Σελίδες

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

O Δήμος Έδεσσας σχετικά με τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα

Επέκταση και βελτίωση του δημοτικού κυνοκομείου

Από τις αρχές του 2011 γίνεται μια προσπάθεια από το Φιλοζωικό Σύλλογο Έδεσσας και το Δήμο Έδεσσας έτσι ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων σκυλιών που υπάρχουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Έδεσσας. Έτσι στο υπάρχον δημοτικό κυνοκομείο που λειτουργεί στα όρια της Τοπικής Κοινότητας Σωτήρας, έγινε επέκταση και ...

βελτίωση των ήδη υφιστάμενων χώρων.
Επίσης στον οικονομικό προϋπολογισμό του Δήμου Έδεσσας έγινε πρόβλεψη έτσι ώστε τα σκυλιά που περισυλλέγονται, να υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στείρωση, εμβολιασμό και αποπαρασίτωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις δεκάδες αδέσποτα μόνο το ένα τέταρτο είναι πραγματικά αδέσποτα ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αποτελείται από τα σκυλιά εκείνα τα οποία αφήνονται καθημερινά από τους ιδιοκτήτες τους.
Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του σκύλου οφείλει:
- να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του σκύλου
- να μεριμνά για την ευζωία του
- να εφοδιάζεται με βιβλιάριο υγείας του σκύλου του, το οποίο υποχρεούται να φέρει μαζί του
- να μην τον εγκαταλείπει
- να μεριμνά για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του
- να εκτελεί τον περίπατο του με συνοδό και έχοντας τον σκύλο δεμένο
- να κρατάει τον σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3170/2003, η παραβίαση των παραπάνω υποχρεώσεων επιφέρει σημαντικά διοικητικά πρόστιμα, αλλά και ποινικές κυρώσεις, ενώ ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου ευθύνεται για βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το σκύλο σε ανθρώπους ή ζώα, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 924 του Αστικού Κώδικα.
Τέλος, η μη τήρηση των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών σκυλιών έχει σαν αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκονται στο κυνοκομείο περί τα 40 κουτάβια που προέρχονται κυρίως από εγκατάλειψη. Επειδή τα κουτάβια πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα ώστε να μην υπάρχει φόβος μετάδοσης ασθενειών, είναι αδύνατη η περισυλλογή μεγαλόσωμων σκυλιών.
Έτσι, προκειμένου να περιορίσουμε τον πληθυσμό των αδέσποτων σκύλων, θα πρέπει:
ü οι κάτοχοι θηλυκών σκύλων να μην επιδιώκουν ή διευκολύνουν την αναπαραγωγή τους και να μεριμνούν για τη στείρωση τους
ü ο κάθε πολίτης που επιθυμεί να υιοθετήσει κάποιο σκύλο να το κάνει ευσυνείδητα να ενημερώνεται για τις υποχρεώσεις του απέναντι στο ζώο και για τα έξοδα που απαιτούνται για τη συντήρηση του και την ιατρική περίθαλψη του.
Τέλος θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους συμπολίτες μας που θα επιθυμούσαν να
Υιοθετήσουν ένα κουτάβι αφού ενημερωθούν για τις υποχρεώσεις τους και να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο του καταφυγίου ή τα μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου.

karatzova.com




Δεν υπάρχουν σχόλια: