Σελίδες

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ο γιός του βοσκού που απειλούσε την Μπομπολάκη δολοφόνησε εν ψυχρώ έναν 25χρονο

Οι κτηματικές διαφορές, το μίσος, η εξοικείωση με τα όπλα και η χρήση βίας προς τα ζώα, αρχικά (αφού είναι εύκολος στόχος και ο δράστης σχεδόν πάντα μένει ατιμώρητος) μετέτρεψαν ένα 31χρονο άνδρα σε στυγνό δολοφόνο την περασμένη Παρασκευή στα Χανιά. Σας φαίνεται ...

απίθανο σενάριο; Και όμως δεν είναι!
Δεν αναφερόμαστε απλά σ' ένα ακόμα έγκλημα ή στο ξέσπασμα μιας ακόμα κρητικής βεντέτας μεταξύ δύο οικογενειών, που έχουν στη διάθεση τους και όπλα και διαφορές. Μέσα από αυτό το δημοσίευμα θυμίζουμε, πως η βάρβαρη συμπεριφορά προς τα ζώα εξοικειώνει ή και οδηγεί τους ανθρώπους σε εγκληματικές συμπεριφορές και προς τους συνανθρώπους τους.
Αυτό από μόνο του είναι μια ακόμα σοβαρή αιτία, ώστε να επιδιώκουμε διαρκώς τον τερματισμό της και την τιμωρία των δραστών, οι οποίοι εγκληματούν πάνω σε συναισθανόμενα όντα! Ένα παιδί, που μεγαλώνει, βλέποντας π.χ. τον πατέρα του να απειλεί, να είναι βίαιος, να κακομεταχειρίζεται και τα ζώα, να χρησιμοποιεί την καραμπίνα για εκφοβισμό, πλάκα ή παιχνίδι, είναι πολύ πιθανό οδηγηθεί στο έγκλημα.
Η εξοικείωση με το ξύλο, την κακοποίηση κάθε είδους, την όψη του αίματος, τη χρήση όπλων οδηγούν σε ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα, αν οι κατάλληλες συνθήκες δημιουργηθούν. Δεν πρόκειται για εύκολα και αβίαστα συμπεράσματα, οι επιστημονικές μελέτες το αποδεικνύουν. Το www.zoosos.gr με αφορμή αυτή τη δολοφονία, που βούλιαξε στη θλίψη και τον πόνο δύο οικογένειες (αφού δύο νέοι άνδρες έχασαν κυριολεκτικά για το θύμα και μεταφορικά για τον θύτη τις ζωές τους) θυμίζει, ότι ο πατέρας του δράστη πριν από μερικές εβδομάδες είχε απειλήσει να κάψει την Νατάσα Μπομπολάκη και να εξοντώσει τα σκυλιά της…
Το έγκλημα που δημιούργησε μια ακόμη βεντέτα
Την περασμένη Παρασκευή ένα ακόμα έγκλημα, η δολοφονία ενός 25χρονου κτηνοτρόφου στην περιοχή μεταξύ των Τσικαλαριών και των Μουρνιών συγκλόνισε τα Χανιά. Δράστης ένας νέος άνδρας 31 χρόνων. Ο δολοφόνος από τα Κεραμιά φαίνεται, ότι είχε μελετήσει καλά το σχέδιο εκτέλεσης του άτυχου νεαρού, που δέχτηκε την επίθεση ενώ κινούνταν με το αυτοκίνητό του στην Εθνική Οδό Χανίων – Ρεθύμνου στις 15:00 το μεσημέρι της Παρασκευής.
Ο 31χρονος τον προσπέρασε με το όχημά του και πυροβόλησε εναντίον του τουλάχιστον δύο φορές με κυνηγετικό όπλο με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Στη συνέχεια επιτάχυνε και κατευθύνθηκε εναντίον του προπορευόμενου αυτοκινήτου στο οποίο βρίσκονταν ο 24χρονος αδελφός του θύματος και ένας 18χρονος. Ο δράστης επίσης πυροβόλησε εναντίον τους προξενώντας ευτυχώς μόνο ελαφρά τραύματα και υλικές ζημιές ενώ στη συνέχεια εξαφανίστηκε.
Ο 25χρονος, το σώμα του οποίου είχε «γαζωθεί» από τα σκάγια του κυνηγετικού όπλου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων αλλά ήταν ήδη αργά, αφού εκεί απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Το θύμα ήταν από την περιοχή των Ροδωπού και όπως όλα δείχνουν, αιτία της εν ψυχρώ δολοφονίας ήταν οι κτηνοτροφικές διαφορές. Μάλιστα ο πατέρας του δράστη, όπως έγινε γνωστό, παλιότερα είχε σκοτώσει τα πρόβατα της οικογένειας του θύματος, για να τους εκδικηθεί!
Η επίθεση εναντίον της Μπομπολάκη από τον πατέρα του δράστη
Η Νατάσα Μπομπολάκη είναι γνωστή στο πανελλήνιο εξαιτίας της σημαντικής και «ενοχλητικής» φιλοζωικής της δράσης, αφού είναι πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και του φιλοζωικού συλλόγου Χανίων «Η Προστασία των Ζώων». Η κα Μπομπολάκη μαζί με μια ομάδα φιλόζωων εθελοντών τον περασμένο Δεκέμβριο εντόπισε «βαρελόσκυλα» σε μια εκστρατεία διάσωσης και προσωρινής έστω φροντίδας τους, που έγινε στα βουνά πέριξ της πόλης των Χανίων.
Οι φιλόζωοι εθελοντές τάισαν τα ζώα, που βρήκαν καθηλωμένα στη μέση του πουθενά, αφού υφίσταντο συστηματική κακοποίηση από τους βοσκούς – αφεντικά τους, οι οποίοι τα έχουν ως συνήθως καθηλωμένα τις περισσότερες φορές χωρίς τροφή και νερό, για να παριστάνουν τα ζωντανά σκιάχτρα και να εμποδίζουν τα κοπάδια να διασκορπίζονται και να τρώνε τις καλλιέργειες.
Όμως ένας από τους βοσκούς, ιδιοκτήτης – κατά τη δήλωση του – ενός «βαρελόσκυλου», την κατηγόρησε, ότι του πήρε τον σκύλο και εξαγριώθηκε μαζί της, επειδή τα κατσίκια του χωρίς την παρουσία του καθηλωμένου σκύλου, τρώνε τις ελιές των γειτόνων του. Γι' αυτό και εκδήλωσε όλο τον θυμό του και το μένος του εναντίον της. Αρχικά ξεκίνησε να της τηλεφωνεί και να την απειλεί φραστικά κάνοντας συνεχώς κλήσεις προς το κινητό της. Στη συνέχεια πήγε από το σπίτι της και ήρθε αντιμέτωπος με τον σύζυγο της.
Το www.zoosos.gr, τον περασμένο Δεκέμβριο, επικοινώνησε με την αντιεισαγγελέα Εφετών Κρήτης, Ειρήνη Χρυσόγιαννη, και την ενημέρωσε για τις απειλές, που δεχόταν η κα Μπομπολάκη. Η Αστυνομία ενημερώθηκε για το συμβάν και έκανε συστάσεις στο εξαγριωμένο βοσκό, αλλά δυστυχώς η προκλητική συμπεριφορά του συνεχίστηκε.
Γι’ αυτό και με εντολή του γενικού αστυνομικού διευθυντή Κρήτης, Εμμανουήλ Παραβολιδάκη, και αφού κατατέθηκε μήνυση εναντίον του, οι άνδρες της Αστυνομίας τον αναζήτησαν για να τον συλλάβουν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Παρ’ όλα αυτά οι απειλές συνεχίστηκαν. Ο συγκεκριμένος άνδρας την ημέρα των Χριστουγέννων πήγε ξανά στο σπίτι της κας Μπομπολάκη και απείλησε, ότι θα τους κάψει, θα δηλητηριάσει τα ζώα τους και άλλα τέτοια. Το ίδιο έπραξε το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου 2011, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ήταν έξω από το σπίτι της, χτύπαγε τα κάγκελα και τις πόρτες προσπαθώντας να πανικοβάλει τους ενοίκους. Στο τέλος έσπασε και τα τζάμια!
Μάλιστα οι συγγενείς του απείλησαν με βεντέτα! Η ανησυχία της κας Μπομπολάκη μεγάλωσε, αφού ο βοσκός απείλησε και άλλο μέλος του συλλόγου «Η Προστασία των Ζώων», λέγοντας συγκεκριμένα ότι «αύριο θα χυθεί αίμα»! Και επειδή τέτοιοι άνθρωποι είναι γνωστό, ότι είναι και επικίνδυνοι και απρόβλεπτοι, γι’ αυτό και απευθύνθηκε ξανά στην Αστυνομία.
Η Νατάσα Μπομπολάκη ως δημόσιο πρόσωπο βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο εκείνων που κακοποιούν τα ζώα τους εξαιτίας της δράσης της, καθώς πάει κόντρα στο ρεύμα και έρχεται αντιμέτωπη με τους Κρητικούς, που αντιμετωπίζουν τα συναισθανόμενα όντα ως αντικείμενα.
Το Σύνδρομο Κακοποίησης Ζώων
Ο Απόστολος Περιστέρης, αστυνόμος β’, κτηνίατρος και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στη Γ.Α.Δ.Α., πέρυσι τον Φεβρουάριο έθιξε μαζί με άλλους εξειδικευμένους επιστήμονες το ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα της «Κακοποίησης και θανάτωσης ζώων συντροφιάς», που αποτελεί μια μεγάλη πληγή στη σύγχρονη – κατά τα άλλα – κοινωνία των Νεοελλήνων.
Σε αυτή την ημερίδα ο κ. Περιστέρης είχε τονίσει: «Οι βίαιες πράξεις σε βάρος των ζώων έχουν αναγνωριστεί ως ενδείξεις επικίνδυνης ψυχοπάθειας, που σπάνια περιορίζεται σ’ αυτά. Οι κοινωνιολόγοι, οι νομοθέτες και τα δικαστήρια διαθέτουν αρκετά στοιχεία, που συνδέουν τις πράξεις βίας προς τα ζώα με αντίστοιχες συμπεριφορές με ανθρώπινα θύματα.
Σύμφωνα με το FBI – καθώς στις Η.Π.Α. υπάρχουν στατιστικά στοιχεία και γίνονται ανάλογες μελέτες – ιστορικό βίας προς τα ζώα έχουν οι περισσότεροι βιαστές και οι δολοφόνοι κατ’ εξακολούθηση. Οι μελέτες, οι οποίες γίνονται πάνω σε ανθρώπους, που έχουν διαπράξει φριχτά εγκλήματα σε βάρος συνανθρώπων τους, αποδεικνύουν πολύ συχνά, ότι υπάρχει ιστορικό κακοποίησης ζώων, πριν οι εγκληματίες καταλήξουν στα ανθρώπινα θύματα.
Το αμερικανικό πρότυπο διαγνωστικό και θεραπευτικό εγχειρίδιο για ψυχιατρικές και συναισθηματικές διαταραχές αναφέρει τη βία προς τα ζώα ως ένα διαγνωστικό κριτήριο για διαταραχές συμπεριφοράς».
Η κακοποίηση ζώων είναι το βήμα πριν την κακοποίηση ανθρώπων
Ο κ. Περιστέρης υποστήριξε ότι, σύμφωνα με έρευνες στον τομέα της Ψυχολογίας και της Εγκληματολογίας, «υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των κακοποιήσεων ζώων και της οικογενειακής βίας ή άλλων εγκλημάτων. Η κακοποίηση ζώων συχνά αποτελεί δείγμα μελλοντικής πιθανής βίας προς ανθρώπους».
Ανέφερε δε ότι «σε μια μελέτη, το 71% των γυναικών, που κακοποιήθηκαν, ανέφεραν, ότι το ίδιο άτομο, που τις κακοποίησε, είχε κακοποιήσει κάποτε το κατοικίδιό τους ή απείλησε να κακοποιήσει ζώο! (Ascione, 1998). Σε άλλη μελέτη αναφέρεται, ότι το 88% όσων κακοποιούν παιδιά, είχε επίσης κακοποιήσει ζώα στο σπίτι του. Σε έρευνα του Johns Hopkins University από το 1994 ως το 2000, σε 11 πόλεις των Η.Π.Α., η κακοποίηση ζώων ήταν ένας από τους τέσσερις σημαντικότερους δείκτες που φανέρωναν πιθανούς μελλοντικούς κακοποιούς!
Το 70% όσων είχαν κακοποιήσει ζώο βρέθηκε να έχει κάνει κι άλλα εγκλήματα, ενώ το 44% είχε πειράξει ανθρώπους (Arluke, A. & Luke, C. 1997). Το 61,5% από αυτούς που είχαν κακοποιήσει ζώο είχε επιτεθεί σε ανθρώπους (Clarke, J. P. 2002). Το 63,3% των κρατουμένων λόγω καταδίκης για βίαια εγκλήματα έχει παραδεχτεί πως έχει κακοποιήσει ζώα – εκτός από αυτούς που δεν το παραδέχονται (Schiff Louw Ascione, 1999)».

animals protection / zoosos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: