Σελίδες

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Έρευνα: Οι σκύλοι στον εργασιακό χώρο μειώνουν το στρες του εργαζόμενου

Το να παίρνει κάποιος τον σκύλο του στον εργασιακό χώρο μπορεί να μειώσει το στρες και να καταστήσει πιο ικανοποιητική της εργασία για άλλους εργαζομένους, υποδεικνύει νέα έρευνα. Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι...

όσοι είχαν πρόσβαση σε σκύλους εμφάνιζαν λιγότερο στρες καθώς προχωρούσε η μέρα σε σχέση με όσους δεν είχαν.

Η προκαταρκτική έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘International Journal of Workplace Health Management’ και εξέτασε 75 άτομα. Υποδεικνύει ότι η πρόσβαση σε σκύλους ενίσχυε το ηθικό και μείωνε τα επίπεδα στρες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών του Virginia Commonwealth University που εστίασε σε κατασκευαστική εταιρία όπου άνθρωποι μπορούσαν να φέρνουν τους σκύλους τους στη δουλειά. Συνέκρινε όσους έφεραν στον εργασιακό χώρο το σκύλο τους με όσους είχαν σκύλους αλλά έμεναν στο σπίτι και με προσωπικό που δεν είχε σκύλους.

Για μια εβδομάδα οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα στρες των εργαζομένων, την ικανοποίηση στη δουλειά και αισθήματα σχετικά με τη στήριξη από την εταιρεία και την αφοσίωση σε αυτήν.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας μετρούνταν τα επίπεδα στρες χρησιμοποιώντας δείγμα σάλιου.
Το πρωί δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των 3 ομάδων.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας τα επίπεδα στρες φάνηκε να μειώνονται για τους εργαζόμενους που έφερναν τους σκύλους και αυξάνονταν για όσους άφηναν το σκύλο σπίτι ή δεν είχαν σκύλο.





Οι ερευνητές επίσης σημείωσαν ότι το στρες αυξανόταν σημαντικά κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν οι ιδιοκτήτες άφηναν τους σκύλους σπίτι σε σύγκριση με τις ημέρες που τους έφερναν στη δουλειά.

Ο ερευνητής Randolph Barker, δήλωσε ότι οι σκύλοι μπορούν να συνεισφέρουν θετικά στον εργασιακό χώρο.

Οι διαφορές στο στρες μεταξύ των ημερών που οι σκύλοι ήταν παρόντες και απόντες ήταν σημαντικές. Οι εργαζόμενοι ως σύνολο είχαν υψηλότερη ικανοποίηση από την εργασία σε σύγκριση με την τάση στο συγκεκριμένο εργασιακό τομέα.

Ο καθηγητής Barker δήλωσε ότι η ύπαρξη σκύλων κοντά στον εργασιακό χώρο μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην απόδοση και ικανοποίηση του εργαζόμενου. Ανέφερε θετικά σχόλια από εργαζομένους όπως, ‘τα ζώα στον εργασιακό χώρο μπορούν να αποτελούν μεγάλο δώρο για το ηθικό του εργαζόμενου’, ‘η κατοχή σκύλων αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για το στρες’ και ‘οι σκύλοι είναι ωφέλιμοι, αυξάνουν τη συνεργασία των συναδέλφων.’

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το στρες μπορεί να συμβάλλει στην απουσία από τη δουλειά και στην εξουθένωση. Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια παραγωγικότητας.

Πηγή: ‘International Journal of Workplace Health Management’
αναρτήθηκε από dogworld.blogspot



Δεν υπάρχουν σχόλια: