Σελίδες

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

«Σώστε τα μεταναστευτικά πουλιά»

Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών χθες και σήμερα

«Σώστε τα μεταναστευτικά πουλιά». Με το μήνυμα αυτό μικροί και μεγάλοι θα συμμετάσχουν στον φετινό εορτασμό της Πανευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί 1 και 2 Οκτωβρίου, δίνοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους να...


γνωρίσουν από κοντά τα άγρια πουλιά.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει την «Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών 2011», σε υγρότοπους, λιμνοθάλασσες, παραλίες και πάρκα σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρατήρηση και απελευθέρωση πουλιών, προβολές, εργαστήρια για παιδιά, οικοπεριηγήσεις και εκθέσεις φωτογραφίας.

Η γιορτή αποτελεί ένα ετήσιο γεγονός που πραγματοποιείται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, από το 1993, σε περισσότερες από 30 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία BirdLife International. Πέρσι στην Ελλάδα έδωσαν το παρόν πάνω από 600 άνθρωποι...

Η Ελένη Σαράντου, από την Ορνιθολογική Εταιρεία, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σκοπός μας είναι ο κόσμος να έρθει σε επαφή και να μάθει για τα άγρια πουλιά, την προστασία τους και τους βιοτόπους τους, τον ρόλο των πουλιών στην ισορροπία των οικοσυστημάτων καθώς και τις επιπτώσεις από τον ανθρώπινο παράγοντα και τις δραστηριότητές του».

Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι τα μεταναστευτικά πουλιά. Αυτόν τον καιρό διανύουμε τη φθινοπωρινή μεταναστευτική περίοδο (υπάρχει και η ανοιξιάτικη) και η διαδρομή τους είναι κατά κύριο λόγο από τον Βορρά στον Νότο. «Όλα τα είδη πουλιών στην Ελλάδα είναι μεταναστευτικά», επισημαίνει η κ. Σαράντου. «Μερικά επιλέγουν και μένουν για διάφορους λόγους, όπως επειδή δεν θέλουν να αφήσουν το ταίρι τους, ή λόγω καιρού, μιας και οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν την ανάγκη για αλλαγή τοποθεσίας».

Οι δραστηριότητες θα λάβουν χώρα στην Αλυκή Αιγίου, στη λιμνοθάλασσα Γιάλοβα στην Πύλο, στη λίμνη Βόλβη στη Θεσσαλονίκη, στη λιμνοθάλασσα νέας Αγαθούπολης στην Πιερία, στο ανατολικό ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης στις Σέρρες, στον υγρότοπο Άγρα-Βρυτών-Νησίου στην Έδεσσα, στην πλατεία Φάρου στην Αλεξανδρούπολη, στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, στη λιμνοθάλασσα Πτελέα στη Ροδόπη, στο Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου στα Ιωάννινα και στα Γρεβενά, στη λίμνη Αγιάς στα Χανιά και στην Αττική στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» και στον υγρότοπο της Βραυρώνας.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: