Σελίδες

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Ανακοίνωση Ζωοφιλικών Σωματείων

Με αφορμή στην Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων που γιορτάζεται στις 4 Οκτωβρίου, τα ζωοφιλικά σωματεία της π.ε. Πέλλας, ο Σύλλογος Φίλων Ζώων Αριδαίας «Η Ελπίδα», ο Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών, οι Εθελοντές για την προστασία των Ζώων -Γιαννιτσά, ο Σύλλογος Φιλόζωων Έδεσσας, καθώς και η Εθελοντική Ομάδα Ζωόφιλων Σκύδρας, εξέδωσαν από κοινού την ακόλουθη ανακοίνωση:


Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων για να υπενθυμίζει στους ανθρώπους την άρρηκτη, στενή σχέση και εξάρτηση που έχει με τα ζώα.

Τα ζώα, που ποτέ το ανθρώπινο είδος δεν δέχτηκε ως ισότιμά του, παρʼ όλο που έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι είναι συναισθανόμενα όντα, με εφάμιλλες ανάγκες και με κοινωνίες εξίσου αξιοθαύμαστες όπως οι ανθρώπινες.



Ο άνθρωπος έχει πολλά να διδαχθεί από τα ζώα, τις συμπεριφορές τους και την δομή των κοινωνιών τους. Αλλά το κυριότερο, έχει να διδαχθεί την αγάπη, την αφοσίωση, την τρυφερότητα, που τα ζώα μπορούν να προσφέρουν ανιδιοτελώς στον άνθρωπο.



Σε αντίθεση, ο άνθρωπος, με την πεποίθηση του ανώτερου πνευματικού όντος και την εγωιστική ανύψωση του ως το κυρίαρχο είδος του πλανήτη, εκμεταλλεύεται, κακοποιεί, βασανίζει τα ζώα και καταστρέφει το φυσικό τους περιβάλλον.



Τα δικαιώματα των ζώων που αναγνωρίστηκαν από την Ε.Ε. με την διακήρυξη τους στο Παρίσι το 1978, καταπατούνται συνεχώς από τους ανθρώπους.

Ζώα ......

...σφάζονται κάθε χρόνο προς βρώση, τα οποία αναγκάζονται να ζουν κάτω από απαράδεκτες και άθλιες συνθήκες μέχρι να έρθει η ώρα σφαγής τους.

...χρησιμοποιούνται σε πειράματα, υποβαλλόμενα καθημερινά σε τεστ πόνου και οδύνης με αναμφίβολα αποτελέσματα ακόμα και για την υγεία του ανθρώπου.

...βασανίζονται και «εκπαιδεύονται» με σκληρές μεθόδους, απομακρυσμένα βίαια από το φυσικό τους περιβάλλον για να χρησιμοποιηθούν στις παραστάσειςτων τσίρκο.

...εκτρέφονται και γδέρνονται πολλές φορές ζωντανά, για την γούνα τους στο όνομα ενός σκληρού εμπορίου που καλλιεργεί την ανθρώπινη ματαιοδοξία.


...αιχμαλωτίζονται για να φυλακιστούν σε ζωολογικούς κήπους, εκθετήρια και ενυδρεία.

...τραυματίζονται και σκοτώνονται κατά την διάρκεια της κυνηγετικής δραστηριότητας, ένα παρωχημένο και σκληρό «σπορ», χωρίς να υπάρχει πλέον η ανάγκη επιβίωσης

...πωλούνται παράνομα μέσω ενός ανήθικου εμπορίου ψυχών και γίνονται αντικείμενα προς πώληση στις βιτρίνες των pet shops




Τα ζωοφιλικά σωματεία και εθελοντικές ομάδες της π.ε. Πέλλας, πιστεύοντας στην αποτελεσματικότητα της συλλογικής δράσης, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υπερασπιστούν τα ζώα, να ευαισθητοποιήσουν και να αφυπνίσουν συνειδήσεις, να καταργήσουν παρωχημένες αντιλήψεις και να πιέσουν προς κάθε αρμόδια κατεύθυνση για την εξεύρεση ανθρωπιστικών και νόμιμων λύσεων για το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ένα πρόβλημα που λόγω της αδιαφορίας της πολιτείας, των νομαρχιών, της διεύθυνσης κτηνιατρικής και των εκάστοτε δημάρχων, διογκώθηκε, με αποτέλεσμα την αύξηση των αδέσποτων, τον εξαναγκασμό τους να διαβιούν στους δρόμους και τις συνεχείς κακοποιήσεις τους.



Καλούν δε, τους πολίτες, με αφορμή αυτή την μέρα, να αναθεωρήσουν την στάση και νοοτροπία τους σχετικά με τα ζώα, να αναγνωρίσουν το δικαίωμα που έχουν αυτά στην ζωή και να στηρίξουν το δύσκολο έργο τους με το οποίο έχουν υποκαταστήσει πλήρως την Πολιτεία.

Η αγάπη, η συμπόνια, ο σεβασμός προς τα ζώα, είναι δείγμα του πολιτισμού, της ανθρωπιάς και της ηθικής ανύψωσης και ολοκλήρωσης του ανθρώπου.



ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΑ ΖΩΑ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ



Σύλλογος Φίλων Ζώων «Η Ελπίδα» - Αριδαία


Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών

Εθελοντές για την προστασια των Ζώων - Γιαννιτσά

Σύλλογος Φιλόζωων Έδεσσας

Εθελοντική Ομάδα Ζωόφιλων Σκύδρας


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σε όλους σας , στα σωματεία και σε όσους έβγαλαν ανακοίνωση και αγωνίζονται για τα ζώα , τους φίλους μας σε αυτή τη γή.
Μακάρι να ακουστεί η φωνή σας παντού.

Γιώργος Δανίκας
από το Αιγάλεω