Σελίδες

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν αδέσποτα

Έρευνα τον Οκτώβριο στο Λος Άντζελες

Πώς αποκτούν οι άνθρωποι τα κατοικιδιά τους ; Σε μια νέα έρευνα-δημοσκόπηση του AP-Petside.com στο Λος Άντζελες διαπιστώνεται ότι ο πλέον κοινός τρόπος απόκτησης κατοικίδιου ζώου είναι με τη μορφή δώρου, από τα αδέσποτα. Περίπου 4 στους 10 ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων δηλώνουν ότι...

τουλάχιστον ένα από τα κατοικίδια ζώα που έχουν τους δόθηκε ως δώρο από τους φίλους ή την οικογένεια, ενώ το 1/3 δηλώνουν ότι έχουν ένα κατοικίδιο ζώο , αδέσποτο, που εμφανίστηκε στο κατώφλι τους.

Τα καταφύγια και οι εκτροφείς είναι οι επόμενοι στη λίστα, ως πηγές για την απόκτηση κατοικίδιων. Το 30% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι πήραν ζώο από ένα καταφύγιο, σε ποσοστό 31% έχουν ένα κατοικίδιο ζώο από κάποιον εκτροφέα και 14% αγόρασαν ένα ζώο από ένα κατάστημα κατοικίδιων.




Άλλη κατηγορία ιδιοκτητών ζώων δηλώνουν , κατά 3% , ότι πήγαν σε ομάδα διάσωσης ζώων και πήραν το σκύλο ή τη γάτα τους , ενώ σε ποσοστό 2% μόνο δηλώνουν ότι το αγόρασαν μέσω αγγελίας διαδικτύου.

Περισσότερο από το ήμισυ των ερωτηθέντων ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων δηλώνουν ότι τα έχουν πάρει από καταφύγιο και τα 2/3 από αυτούς εκφράζουν πολύ θετικές εμπειρίες.

Μεταξύ αυτών που είχαν τις πιο θετικές απόψεις για το καταφύγιο, το 44% αναφέρουν θετικές επαφές με το προσωπικό του καταφύγιου. Μόλις 3% λένε ότι είχαν μια μέτρια ή πολύ αρνητική εμπειρία με το καταφύγιο.

Οι ιδιοκτήτες γατών έχουν περισσότερες πιθανότητες υιοθεσίας αδέσποτων από καταφύγια από τους ιδιοκτήτες σκυλιών . Το 43% των ερωτηθέντων ιδιοκτητών γατών λένε ότι ένα από τα κατοικίδια ζώα τους προήλθε από καταφύγιο, σε σύγκριση με 29% των αντίστοιχων ιδιοκτητών σκύλων. Περισσότεροι από τους μισούς ιδιοκτήτες γατών (52%) δηλώνουν πως ένα από τα υπάρχοντα κατοικίδια ζώα τους ήταν μια αδέσποτη γατούλα , σε σύγκριση με 30% των ιδιοκτητών σκύλων.
 
 


Το 58% εκείνων που υιοθέτησαν ζώο από καταφύγιο λένε ότι το ζώο είναι είναι κοινωνικά υπεύθυνο και ότι πολύ σημαντικός παράγοντας στην απόφασή τους να χρησιμοποιήσουν ένα καταφύγιο ήταν το κόστος, τη στιγμή που η αγορά από κατάστημα ή από εκτροφέα στοιχίζει πολύ περισσότερο. Πάντως, το 60% των ατόμων που πήραν κατοικίδια ζώα από καταφύγιο λένε ότι ήταν συνειδητή επιλογή και ότι το κόστος δεν έπαιξε ρόλο.

Ένα ποσοστό 36% των ερωτηθέντων ιδιοκτητών απαντούν ότι πήραν ζώα από καταφύγια , διότι είχαν περισσότερη εμπιστοσύνη στη φροντίδα του προσωπικού και την κτηνιατρική μέριμνα από όσο θα είχαν σε καταστήματα ζώων ή εκτροφείς .
Και περισσότερο από τα 2/3 εκείνων που έχουν υιοθετήσει ζώο από ένα καταφύγιο - 68% - λένε ότι θα το κάνουν εκ νέου.




Παρά ταύτα, υπάρχουν και αρνητικές εκτιμήσεις για τη φροντίδα των ζώων σε καταφύγια αλλά και αμφιβολίες για τη σωστή φροντίδα τους , σε ποσοστό 36%, ενώ σε ποσοστό 29% εκφράζεται δυσπιστία ως προς τα ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να βγάλουν τα κλεισμένα σε κλουβιά ζώα ή πιθανά προβλήματα υγείας.
Κάποιοι δηλώνουν κακές εμπειρίες από κακοποιηυμένα ή άρρωστα ζώα ποου πήραν από καταφύγια.


Η δημοσκόπηση του AP-Petside.com διενεργήθηκε στις 13-17 Οκτ. 2011, από την GfK Roper , εταιρία Δημοσίων Σχέσεων και Εταιρικής Επικοινωνίας. Σε αυτήν συμμετείχαν με τηλεφωνικές συνεντεύξεις 1.118 ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: