Σελίδες

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Τυφλοί σκύλοι βλέπουν ξανά μετά από γονιδιακή θεραπεία.

Η γονιδιακή θεραπεία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για την αποκατάσταση της όρασης σε τυφλούς σκύλους. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, πηγάζει από την πρόοδο που επιτεύχθηκε στον τομέα της γενετικής και δείχνει ότι σοβαρότατες ασθένειες μπορούν ...

να ιανθούν με τη διόρθωση ανωμαλιών σε επίπεδο γονιδίων στο DNA των ασθενών. Ερευνητές στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών προσπάθησαν και κατάφεραν να εισαγάγουν στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα των ματιών σκύλων που ήταν τυφλοί το γονίδιο RPE65. Οι σκύλοι έπασχαν από μια σπάνια κληρονομική γενετική ασθένεια η οποία είναι παρόμοια με μια ανάλογη ασθένεια στον άνθρωπο που ονομάζεται Leber congenital amaurosis (LCA).

Η ασθένεια αυτή στον άνθρωπο οδηγεί στην εκφυλιστική καταστροφή του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και σχεδόν στην πλήρη τύφλωση από την βρεφική ηλικία. Υπάρχουν διάφορες γονιδιακές παραλλαγές που οδηγούν στην ασθένεια αυτή και μια από αυτές μοιάζει πολύ με αυτήν που βλέπουμε στους σκύλους. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν ιό, τον οποίο τροποποίησαν γενετικά, για να εισαχθεί μέσα στα ασθενή κύτταρα το φυσιολογικό γονίδιο. Μετά από τη θεραπευτική αυτή διαδικασία οι σκύλοι αξιολογήθηκαν για την ικανότητά τους να βλέπουν.

Τα διάφορα τεστ που τους έκαναν έδειξαν ότι οι σκύλοι έβλεπαν πλέον φυσιολογικά. Εκείνο που συνέβη είναι ότι το γονίδιο που δεν λειτουργούσε κανονικά πριν τη θεραπεία δε παρήγαγε μια πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για την όραση. Οταν με τη γονιδιακή θεραπεία οι σκύλοι απέκτησαν ένα φυσιολογικό γονίδιο τότε η πρωτεΐνη αυτή άρχισε να παράγεται με αποτέλεσμα να αποκατασταθεί η όρασή τους.
Αυτή είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία.

Ο σκύλος έχει ένα μάτι που είναι ανάλογο με αυτό του ανθρώπου και η ασθένεια από την οποία έπασχαν τα ζώα είναι πολύ παρόμοια με αυτήν που υπάρχει στον άνθρωπο. Χρειάζονται ακόμη και άλλες μελέτες για να φανεί εάν η θεραπεία αυτή μπορεί να γίνει χωρίς κινδύνους στον άνθρωπο και κατά πόσο θα αναπαραχθούν τα ίδια θετικά αποτελέσματα και στο ανθρώπινο μάτι. Εκείνο όμως που είναι σημαντικό είναι ότι η γονιδιακή θεραπεία απέδωσε και ανοίγει ελπιδοφόρες προοπτικές για την ίαση σοβαρών ασθενειών στον άνθρωπο.

zoofilia.gr
αναρτήθηκε από doglover.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: