Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Προς απαγόρευση η πώληση αυγών από κλωβοστοιχίες

Η Επιτροπή δεν σκοπεύει να μεταθέσει την προθεσμία

Από τον Ιανουάριο του 2012 αναμένεται να απαγορευτεί η πώληση αυγών που προέρχονται από κλωβοστοιχίες- τα ασφυκτικά κλουβιά στα οποία κλείνονται οι κότες- επανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απόφαση που ...

έχει ληφθεί εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια χωρίς όμως έως σήμερα να εφαρμόζεται από πολλές χώρες.

Οι χώρες που δεν συμμορφώνονται θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις, σύμφωνα με την Επιτροπή.

«Η Επιτροπή δεν σκοπεύει να μεταθέσει την προθεσμία για την απαγόρευση. Οι επενδύσεις και οι προσπάθειες που έχουν γίνει δεν πρέπει να υπονομευτούν» δήλωσε ο Τζον Ντάλι, επίτροπος Υγείας και Καταναλωτικής Πολιτικής.

Όπως επισήμανε, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η απαγόρευση των κλωβοστοιχιών αποφασίστηκε το 1999. Σήμερα, όμως, περίπου 144 εκατομμύρια κότες -το ένα τρίτο του συνόλου- ζουν ακόμα σε κλουβιά.

Οι κλωβοστοιχίες είναι συχνά τόσο μικρές ώστε οι κότες περνούν όλη τους τη ζωή όρθιες, χωρίς να μπορούν να κινηθούν, ούτε καν να τεντώσουν τα φτερά τους. Οι συνθήκες αυτές συχνά κάνουν τα πτηνά επιθετικά και πολλές φορές τα ράμφη τους κόβονται (!) στην άκρη για να μην τραυματίζουν το ένα το άλλο.

Από το 2003 η Ε.Ε. έχει αυξήσει τον ελάχιστο χώρο που απαιτείται για κάθε κότα στα 550 τετραγωνικά εκατοστά. Τι σημαίνει αυτό; Σκεφτείτε πως μια σελίδα A4 έχει επιφάνεια 625 τετραγωνικά εκατοστά...

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: