάχη με τους κυνηγούς, αναφέρει ότι: «κυνηγοί και λαθροθήρες πυροβολούν ό,τι πετάει ακόμα και εκτός κυνηγετικής περιόδου, αλλά και εντός κατοικημένης περιοχής». Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Πουλόπουλο, ιδρυτικό μέλος του αντίστοιχου κέντρου ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα, «αυτή τη στιγμή, περίπου 100 είδη άγριων πουλιών, σε σύνολο κάτι παραπάνω από 400 που απαντώται κανονικά στη χώρα, απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας ανθρωπογενών δράσεων. Σημαντική δε πίεση σε πολλά από αυτά αποτελεί το εντατικό αλλά και το παράνομο κυνήγι...».

Τα περιστατικά είναι άμετρα και άρα το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων που καταδεικνύουν το κυνήγι ως μέγα περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά στο κηρίον εις τα ώτα των δημοσίων υπηρεσιών που καλούνται να προστατεύσουν τη δύσμοιρη πανίδα.

Είθε τα φωτεινά παραδείγματα της Τήλου και της Γαύδου να τα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι Δήμοι ώστε να γεμίσουν και πάλι τα δάση με ζωή και να γίνει η χώρα μας ένας πραγματικός οικολογικός παράδεισος!


Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

Πηγή:
http://www.zoosos.gr/article/1561/apagoreusan-kunegi-ste-gaudo






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη στην Εισαγγελέα Ζώων Αθηνών


Την Τρίτη 18 Απριλίου 2012, αντιπροσωπεία των φορέων μας - Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων – συναντήθηκε με την Εισαγγελέα Ζώων Αθηνών, κα Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, στο γραφείο της. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τα εγκλήματα κατά των ζώων και την ολιγωρία των δημοσίων υπηρεσιών και αρχών που είναι αρμόδιες για την προστασία τους.

Δεδομένων των κωλυμάτων της κείμενης νομοθεσίας αλλά και της νοοτροπίας των δημοσίων υπαλλήλων να αντιληφθούν τη σημαντικότητα της προστασίας και της ευζωίας των ζώων ως αισθανόμενα και νοήμονα όντα, η κα Αγγελοπούλου έδειξε πρόθυμη να παρεμβαίνει όπου μπορεί και να προβαίνει στο σχηματισμό των δικογραφιών χωρίς τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις.

Επιπλέον, η αντιπροσωπεία μας δήλωσε την έντονη δυσαρέσκεια του φιλοζωικού κινήματος για τις ιδιαιτέρως ειδεχθείς υποθέσεις κακοποίησης και θανάτωσης ζώων που μπήκαν στο αρχείο λόγω του πρόσφατου νόμου 4043/2012 για την αποσυμφόρηση των φυλακών και επισήμανε ότι είναι ένας νόμος κατ’ ουσία άδικος αφού βάζει στην ίδια κατηγορία τη θανάτωση και κακοποίηση των ζώων με τα διάφορα πλημμελήματα. Έτσι αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η αναγκαιότητα της μετατροπής τέτοιων απεχθών πράξεων από πλημμελήματα σε κακουργήματα.

Η ΠΦΠΟ και η ΠΣΕΖΣ χαιρετίζουν το νεοσύστατο θεσμό αρμόδιου εισαγγελέα για την προστασία των ζώων και καλούν και τις υπόλοιπες εισαγγελικές αρχές να πράξουν το ίδιο για την καλύτερη αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού και εκτενούς φαινομένου της κακοποίησης ζώων ανά τη χώρα.


Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων





ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς:
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(ΣΥΠΠΑΖΑΘ)
email: info@syppazath.gr


Κοιν/ση:
Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής
Δ/νση Κ.Α.Φ.Ε
email: ka6u001@minagric.gr

Αθήνα, 17 Απριλίου 2012

ΘΕΜΑ: Κακή διαχείριση αδέσποτων από το ΣΥΠΠΑΖΑΘ

Αξιότιμοι κύριοι,

Το φιλοζωικό κίνημα έχουν απασχολήσει κατά καιρούς διάφορα Δημοτικά Κυνοκομεία, αλλά και προγράμματα Δήμων όπως το δικό σας. Επιπλέον, σε όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας σας, οι φιλόζωοι - κάτοικοι των Δήμων με τους οποίους συνεργάζεστε, διαρκώς παραπονούνται για την κακή διαχείριση αδέσποτων ζώων από τον φορέα σας.

Το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για μαζικές περισυλλογές και επανατοποθέτηση ζώων εκτός του αστικού ιστού της πόλης. Θα χρειαστούμε αρκετό χρόνο για να τις απαριθμήσουμε και δεν είναι της παρούσης! Εκτενέστερη αναφορά μπορεί να γίνει σε μελλοντική επικοινωνία μας.

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι: 1) τις αποφάσεις για τις επανατοποθετήσεις ζώων εκτός αστικού φυσικού περιβάλλοντος τις λαμβάνετε μόνοι σας χωρίς τη σύσταση της 5μελούς επιτροπής που ο Νόμος ορίζει, και 2) τα έσοδά σας, αγγίζουν περίπου το ποσό των 600.000€ κάθε έτος, από το ειδικό τέλος 3,00€ που καταβάλλει κάθε πολίτης των Δήμων με τους οποίους συνεργάζεστε, ωστόσο το έργο σας παραμένει εξαιρετικά περιορισμένο.

Τις στειρώσεις αδέσποτων ζώων εξακολουθούν να τις αναλαμβάνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τα φιλοζωικά σωματεία των συνεργαζόμενων Δήμων, ενώ τα έκτακτα περιστατικά ατυχημάτων τα αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου μεμονωμένοι φιλόζωοι ή φιλοζωικά σωματεία, καθώς οι ώρες λειτουργίας σας ακολουθούν το ωράριο δημοσίου υπαλλήλου.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι φιλόζωοι πολίτες των Δήμων, καταγγέλλουν ότι το ΣΥΠΠΑΖΑΘ, ενώ ανταποκρίνεται άμεσα σε καταγγελίες για ενοχλητικά - επιθετικά ζώα, σε περιπτώσεις που σας καλούν για βοήθεια σε αδέσποτα άρρωστα ή χτυπημένα, καθώς και για στειρώσεις, δεν ανταποκρίνεστε με την ίδια προθυμία.

Είναι κατά τον κοινό νου σαφές, ότι όλα τα επιθετικά ζώα της Ελλάδας, είναι αδύνατον να έχουν συγκεντρωθεί στις περιοχές που εσείς είστε αρμόδιοι. Έχετε τόσα πολλά περιστατικά, που πραγματικά μας κάνει να αναρωτιόμαστε, για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αν ο λόγος ύπαρξής σας είναι η προστασία της ευζωίας των ζώων και με ποιον τρόπο ακριβώς τη διασφαλίζεται ή η προστασία των ανθρώπων από τα ζώα. Γιατί αν είναι το δεύτερο, τότε θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι αυτό δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά σας.

Ας μην ξεχνάμε ότι λίγο καιρό πριν, το ΣΥΠΠΑΖΑΘ, είχε κρίνει σκυλιά ως επιθετικά και με δικαστικό αγώνα οι φιλόζωοι δικαιώθηκαν. Δεν έγινε ευθανασία στα ζώα, και αυτά υιοθετήθηκαν και ζουν μια απολύτως φυσιολογική ζωή.

Αυτό και μόνο ως παράδειγμα, δείχνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζετε το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων των περιοχών ευθύνης σας, και πως αυτά χαρακτηρίζονται τόσο εύκολα ως επιθετικά - τακτική που ακολουθείτε μέχρι και σήμερα.

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε για περιστατικό όπου πρώην αδέσποτος σκύλος, που κατά την καταγγέλλουσα τη δάγκωσε, και ενώ πια αυτό το αδέσποτο βρισκόταν σε ιδιωτικό χώρο κατοικίας, ετσιθελικά, αγνοώντας κάθε κανόνα ιδιοκτησιακού καθεστώτος, παραβιάσατε οικογενειακό άσυλο, περισυλλέξατε τον σκύλο, τον μεταφέρατε στις εγκαταστάσεις σας, και έκτοτε η τύχη του αγνοείται.

Τον Δεκέμβριο 2011, περισυλλέξατε από το Τριάδι, σκύλο δίπλα από σχολείο, που φροντιζόταν από μαθητές και γονείς - και πάντως πριν ακόμα την εφαρμογή του νέου νόμου που απαγορεύει την επανένταξή τους εκεί - μόνο και μόνο γιατί διαμαρτυρήθηκε μία δασκάλα ότι ενοχλείται από την παρουσία του, και όχι γιατί ο σκύλος ήταν επιθετικός! Ο σκύλος, αν και υποδείξατε άλλο σημείο στους ενδιαφερόμενους, βρέθηκε δεμένος χειροπόδαρα, πάνω σε μία τσουλήθρα παιδικής χαράς στην περιοχή της Θέρμης!

Τέτοια περιστατικά προσβάλουν το έργο που καλείστε να διεκπεραιώσετε, και η δική μας συνείδηση δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους!

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, ζητούμε τα παρακάτω:

α) Την τήρηση του Νόμου και την άμεση σύσταση 5μελούς επιτροπής διότι κάθε απόφαση που έχετε λάβει από τις 2/2/2012 και μετά χωρίς να έχει αυτή συσταθεί, είναι παράνομη!
β) Την συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία των Δήμων εποπτείας σας την θεωρούμε αυτονόητη - είτε συμμετέχουν είτε όχι στην επιτροπή.
γ) Αυστηρότερο έλεγχο των καταγγελιών για ζώα που αυθαίρετα χαρακτηρίζονται ως επιθετικά μόνο και μόνο γιατί τόλμησαν να γαβγίσουν. Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος ξεκαθαρίζει ότι ο σκύλος θα πρέπει να επιτεθεί ΑΠΡΟΚΛΗΤΑ και ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ για να μπορέσει να χαρακτηριστεί ως επιθετικός! Είναι φανερό από την προηγούμενη δικαστική απόφαση εις βάρος σας, ότι οι κρίσεις σας δεν ήταν οι σωστές!
δ) Άμεση επανένταξη στο φυσικό αστικό ιστό όλων των στειρωμένων υγειών ζώων, καθώς ο νόμος απαγορεύει την ασυλοποίησή τους! Θα πρέπει να εμβολιαστούν, σημανθούν ηλεκτρονικά και να επανενταχθούν.
ε) Την επιστροφή του σκύλου στον νέο του ιδιοκτήτη τη θεωρούμε δεδομένη, και σαν να έχει ήδη γίνει, διότι επίκειται μήνυση στην οποία θα μας βρει συμπαραστάτες και θα έχει την απόλυτη στήριξή μας. Μία δεύτερη δικαστική απόφαση εναντίον σας δεν θα είναι καθόλου υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας σας.
ζ) Τη βέλτιστη εκπαίδευση του προσωπικού σας και τη γνωστοποίηση των στοιχείων του κτηνιάτρου που το καθοδηγεί στην περιλλογή των ζώων, καθώς αρκετές καταγγελίες αναφέρουν τραυματισμούς ζώων κατά τη διαδικασία αυτή.


Με εκτίμηση

Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

Ματθαίος Αρμπελιάς







ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς:

1_Εισαγγελία Πρωτοδικών Γυθείου
Φαξ: 27330 25105

2_Εισαγγελία Πρωτοδικών Λακωνίας
Φαξ: 27310 93944

3_Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας
Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής
Τηλ.: 27310 93800, 2731093883
Φαξ: 27310 93865
Email: u11008@minagric.gr

4_Τμήμα Υγείας των Ζώων
Προϊστάμενος Δ/νσης
Τηλ.: 27310 93800 (1175)
Φαξ: 27310 93880
Email: ellakvet@lakonia.gr

Αθήνα, 20 Απριλίου 2012

Θέμα: Βασανισμός κτηνοτροφικών ζώων


Κύριοι,
Το διαδικτυακό δημοσίευμα http://www.zoosos.gr/article/1243/e-aethes-siope-mias-olokleres-koinonias, αλλά και καταγγελίες ατόμων που έχουν επισκεφθεί τις περιοχές Λακωνίας και Μεσσηνίας, αναφέρουν τις βασανιστικές συνθήκες διαβίωσης των ζώων εκτροφής. Συγκεκριμένα, τα ζώα έχουν μόνιμα δεμένο το κεφάλι με τα πόδια τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να το σηκώσουν ποτέ από το έδαφος για να μην τρώνε τις ελιές των καλλιεργητών! Και όπως αναφέρει το δημοσίευμα: «Δεν έχει σημασία αν έχουν πονοκέφαλο, αν τα πονάει η ράχη τους, αν τα ενοχλούν οι μύγες και δεν μπορούν να τινάξουν το κεφάλι τους, αν πονάνε από το σχοινί που έχει χωθεί μέσα στο δέρμα τους σχεδόν δύο εκατοστά (σε κάποια από τα ζώα) μέσα σε βαθιές μολυσμένες από τα έντομα πληγές» (βλ. συνημμένες φωτογραφίες).
Oι κτηνοτρόφοι που εφαρμόζουν αυτή τη βάρβαρη τακτική, θα έπρεπε να δέσουν και οι ίδιοι το κεφάλι τους με τα πόδια τους και να προσπαθήσουν να περπατήσουν για μια μέρα μόνο έτσι! Ίσως τότε να αντιλαμβάνονταν κάπως τον πόνο που προκαλούν στα ζώα αυτά.
Επιπλέον, ο διαχειριστής του site http://filozoia.blogspot.com αναφέρει το 2007: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδότησε κτηνοτρόφους, πολίτες της Ένωσης, για την παραγωγή βιολογικού κρέατος. Βασική προϋπόθεση είναι τα ζώα να είναι ελευθέρας βοσκής».
Έτσι, προκειμένου κάποιοι να πάρουν την επιδότηση αγόρασαν αγελάδες, δήλωσαν κτηνοτρόφοι, και τις άφησαν να βόσκουν ελεύθερες στα χωράφια. Οι αγελάδες όμως έμπαιναν στα χωράφια των καλλιεργητών ελιάς και έτρωγαν τα φύλλα από τα χαμηλά κλαδιά. Οι εν λόγω «κτηνοτρόφοι» για να τις εμποδίσουν, το μόνο που σκαρφίστηκαν ήταν αυτή να τις δέσουν κεφαλοπόδαρα.
Επειδή η ως άνω πρακτική αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κανόνων ευζωίας των ζώων, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας ώστε να τιμωρηθούν οι παραβάτες όπως προβλέπει ο νόμος.
Σημειώνουμε ότι τα ζώα μπορεί κανείς να τα δει στους δρόμους, στα χωράφια, παντού. Όλοι τα βλέπουν, αλλά αδιαφορούν για τους συνήθεις αλλά αήθεις λόγους.
Η αναφορά σας να σταλεί (σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004 σχετικά με την υποχρέωση των Διοικητικών Αρχών να απαντούν σε αιτήματα πολιτών) στην παρακάτω διεύθυνση (ταχυδρομική ή ηλεκτρονική):

Μάριζα Χριστοδούλου
Αγίου Κωνσταντίνου 11 (όχι συστημένη)
19005 Νέα Μάκρη Αττικής
Email: mrzchrist@gmail.com
Τηλ. 6975-309846

Με εκτίμηση,

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων



Κοιν/σεις:
1_ Aντιπεφερειάρχης
Τηλ. 27310 93801,93802, 93804
Φαξ: 27310 26810
Email: grafeio.antiperifereiarxi@lakonia.gr

2_Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης
Γενικη Δ/νση Κτηνιατρικής
Δ/νση Κτηνιατρικής Επιθεώρησης & Ελέγχου
Τηλ.: 210 2125743, 210 2125710
Φαξ: 210 2125780
Εmail: ka6u023@minagric.gr, ka6u050@minagric.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: