Σελίδες

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Οι Λαρισαίοι δε βάζουν τσιπάκι- ταυτότητα στα σκυλιά τους

Καλούνται να συμμορφωθούν με το Νόμο

Το κόστος της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης ανέρχεται από 30 έως 40 ευρώ

Η νοοτροπία του Έλληνα να μην δέχεται οποιαδήποτε μορφή ελέγχου, γενικότερα σε κάθε δραστηριότητά του και να αντιδρά σε οποιαδήποτε ενέργεια αποσκοπεί σε αυτό, είναι ένας παράγοντας στον οποίο οφείλεται κατά ένα μέρος η μη συμμόρφωσή του στη ...

νομοθεσία περί ηλεκτρονικής ταυτοποίησης των δεσποζόμενων ζώων.
Αυτή είναι η γενική εκτίμηση των κτηνιάτρων και των εκπαιδευτών σκύλων, με τους οποίους μιλήσαμε, για την αδιαφορία ή και άρνηση που δείχνουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων κι άλλων ζώων, να προχωρήσουν στην διαδικασία εγκατάστασης ενός «μικροτσίπ» κάτω από το δέρμα του ζώου, τη λεγόμενη ηλεκτρονική ταυτοποίησή τους, δίνοντας ταυτότητα στο ζώο που καταχωρείται με όλα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του και λαμβάνοντας έτσι την ευθύνη του και επισήμως.
Ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από το 2003, αλλά ελάχιστοι ιδιοκτήτες ζώων, -κι αυτοί κυρίως σκύλων - τον έχουν εφαρμόσει, αφού άλλωστε δεν έχουν να φοβηθούν κανέναν έλεγχο.
Όμως η εποχή που κάποιοι συντηρούσαν ζώα χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και να μην τα δηλώνουν πουθενά, θα περάσει ανεπιστρεπτί, όταν παράλληλα ενεργοποιηθεί και ο έλεγχος που απαιτείται να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις από τους φορείς που έχουν την ευθύνη.
Για τους Λαρισαίους ήδη κρούει το καμπανάκι να συμμορφωθούν, με μια πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Λάρισας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «... εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων ο κανονισμός για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3170/2003 σχετικά με τα δεσποζόμενα ζώα ή ζώα συντροφιάς.
... Ο κανονισμός, στο άρθρο 5, καθορίζει τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλων. Μεταξύ αυτών καθιερώνεται η υποχρεωτική σήμανση και καταγραφή του σκύλου με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, μέσα σε προθεσμία οκτώ εβδομάδων από τη γέννησή του (Ν. 3170/2003).
...Ο κανονισμός δίνει μια περίοδο προσαρμογής έξι περίπου μηνών, ενώ από 1/1/2011 στους παραβάτες του θα επιβάλλονται κυρώσεις όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 13 του Ν. 3170/2003».
Σύμφωνα με τον εκπαιδευτή σκύλων κ. Βασίλειο Γκουτίνο, στη χώρα μας αλλά και στην περιοχή μας ειδικότερα, υπάρχουν σκυλιά με τσιπάκι, δηλαδή με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση, κι αυτό είτε γιατί κάποιοι ιδιοκτήτες έχουν μεριμνήσει, είτε γιατί έχουν αγοράσει με αυτό τα σκυλιά τους, από επαγγελματίες Έλληνες εκτροφείς που εφαρμόζουν ήδη τη νομοθεσία εδώ και χρόνια.
Ο κ. Γκουτίνος προσθέτει δε, ότι σήμερα κανένα δεσποζόμενο σκυλί δε βγαίνει από το χώρα χωρίς το ενσωματωμένο στο δέρμα του τσιπ, όπως αντίστοιχα και δεν εισάγεται στη χώρα χωρίς αυτό.
Την ηλεκτρονική ταυτοποίηση την κάνουν είτε ο εκτροφέας είτε οι κτηνίατροι, που διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Κοστίζει περί τα 30 με 40 ευρώ, και τα στοιχεία του ζώου αποστέλλονται σε μια κεντρική τράπεζα πληροφοριών στην Αθήνα και ειδικότερα στον Κτηνιατρικό Σύλλογο Ελλάδος.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΣΙΠ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Το μικροτσίπ-ταυτότητα πρόκειται για ένα εμφύτευμα σε μορφή κάψουλας, που τοποθετείται κάτω από το δέρμα του ζώου στην αριστερή πλευρά του τραχήλου και περιέχει ένα ηλεκτρονικό μικροκύκλωμα.
Η τοποθέτησή του γίνεται με υποδόρια ένεση.
Το ηλεκτρονικό μικροκύκλωμα φέρει ένα δεκαπενταψήφιο μοναδικό αριθμό ο οποίος ανιχνεύεται με ειδική συσκευή, τον σαρωτή ή σκάνερ. Ο μοναδικός αυτός αριθμός μαζί με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του ζώου καταχωρούνται στο αρχείο που τηρεί ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.
Ο ιδιοκτήτης ζώου υποχρεούται να το δηλώνει στο φορέα που είναι αρμόδιος για την τήρηση των σχετικών αρχείων και να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή μέσα σε διάστημα 8 εβδομάδων από τη γέννησή του.
Για όσους δεν συμμορφωθούν ο νόμος προβλέπει πρόστιμο που μπορεί να φτάσει και τα 1.500 ευρώ.

eleftheria.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: