Σελίδες

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

7 στοιχεία που δεν γνώριζες για τις γάτες

Η γάτα (Felis catus) ανήκει στην οικογένεια των Αιλουριδών και είναι το πιο διαδεδομένο κατοικίδιο ζώο. Ζει στο περιβάλλον του ανθρώπου εδώ και τουλάχιστον 9.500 χρόνια. Δεινός θηρευτής, η γάτα κυνηγά πάνω από 1.000 είδη ζώων για τροφή. Μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε...

να υπακούει σε απλές διαταγές. Οι γάτες επίσης έχει διαπιστωθεί ότι μαθαίνουν να χειρίζονται απλούς μηχανισμούς, όπως πόμολα πόρτας. Τα ζώα χρησιμοποιούν μια ποικιλία φωνών και ένα είδος γλώσσας του σώματος που τους χρησιμεύει στη μεταξύ τους επικοινωνία. Τα νιαουρίσματα, τα γουργουρίσματα και τα μουγκρίσματα είναι από τους πιο γνωστούς τρόπους επικοινωνίας

Ορίστε 7 γεγονότα για τις γάτες που πιθανότατα δεν γνωρίζατε.

7. Δυσανεξία στη λακτόζη
Οι γάτες πάντα απεικονίζονται στα κινούμενα σχέδια ως εθισμένες στο γάλα, οι οποίες θα αρπάξουν κάθε ευκαιρία που μπορούν για να βάλουν τη γλώσσα τους στο λευκό αυτό υγρό. Στην πραγματικότητα, είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες γάτες, τόσο οι ενήλικες όσο και οι έφηβες, θα πιουν γάλα όταν βρεθεί μπροστά τους. Οι περισσότερες γάτες, ωστόσο, μοιράζονται ένα χαρακτηριστικό που έχουν μερικοί άνθρωποι: δυσανεξία στη λακτόζη. Οι περισσότεροι γατόφιλοι θα σας πουν ότι το γάλα όχι μόνο είναι κακή ιδέα, αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνο για τα γατάκια λόγω της δυσπεψίας που προκαλεί. Και όπως και οι συνάνθρωποι μας, μπορείτε να αγοράσετε ειδικό γάλα χωρίς λακτόζη σχεδιασμένα ειδικά για γάτες!




6. Βοδινό κρέας
Σε αντίθεση με τα σκυλιά, οι γάτες δεν γεύονται τα σάκχαρα. Αυτό είναι αντανακλαστικό της επιθετικής καταγωγής τους. Οι συγγενείς τους είναι κυρίως αρπακτικά ζώα, έτσι δεν απαιτείται η ανάγκη να γεύονται τα σάκχαρα.




5. Γουργούρισμα
Οι γάτες που γουργουρίζουν δεν είναι απαραίτητα ευτυχείς. Αν και οι γάτες βγάζουν συχνά γουργουρητά όταν χαϊδεύονται, το γουργούρισμα συμβολίζει πραγματικά ισχυρά συναισθήματα σε γενικές γραμμές. Οι γάτες συχνά γουργουρίζουν όταν πονάνε πολύ, όπως κατά τη γέννα ή τον θάνατο.




4. Πολύχρωμες γάτες
Οι πολύχρωμες γάτες (Calico cats) που έχουν 3 χρώματα είναι γνωστές και ως Tortois Shells. Σχεδόν όλες αυτές οι γάτες είναι θηλυκές επειδή μια γάτα θα πρέπει να έχει 2 Χ χρωμοσώματα (ΧΧ) προκειμένου να εμφανιστούν 3 χρώματα ταυτόχρονα. Τα αρσενικά είναι (ΧΥ) και ως εκ τούτου μπορούν να έχουν μέχρι 2 χρώματα το πολύ. Ωστόσο, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μια γενετική ανωμαλία μπορεί να συμβεί όταν μια αρσενική γάτα έχει 3 φυλετικά χρωμοσώματα. Τα χρωμοσώματα αυτής της γάτας μοιάζουν με (ΧΧΥ) και θα είναι αρσενική, αλλά θα εξακολουθεί να έχει 3 χρώματα. Δυστυχώς, λόγω της γενετικής της μετάλλαξης, είναι συνήθως στείρες και δεν είναι σε θέση να αναπαραχθούν.




3. Ναρκωτικό για γάτες
Το Catnip προέρχεται από μια ποικιλία φυτών της οικογένειας Lamiaceae. Οι γάτες συνήθως τρελαίνονται και αρχίζουν να συμπεριφέρονται περίεργα, σχεδόν σαν μεθυσμένες. Αν έχετε δει γάτες κοντά σε catnip, τότε καταλαβαίνετε γιατί οι άνθρωποι το ονομάζουν «χόρτο» για γάτες. Περίπου το ένα τρίτο των γατών δεν ανταποκρίνονται στο catnip καθόλου και αν το κάνουν εξαρτάται από τα γονίδια και την κληρονομικότητα. Υπάρχει κάποια σύγχυση ως προς το πώς αυτό το φυτό επηρεάζει πραγματικά τις γάτες. Η δραστική χημική ουσία στο catnip είναι η Nepetaloctore, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρά με τον εγκέφαλο της γάτας είναι ακόμα άγνωστος.




2. Ταχύτητα
Οι κατοικίδιες γάτες μπορούν να τρέξουν μέχρι και με 48 χλμ/ώρα. Ο ταχύτερος άνθρωπος Usain Bolt μπορεί να τρέξει μέχρι 43 χλμ/ώρα.




1. Έξι δάχτυλα
Τα μπροστινά πόδια μιας γάτας έχουν 5 δάχτυλα. Ο αντίχειρας τους είναι ψηλότερα από τα υπόλοιπα δάχτυλα. Τα πίσω πόδια έχουν 4 δάχτυλα το καθένα. Μερικές φορές, οι γενετικές μεταλλάξεις μπορούν να κάνουν τις γάτες να έχουν από 6 έως 7 δάχτυλα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται polydactyl.

dailyarticle

Δεν υπάρχουν σχόλια: