Σελίδες

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Σφαγή καρχαριών στα νερά της Κολομβίας για τα πτερύγιά τους

Οι περιβαλλοντικές αρχές αναφέρουν 2.000 φαλαινοκαρχαρίες


Τεράστια σφαγή , έως και 2.000 φαλαινοκαρχαριών, για τα πτερύγιά τους αναφέρουν οι περιβαλλοντικές αρχές στα νερά του Ειρηνικού, στην Κολομβία...

Γίνεται λόγος για ομάδα δυτών που μελετούσε τους καρχαρίες στην περιοχή και αίφνης έγινε μαζική θανάτωση τους γύρω από τη βραχονησίδα Malpelo, περίπου 500 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα.
Η έκθεση χαρακτηρίζει απίστευτο το γεγονός , επισημαίνοντας ότι ένας εκ των δυτών είχε έλθει από τη Ρωσία με σκοπό να παρατηρήσει την υπερσυγκέντρωση καρχαριών στην περιοχή. Παρατηρήθηκε όμως στη συνέχεια μεγάλος αριθμός ναρκαλιευτικών, που έπλεαν παράνομα στην είσοδο της ζώνης. Υπολογίζονται σε 10 τα αλιευτικά σκάφη τα οποία έφεραν σημαία της Κόστα Ρίκα.
Μετά βρέθηκαν στον πυθμένα του ωκεανού τα πτώματα των καρχαριών, από τα οποία έλειπαν τα πτερύγια και καταγράφηκαν με video.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, σφαγιάστηκαν κατά μέσο όρο 200 περίπου καρχαρίες ανά σκάφος, οπότε, δήλωσαν οι παριβαλλοντολόγοι, συνολικά σκότωσαν 2.000 καρχαρίες.
Ο συγκεκριμένος χώρος, 8.570 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου περιβάλλοντος, αποτελεί βιότοπο για απειλούμενα θαλάσσια είδη, ιδίως καρχαρίες.
Το 2006 η Unesco χαρακτήρισε το χώρο ως ένα σημαντικό "πάρκο" στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Ο βιολόγος θαλάσσης Ι.Bessudo έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στο Malpelo, με αγώνες προκειμένου να διατηρηθεί το μοναδικό θαλάσσιο περιβάλλον τηε περιοχής.
Να σημειωθεί ότι τα πτερύγια του καρχαρία γίνονται σούπα και θεωρούνται πανάκριβη λιχουδιά της κινεζικής κουζίνας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας πάντως εξέτασε το ζήτημα με την κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα, η οποία δεσμεύτηκε να συνεργαστούν προκειμένου να βοηθήσουν να σταματήσει αυτή η πρακτική με νηολογημένα πλοία υπό τη σημαία τους.
Σε ανακοινωθέν, η Κόστα Ρίκα και το υπουργείο Εξωτερικών  είπαν ότι καταδικάζουν τη σφαγή καρχαριών και την αφαίρεση των πτερυγίων τους , δηλώνοντας ότι θα ασκηθεί δίωξη σε όσους έχουν εμπλακεί.


Guardian





Δεν υπάρχουν σχόλια: