Σελίδες

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Σημαντικά προβλήματα στην ευζωία και υγεία γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα

Ερώτηση του βουλευτή Αθ.Πλεύρη

και πρότασή του στον Γ.Σγουρό για ζωοφιλική παιδεία στα σχολεία

Το θέμα των ακατάλληλων συνθηκών στα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα με σημαντικά προβλήματα στην ευζωία και την υγεία τους αναφέρει σε ερώτησή του στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ο βουλευτής του ΛΑΟΣ , Αθνάσιος Πλεύρης. Ο ίδιος , επίσης έκανε πρόταση στον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό για ζωοφιλική παιδεία στα σχολεία...



ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ


Θέμα: Ένταξη των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
Στον Ν. 4056/2012 που ψηφίστηκε πρόσφατα εντάχθηκε η εκτροφή γουνοφόρων ζώων στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Τον Δεκέμβριο του 2011 η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή για την υγεία και την ευζωία των ζώων δημοσίευσε έκθεση για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων που εκτρέφονται για τη γούνα τους από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος και στην οποία επισημαίνονται σημαντικότατα προβλήματα σχετικά με την ευζωία τους. Η έκθεση έδειξε ότι οι κλωβοί και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την εκτροφή γουνοφόρων ζώων έχει ως αποτέλεσμα την πολύ υψηλή θνησιμότητα, φαινόμενα κανιβαλισμού, μολύνσεις στα μάτια, τραύματα στα άκρα, ανοιχτές πληγές, κομμένες ουρές, παραμορφωμένα άκρα και αυτιά, ασθένειες του στόματος, πρησμένα ούλα κ.α. Η ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στα ζώα οδήγησαν στην απαγόρευση της εμπορίας γούνας σκύλου και γάτας στην Ε.Ε. το 2007 και στην κατάργηση του εμπορίου γούνας από φώκια το 2009.
Συνεπώς ερωτάσθε,
Α) Οι αρμόδιες αρχές του υπουργείου Σας έχουν προβεί σε έλεγχο αν τα εκτροφεία γουνοφόρων στην Ελλάδα προσφέρουν ένα επαρκές πολυσύνθετο περιβάλλον, ώστε να εκδηλωθεί μέσα σε αυτό η φυσιολογική συμπεριφορά των ζώων και αν ναι ποια τα πορίσματα;
Β) Πώς προτίθεσθε να διασφαλίσετε την επιχειρηματική δραστηριότητα των εκτροφείων γούνας στη χώρα μας κατά τρόπο που θα σέβεται και θα συνάδει με την ευζωία των γουνοφόρων ζώων;
Αθήνα 20.03.2012
Ο ερωτών βουλευτής
Αθανάσιος Κ. Πλεύρης



ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Στον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, κατέθεσε πρόταση ο βουλευτής Αθ.Πλεύρης προκειμένου να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το ενδεχόμενο της εισαγωγής στα σχολεία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που να προωθούν τη ζωοφιλία στους μαθητές των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων του λεκανοπεδίου.
Η πρόταση :
«Παρακαλώ, όπως εξετάσετε την εισαγωγή του κατωτέρω θέματος σε κάποιο από τα προσεχή Περιφερειακά Συμβούλια.
ΘΕΜΑ: Ενημέρωση μαθητών των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων σχολείων για την φιλοζωική παιδεία, και διοργάνωση σχετικού διαγωνισμού από την Περιφέρεια Αττικής
Όπως είχε πει ο Μαχάτμα Γκάντι: “Η ηθική πρόοδος ενός έθνους φαίνεται στον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα”, αλλά και ο Αρθούρος Σοπενάουερ: “Η υπόθεση ότι τα ζώα δεν έχουν δικαιώματα και η πλάνη ότι η συμπεριφορά μας προς αυτά δεν έχει ηθική σημασία, είναι ένα εξωφρενικό παράδειγμα της Δυτικής βαναυσότητας και βαρβαρότητας”.
Ο σεβασμός προς τα ζώα είναι θεμελιακό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού και ήθους, αναγόμενο στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και στην Ορθόδοξη παράδοση. Παρά ταύτα τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται στην ελληνική κοινωνία θλιβερά φαινόμενα άγριας κακοποίησης ζώων (αδέσποτων και μη), εγκατάλειψης, θανάτωσης κτλ.
Λόγω του ότι η φιλοζωική παιδεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία μιας ευρύτερης φιλοζωικής κουλτούρας και ηθικής, καθίσταται σαφές ότι κάτι τέτοιο πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία. Τα οφέλη μίας τέτοιας δράσης είναι πολλαπλά για την κοινωνίας μας αφού:
Οι μαθητές θα ενημερωθούν για την ανάγκη σεβασμού και συνύπαρξης προς τα ζώα και θα αναπτύξουν ένα ευρύτερο πλαίσιο της προσωπικότητας τους (ηθικό, οικολογικό, κοινωνικό, εθελοντικό κτλ).
Θα προωθηθεί το πρότυπο της αρμονικής συνύπαρξης και του αναγκαίου σεβασμού με τα ζώα, θα τονιστεί η διαχρονικότητα της φιλοζωικής ηθικής στον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό.
Θα ενδυναμωθούν κοινωνικά πρότυπα των συνειδητοποιημένων μαθητών με οικολογική και φιλοζωική συνείδηση. Προτείνουμε:
Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο «Παιδείας δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων», να αναλάβουν την πρωτοβουλία:
(Α) της έκδοσης και της δωρεάν διανομής στα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής, βιβλίου (χαμηλού κόστους, από ανακυκλώσιμο χαρτί κτλ), αφιερωμένο στην προστασία των ζώων, και
(Β) την θέσπιση ετήσιου μαθητικού διαγωνισμού π.χ. έκθεσης - έκφρασης, ζωγραφικής, φωτογραφίας, θεάτρου, ποίησης, μαθητικού ντοκιμαντέρ κτλ, με θέμα την προστασία των ζώων, την πρώτη Κυριακή εκάστου έτους μετά την "Παγκοσμία Ημέρα Προστασίας των ζώων», στις 4 Οκτωβρίου».





Δεν υπάρχουν σχόλια: